סין סותמת פרצות: תהדק המגבלות על חברות המשקיעות בחו"ל
זאת בניסיון לבלום את זליגת ההון מהמדינה; בקרוב יוכרזו צעדים חדשים שיכפיפו את החברות ל"ביקורת מחמירה", בעיקר ביחס לרכישות גדולות במיוחד
- מייסד Huawei יגיע השבוע לישראל וייפגש עם בכירי ההייטק
- חלום הבעלות על רכב מתרחק מתושבי הערים הגדולות בסין
- גולדמן זאקס: היזהרו מהשקעה בכלכלות מתעוררות ב-2017
מועצת המדינה צפויה להודיע בקרוב על הצעדים החדשים המכפיפים חברות סיניות המבקשות להשקיע בחו"ל ל"ביקורת מחמירה". כך על פי גורמים המקורבים לעניין ולמסמכים שהגיעו לידי ה"וול סטריט ג'ורנל".
מדיניות זו תתמקד בעיקר ברכישות "גדולות במיוחד" מעבר לים, ששוויין מוערך ב-10 מיליארד דולר לפחות, בהשקעות נדל"ן בהיקף של לפחות מיליארד דולר על ידי חברות ממשלתיות והשקעות של יותר ממיליארד דולר מצד כל חברה סינית ביישות זרה שאינה קשורה לעסקי הליבה של המשקיעה.
ממשלת סין מנסה בחודשים האחרונים לסתום פרצות כדי להשאיר יותר כסף במדינה, והצעדים החדשים הם הראשונים מסוגם המכוונים לעסקאות גדולות על ידי תאגידים. צעדים אלו מדגישים את חששותיה של בייג'ינג מזליגת ההון מהמדינה ומהיחלשות המטבע. כמו כן, הם מגיעים בתקופה של קדחת רכישות של חברות סיניות במדינות זרות. סך ההשקעות הישירות מצד חברות סיניות במדינות זרות עלה ביותר מ-50% ל-145.9 מיליארד דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה, לעומת אותה תקופה אשתקד.
בין העסקאות שהגיעו לכותרות לאחרונה היו הרכישה הצפויה של יצרנית הדשנים השוויצרית סינג'נטה בידי כמצ'יינה תמורת 43 מיליארד דולר, וכן שורה של עסקאות נדל"ן, פיננסים והשקעות אחרות מצד אנבנג אינשורנס - חברה שעד לא מזמן הייתה עלומה יחסית והפכה ליצרנית עסקאות גלובליות. בסך הכל, חברות סיניות הכריזו ב-2016 על רכישות זרות בסך 212.7 מיליארד דולר.
רזרבות המט"ח של סין צנחו ב-45.7 מיליארד דולר באוקטובר בהשוואה לספטמבר, ועמדו על 3.12 טריליון דולר. על פי הערכות המכון הלאומי לפיננסים בוושינגטון, הזרימה נטו של הון מהסין הוכפלה ל-207 מיליארד דולר ברבעון השלישי, לעומת הרבעון הקודם.
מאז מנסה הממשלה למצוא דרכים לעיבוי הגבולות הפיננסיים של המדינה - בתחילה באמצעות הגבלת השקעות פרטיות מחוץ לסין על ידי הגבלת היכולת להשקיע במניות זרות, למשל. אולם תשומת הלב להשקעות מחוץ למדינה גדלה לאחרונה וגורמים ברשות הרגולציה של סחר החוץ הזהירו בספטמבר כי חברות ואנשים פרטיים משתמשים בטקטיקה של עסקאות קש כדי לעקוף את מגבלות ההון ולהוציא כסף מהמדינה.
בשבוע שעבר הודיע הבנק המרכזי של סין על מנגנון בקרת סיכונים חדש לניטור זרימת ההון באזור הסחר החופשי של שנגחאי, שעד כה נחשב לצעד אמיץ בליברליזציה של שוקי ההון של סין. בין השאר מנגנון זה אמור להבטיח שהיקף ההון הזורם לתוך האזור יהיה גדול מזה הזורם מחוצה לו.