כך נהפך קונגרס המפלגה הקומוניסטית בסין לסיוט של הזרים במדינה
מבדיקות סמים בפאבים ועד החמרת הצנזורה על האינטרנט: החיים של הזרים בסין הופכים לפחות נוחים כשיש כנס גדול בבייג’ינג
ביום שלישי בבוקר (זמן בייג’ינג) התמלאו כל הקבוצות שלי באפליקציית וויצ’ט בשיחות שעסקו באופן משעשע משהו דווקא בגורלה של האפלקציה המתחרה וואטסאפ.
אחד אחרי השני דיווחו החברים בקבוצת הוויצ’ט "ישראלים בסין", המונה 491 בני אדם, על הקשיים שהם חווים בהתחברות לוואטסאפ. המחמירים אף הוסיפו את מיקומם - בייג’ינג, שנחאי, גוואנג ג’ואו, ואפילו שנגרילה בדרום-מערב סין. היו מי שהתקשו לקבל ולשלוח הודעות בכלל, אחרים דיווחו על בעיה מצומצמת יותר הנוגעת רק להעלאה והורדת תמונות והיו מי שהלכו נגד הזרם ודיווחו שהאפליקציה דווקא עובדת תקין.
- למה כל ביקור אצל רופא סיני מתחיל בבדיקת דם
- הטרנד החדש: הסינים מגלים את אלוהים
- מזעזע: כך נראה השוק האפור של הלוואות לסטודנטים בסין
חלק מהישראלים התרגזו על הבעיה החדשה ("אני מקווה מאוד שמדובר בעניין זמני"), אחרים ניסו להרגיע אותם ("ברוך הבא לסין") והיו מי שניצלו את ההזדמנות להיכנס לוויכוח סוער על אבטחת מידע. רק הצעת עבודה שנזרקה לחלל הקבוצה (בשגרירות ישראל מחפשים אחראי מיתוג והסברה) עצרה לרגע את הדיון.
החיים הכפולים של זרים
החיים של ישראלים וזרים בכלל בסין מתנהלים בשני ערוצי תקשורת מקבילים. לתקשורת עם חברים ומכרים בסין הם משתמשים בוויצ’ט, אפליקציית המסרים המיידיים והרשת החברתית המובילה במדינה, שבעצם אי אפשר לחיות בסין בלעדיה. לעומת זאת, כשהם רוצים לתקשר עם משפחה וחברים מחוץ לסין, הם פונים לפייסבוק או וואטסאפ.
אחרי שמתרגלים אליה, וויצ'ט הסינית מתגלה כאפליקציה טובה יותר מפייסבוק או וואטסאפ ולו רק כיוון שהיא משלבת בין היכולות של שתיהן. אך מחוץ לסין כמעט אף אחד לא משתמש בוויצ’ט ולכן כדי לשמור על קשר עם העולם צריך לפנות לפייסבוק או וואטסאפ.
כדי להשתמש בפייסבוק, כמו גם בטוויטר, אינסטגרם, שירותי גוגל או אתרי חדשות כמו הניו יורק טיימס בסין, צריך להתחבר קודם ל-VPN, תוכנה שעוקפת את החסימה של השלטון הסיני על אתרים אלו. זה עולה כמה דולרים וקצת מסרבל את החיים, אבל בגדול לא נורא. וואטסאפ נותרה אחת מאפליקציות התקשורת המערביות היחידות שלא נחסמו בסין ואפשר היה להשתמש בה גם בלי VPN, לפחות עד השבוע.
קשה לדעת מה עומד מאחורי השיבושים בוואטסאפ. היה נחמד אם ממשלת סין היתה מפרסמת הודעה קצרה שתסביר האם החליטה להוציא את וואטסאפ מחוץ ל"חומת האש הגדולה", החוסמת את הגישה של אזרחי סין למקורות מידע ורשתות חברתיות במערב, אבל זה לא ממש עובד ככה. החסימה הסינית על וואטסאפ עשויה להיות זמנית או עניין קבוע ואולי בכלל מדובר בבדיקת יכולות של הצנזורים הסינים, שהסתיימה עוד לפני שטור זה פורסם.
כמעט כל מה שקורה בסין בימים אלו, החל מחקירות שחיתות נגד בכירים ועד להופעת מאבטחים נוספים בסאבווי של בייג’ינג, מקושר לאירוע השיא של הפוליטיקה הסינית, קונגרס המפלגה הקומוניסטית ה-19, המתוכנן להתקיים בסתיו הקרוב. החסימה על וואטסאפ מתקשרת באופן טבעי גם היא לאירוע זה.
דברים לא כל כך נוחים קורים בזמן שיש אירועים פוליטיים ומדיניים חשובים בבייג’ינג. בשנה שעברה, במהלך כינוס הקונגרס הלאומי העממי, הפסיקו חלק מתוכנות ה-VPN לעבוד ולקראת פורום יוזמת "החגורה והדרך" במאי האחרון החלה המשטרה בבייג’ינג לבצע בדיקות סמים בברים של זרים בעיר וביקורות פתע בדירות של זרים. מה הקשר בין בדיקות סמים לפורום בהשתתפות נשיא רוסיה? כנראה שמדובר פשוט בהוראה מלמעלה להגביר אכיפה.
קונגרס המפלגה הנערך אחת לחמש שנים הוא אירוע דרמטי הרבה יותר מכינוס החגורה והדרך. הנשיא ויו"ר המפלגה שי ג'ינפינג אמנם צפוי להיבחר ללא קושי לכהונה שנייה של חמש שנים אבל כמעט כל ההנהגה סביבו אמורה להתחלף, כך שאף אחד לא רוצה תקלות לא צפויות עד אז.
להחליף את גוגל ביאהו
גם אם החסימה על וואטסאפ תימשך, ההשפעה שלה לאורך זמן על חיי מרבית הזרים בסין תהיה מינורית יחסית. כמעט כל הזרים החיים בסין משתמשים גם ככה ב-VPN שעוקף את החסימה על הרשת. אולם אם יתממש הפרסום בבלומברג בשבוע שעבר, על כך שסין מתכוונת לשנות את הסטטוס קוו הקיים ולחסום את כל חיבורי ה-VPN במדינה החל מפברואר 2018, אי הנוחות תהפך ממינורית למז’ורית.
סין מיהרה להכחיש את הפרסום בבלומברג, מה שהחזיר צבע ללחיים של הרבה מהזרים החיים כאן. חסימת ה-VPN הפועלים בסין תקשה על מאות אלפי הזרים החיים במדינה לעשות עסקים, לתקשר עם הקרובים מחוץ לסין או להתעדכן על המתרחש בעולם. לא מופרז להעריך שחלק מהזרים בהחלט יבחר לעזוב מוקדם מהצפוי את המדינה ואחרים ידרשו העלאה בשכר כדי לחפות על עוגמת הנפש הכרוכה בשימוש במנועי חיפוש חלופיים לגוגל, כמו בינג ויאהו, שפתוחים בסין.
האם הממשלה הסינית מוכנה לספוג את הנזקים הכלכליים הפוטנציאליים כתוצאה מניתוק טוטאלי מהעולם כדי להשיג שליטה מקיפה יותר על התקשורת בתוך המדינה? כנראה שהתשובה היחידה האפשרית כרגע היא: נעבור את קונגרס המפלגה בסתיו ואחר כך נראה.