$
כלכלה ומדיניות

ר"מ ספרד הדיח את נשיא קטלוניה; המשבר רחוק מסיום

מדריד הודיעה על פיזור ממשלת קטלוניה והדחת הנשיא קרלס פוג'דמון. בחירות צפויות להיערך בתוך חצי שנה. יותר מ־1,300 עסקים כבר ביצעו צעדים לקראת עזיבת קטלוניה והמגמה צפויה להתגבר לנוכח אי־הוודאות

שירות כלכליסט 15:0721.10.17

ממשלת ספרד תדיח את נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון ואת שרי ממשלתו ותקבע תאריך לבחירות במחוז בתוך שישה חודשים. במסיבת עיתונאים שערך היום (שבת) ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הוא הודיע כי הממשלה החליטה על הצעדים בהתבסס על סעיף 155 לחוקה הספרדית, שמאפשר לשלטון המרכזי במדריד להפקיע סמכויות מידי שלטונות המחוזות אם אלו מפירים את החוק. 

 

היום אחר הצהריים צפויים התומכים בעצמאות לקיים עצרות מחאה בבירה הקטלאנית, ברצלונה. הפרלמנט הקטלאני, הז'נרליטט, מסר כי נשיא המחוז קרלס פוג'דמון ימסור הודעה הערב ב-21.00 (22.00 שעון ישראל).

 

 

זוהי הפעם הראשונה שהממשלה הספרדית מפעילה את הסעיף מאז נכתבה החוקה ב־1978, עם כינונה של הדמוקרטיה. הסנאט הספרדי יתכנס ביום שישי הקרוב כדי לאשר את הצעדים שעליהם הכריזה הממשלה. הסנאט הודיע כי הוא יתכנס כבר ביום רביעי כדי לדון בתוכנית של ראחוי, וכי פוג'דמון יכול להודיע על שינוי בעמדתו עד אז. במכתב ששלח פוג'דמון לראחוי בשבוע שעבר הוא טען כי אם הממשלה במדריד תפעיל את סעיף 155, הוא יביא לאישור את העצמאות שעליה הכריז בראשית החודש, ומיד השהה את תוקפה.

 

 

הפגנות בקטלוניה הפגנות בקטלוניה צילום: איי פי

 

 

המשבר בין הממשלה במדריד לממשלה הקטלאנית פרץ ב־1 באוקטובר, אז ערכה ממשלת קטלוניה משאל עם על עצמאות החבל, זאת על אף שבית המשפט החוקתי פסק כי מהלך כזה מהווה הפרה של החוקה. ערב המשאל תגברה המשטרה הספרדית את כוחותיה בקטלוניה, שבבוקר המשאל מנעו בכוח את הגעתם של מצביעים אל הקלפיות. התמונות של תושבי קטלוניה שנפצעו מאלימות השוטרים הכו גלים ברחבי העולם. נגד ממשלת ספרד, שזכתה לגיבוי חד משמעי מהאיחוד האירופי על התנגדותה לתנועת העצמאות הקטלאנית, הופנו חצי ביקורת גם מבריסל, שם יושבים מוסדות האיחוד. לפי ממשלת קטלוניה, 90% מהמצביעים תמכו בעצמאות המחוז ואף שרק 43% מבעלי זכות ההצבעה השתתפו במשאל העם, היא רואה בכך אישור לזכות לעצמאות.

 

ניתוק גם מהאיחוד האירופי

 

מאז משאל העם יותר מ־1,300 בתי עסק העבירו את מקום התאגדותם אל מחוץ לקטלוניה מחשש להתנתקות של החבל מספרד. אף שקטלוניה בת 7 מיליון התושבים היא המחוז העשיר בספרד ואחראית ל־20% מהתוצר שלה, כלכלתה קשורה בקשרים עבותים לכלכלה הספרדית ולאיחוד האירופי. כך לראיה, שני שלישים מהיצוא של קטלוניה הוא למדינות האיחוד האירופי. האיחוד כבר הודיע כי אם יתנתק המחוז מספרד, הוא לא יכיר בעצמאותו ולא יקבל אותו אליו כחבר. פירוש הדבר שהקשרים העסקיים בין קטלוניה ליתר היבשת ינותקו גם הם במידה כזו או אחרת.

 

נוסף על בריחת העסקים מקטלוניה, גם התיירות למחוז ובמיוחד לברצלונה בירתו ספגו פגיעה. לפי נתוני התאחדות התיירות הספרדית ירדו ההזמנות ללינות בקטלוניה ב־20% מאז תחילת אוקטובר, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ההפסדים לענף נאמדו על ידי ההתאחדות ב־1.2 מיליארד יורו נכון לסוף השבוע. לשם השוואה, צפי ההכנסות מתיירות בקטלוניה ברבעון שמסתיים בדצמבר עמד לפני פרוץ המשבר על 6 מיליארד יורו. לנוכח הרושם כי המשבר רחוק מסיום, אי־הוודאות צפויה להימשך וכך גם הנזק לכלכלת קטלוניה.

 

ביקורת מברצלונה

 

כצפוי, הודעת ראש הממשלה הספרדי גררה תגובות רבות. ראש העיר ברצלונה אדה קולאו, שלפני כשבועיים קראה לנשיא קטלוניה פוג'דמון לא להכריז עצמאות באופן חד־צדדי, כתבה בחשבון הטוויטר שלה כי "ראחוי השעה את השלטון העצמי של קטלוניה שעבורו לחמו אנשים רבים כל כך. זוהי התקפה חמורה על הזכויות של כולם, בכל צד שהוא".

 

נשיא מפלגת סיודדניוס אלברט ריברה, שהוא קטלאני בעצמו, הביע תמיכה בראחוי ואמר כי הצעד נועד "להחזיר למסלול את דו־הקיום ואת הביטחון הכלכלי בקטלוניה". מנגד, מפלגת פודמוס, שבדומה לסיודדניוס גם היא חדשה בנוף הפוליטי הספרדי מסרה כי "ראחוי השעה את הדמוקרטיה בקטלוניה ובספרד כולה".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x