$
כלכלה ומדיניות

הערכות: ממשלת ספרד תבטל השבוע את האוטונומיה של קטלוניה

נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון איים להכריז על עצמאות חד-צדדית אם מדריד לא תקיים איתו משא ומתן. בצהריים תשיב ממשלת ספרד לקטלאנים והיא עשויה לפעול לשלילת האוטונומיה של המחוז הסורר

ynet 11:4419.10.17
המתיחות בין המחוז הסורר לבין הממשלה המרכזית במדריד מגיעה לשיא: האולטימטום של ספרד הסתיים היום (יום ה'), אבל נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון לא נרתע מהלחץ הספרדי ואיים להכריז על עצמאות המחוז באופן חד-צדדי אם מדריד לא תנהל איתו שיחות משא ומתן על תנאי ההיפרדות. "לא הכרזנו על עצמאות, אבל נעשה זאת אם המדינה תבטל את האוטונומיה שלנו", אמר פוג'דמון במכתב שכתב לראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי. בהמשך היום אמור דובר ממשלת ספרד למסור הצהרה בתגובה למכתבו של ראחוי. בינתיים, ממשלת ספרד מסרה שראחוי יקיים ביום שבת ישיבת קבינט מיוחדת שבה תפעיל הממשלה את סעיף 155 בחוקה שיאפשר לספרד להשתלט על קטלוניה ולמעשה לבטל את האוטונומיה שליה.

 

פוג'דמון כתב במכתבו שאם ממשלת ספרד תמשיך "לעכב דיאלוג ותמשיך את הדיכוי שלה" אז הפרלמנט הקטלאני יקדם הצבעה על הכרזת עצמאות רשמית מספרד. ספרד מסרה מצדה שהממשלה תקיים ישיבה מיוחדת ו"תאשר את הצעדים שיישלחו לסנאט כדי להגן על האינטרס הכללי של הספרדים".

 

הנשיא הקטלאני פוג'דמון אמר אתמול לחבריו ב"מפלגה הדמוקרטית" שהוא ידחוף להצהרה יותר רשמית על עצמאות המחוז העשיר אם ראש הממשלה הספרדי ראחוי ישלול מקטלוניה את מעמדה האוטונומי. לפי שעה לא ברור איך ומתי בדיוק תיעשה הצהרה מסוג זה ואם הפרלמנט הקטלאני יאשר אותה. בכל מקרה, המחוקקים הקטלאנים אמרו שהם רוצים הצבעה בפרלמנט שלהם כדי לתת להכרזת העצמאות ממד חגיגי.

 

 

 קרלס פוג'דמון קרלס פוג'דמון צילום: איי אף פי

אם ראחוי יילך על הצעד הנדיר ויפעיל את סעיף 155 בחוקה הספרדית של 1978, שמאפשר למדינה הספרדית להשתלט באופן מלא על מחוז שמכריז על התנתקותו, יעבור שבוע עד שלצעד יהיה תוקף חוקי משום שהוא צריך לקבל גם אישור בפרלמנט הספרדי.

 

 

צעד שבו ספרד עוברת לשלטון ישיר על קטלוניה עלול לגרום לכאוס חברתי באזור ובכלל בכלכלה הרביעית בגודלה בגוש האירו. האיחוד האירופי כבר הבהיר כמה פעמים שקטלוניה לא תהיה חלק מגוש המדינות האירופי אם תכריז על התנתקות מספרד וקרא לצדדים הנצים לשבת למשא ומתן ולפתור את המצב באמצעות דיאלוג. אלא שבשבוע האחרון ובכלל מאז משאל העם ב-1 באוקטובר, שבו הצביעו 90 אחוזים מהקטלאנים בעד עצמאות, כל צד מתבצר בעמדתו. קטלוניה הודיעה שיש לה מנדט לעצמאות, אולם השעתה את ההכרזה שלה, ואילו ספרד נקטה עמדה תקיפה – מאלימות משטרתית כלפי מצביעים בקטלוניה ומעצר שני בכירים קטלאנים ועד לסירוב מוחלט לשבת למשא ומתן עם המחוז הסורר.

 

 

ראחוי אמר שממשלת קטלוניה הפרה את החוק כשערכה את משאל העם לעצמאות והכריזה באופן סמלי על עצמאות ב-10 באוקטובר בעת נאומו של פוג'דמון בפרלמנט הקטלאני, על אף שהנשיא הקטלאני הודיע מיד לאחר מכן שהוא משעה את ההכרזה. פוג'דמון אמר שהאלימות המשטרתית במהלך משאל העם והמעצר של מנהיגים קטאלנים שתומכים בעצמאות המחוז בגין הסתה הוכיחו שהמדינה הספרדית הפכה ליותר אוטוריטארית.

 

במקרה שספרד מפעילה את סעיף 155 בחוקה, היא יכולה בתיאוריה להדיח את כל אנשי המנהל בקטלוניה ולהחליפם באנשים משלה, וכן להשתלט על המשטרה ועל ענייני הכלכלה ולהכריז על בחירות מוקדמות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x