סין טרפדה רכישות זרות לקבוצת הבידור הגדולה במדינה
הרגולטור הסיני אסר על בנקים ממשלתיים להלוות כספים לדליאן וונדה, שרכשה בין 2012 ל־2016 רשתות בתי קולנוע ואולפן הוליוודי בסכום של כ־10 מיליארד דולר. בשבוע שעבר היא מכרה נכסים ב־9.3 מיליארד דולר
הרגולטור הפיננסי בסין אסר על בנקים להלוות כספים לתאגיד הנדל"ן והבידור דליאן וונדה למטרות השקעה מחוץ למדינה.
- התאגיד הסיני שאיים על דיסני ייפטר מפארקי השעשועים שלו
- נשארה בידיים אמריקאיות: האיש העשיר בסין לא ירכוש את מפיקת טקס גלובוס הזהב
- האיש העשיר בסין יסבסד את הוליווד ב־750 מיליון דולר
"הוול סטריט ג'ורנל" דיווח כי בחודש שעבר נערכה פגישה בין הרגולטורים לבין נציגי הבנקים הממשלתיים הגדולים בסין. במוקד הפגישה עמדו העסקאות הגדולות שביצע דליאן וונדה בארה"ב ובאירופה, כאשר הרגולטורים הבהירו לבנקאים כי אלו כלולות במגבלות שהטילה סין בנובמבר 2016 על הוצאת הון מהמדינה.
לפי מקור שאותו מצטט "הוול סטריט ג'ורנל", המסמך כולל עסקאות שעליהן חתמה קבוצת וונדה מ־2012 ואילך.
החברה, שבבעלות המיליארדר וואנג ג'יאנלין, הודיעה בשבוע שעבר על מכירת 81 מתוך 89 מתחמי הבידור והפנאי שלה בסין לחברת הנדל"ן סונאק, שמקווה להתרחב לענף. סונאק שילמה עבור המתחמים 9.3 מיליארד דולר.
כעת מתברר שהמניע למכירה היה עצירת ההלוואות לקבוצת וונדה שהביאה גם לעצירת המימון של עסקאותיה בחו"ל. אף שקבוצת וונדה נימקה את הצעד המפתיע ברצון להתמקד בעסקי הליבה שלה, כלומר, נדל"ן, נראה שהיא פשוט היתה זקוקה למקור מימון חדש לעסקאות שלה בחו"ל. ההכנסות מהעסקה, לפי הצהרת הבעלים וואנג, מיועדות להפחתת נטל החובות של החברה, מה שאמור היה לעזור לה בקבלת מימון בנקאי. לפי תשקיף שהגישה וונדה, היא תלווה לסונאק 4.35 מיליארד דולר, שישמשו אותה לרכישת מתחמי הבידור בסין.
העסקה הבולטת של קבוצת וונדה מחוץ לסין היתה רכישת רשת בתי הקולנוע האמריקאית AMC ב־2.6 מיליארד דולר ב־2012. וונדה השתמשה ב־AMC כדי להשתלט דרכה בשנה שעברה גם על רשת בתי הקולנוע האירופית נורדיק ב־929 מיליון דולר והרשתות הבריטיות קארמייק ו־Odeon & UCI, בעסקאות של 1.2 מיליארד דולר כל אחת.
בנוסף רכשה וונדה ישירות את יצרנית היאכטות הבריטית סאנסיקר ב־300 מיליון ליש"ט ב־2013. היאכטות שמייצרת החברה מופיעות בסרטי ג'יימס בונד. חברה נוספת שוונדה רכשה מחוץ לסין היא אולפני הקולנוע ההוליוודיים לג'נדרי אנטרטיינמנט ב־3.5 מיליארד דולר.
אף שהעסקאות הללו כבר נסגרו, ההגבלה על מתן הלוואות לוונדה תקשה על החברה לקבל מימון למטרות שקשורות לעסקאות. יתר על כן, הרשויות בסין אסרו על וונדה להשתמש בכסף מקרנות שהיא מנהלת בסין כדי לממן פעילות מחוץ למדינה ולהעביר כל אחת מהחברות לבעלות חברות־הבנות של וונדה שנסחרות בבורסה בשנגחאי. שתי עסקאות אחרות מחוץ לסין שעל גיבושן עובדת קבוצת וונדה עוד לא נסגרו, ונראה שכעת הן ייאלצו להמתין עד להודעה חדשה של הרגולטור, או לאמצעי מימון אחרים שתמצא הקבוצה.