התאגיד הסיני שאיים על דיסני ייפטר מפארקי השעשועים שלו
ענקית הנדל"ן דליאן וונדה שבבעלות האיש העשיר בסין תמכור את פעילות התיירות והמלונות שלה לקבוצה הסינית סונאק ב־9.3 מיליארד דולר. קדחת הקניות שלה בארה"ב, שכללה בתי קולנוע ואולפנים, עוררה חקירה של הרגולטור הפיננסי בסין
ענקית הנדל"ן הסינית דליאן וונדה, שהכריזה בעבר כי תקים אמפריית תיירות גדולה מזו של וולט דיסני, דיווחה כי תמכור את פעילות התיירות והמלונות שלה לקבוצת סונאק הסינית בסכום של 9.3 מיליארד דולר. עסקת הנדל"ן, שהיא הגדולה ביותר מסוגה בסין, מסמנת את התרחקותה של החברה משאיפותיה להתרחב בתחום פארקי השעשועים.
- מייסד עליבאבא, ג'ק מא, עקף את וונג ג'יאנלין כאיש העשיר בסין
- האיש העשיר בסין יסבסד את הוליווד ב־750 מיליון דולר
- בנו של האיש הכי עשיר בסין מסרב "לרשת" את האימפריה של אביו
"השיגעון של מיקי מאוס"
על פי הודעת החברה, וונדה תמכור 91% מבין 13 הפרויקטים התיירותיים־תרבותיים שלה, הכוללים פארקי שעשועים ומתחמי פנאי, כמו גם 76 מלונות, לחברת הבנייה סונאק שבבעלות המיליארדר סון הונגבין. העסקה היא הגדולה ביותר שמבצע סון, לאחר שרכש בשנה החולפת נכסים בסכום כולל של יותר מ־12 מיליארד דולר במסגרת התרחבותו מעבר לפעילות הליבה של נדל"ן למגורים, בין השאר לבריאות ופיננסים.
וונדה, שעסקיה כוללים נדל"ן, קולנוע, ספורט ובידור, תיכננה להקים 20 פרויקטים כאלה לפחות, ברחבי סין. הבעלים המיליארדר של החברה וונג ג'יאנלין, האיש העשיר בסין, אף אמר בשנה שעברה כי "להקת הפארקים שלו" תביס את המתחרה האמריקאית וולט דיסני. "השיגעון של מיקי מאוס ודונלד דאק והעידן של נהירה העיוורת אחריהם הסתיימו", הכריז עם פתיחת פארק דיסני בשנגחאי.
בעוד וונדה לא מסרה סיבה לעסקת המכירה, על פי כתב העת הסיני העסקי "קיישין", שציטט את וונג, העסקה תאפשר לו לצמצם את רמות החוב המסחרי של וונדה ותסייע לחטיבת הנכסים למצב מחדש את פעילותה בתחום הנדל"ן.
וונדה ביצעה השקעות בפרויקטי תרבות ותיירות בהיקף של יותר מ־300 מיליארד יואן והיתה פעילה מאוד מחוץ לסין. וונג ביצע מספר מהלכים שאפתניים בתחום הבידור בסין ובהוליווד, כולל רכישת רשת בתי הקולנוע AMC ב־2.6 מיליארד דולר ב־2012 ורכישת לג'נדרי אנטרטיינמנט ב־2016. כן מקימה החברה את אולפני וונדה בסין בהשקעה של 8.2 מיליארד דולר, פרויקט שצפוי להסתיים בשנה הבאה.
מסע הקניות שלה בארה"ב משך את תשומת לב הרגולטורים בסין ואלה הורו בחודש שעבר לבנקים לבדוק את החשיפה של וונדה, כמו גם של קבוצת HNA, חברת הביטוח אנבנג וחברת פוסון - לעסקים מחוץ לסין.
להשתלט על הוליווד
בה בעת, גורמים רשמיים בארה"ב הביעו את החשש כי השאיפות של וונדה להשתלט על הוליווד הן חלק מתוכנית רחבה יותר של הממשל בבייג'ינג לפקח מקרוב אחר האופן שבו מוצגת סין בעולם הקולנוע. פוליטיקאים בוושינגטון גם ביקשו להגביר את הפיקוח על עסקאות מסוג זה משיקולים של ביטחון לאומי.
למרות חקירת הרגולטור הסיני, בחודש שעבר דיווחה דליאן וונדה על זינוק של 12% בהכנסות במחצית הראשונה של 2017. זרוע הקולנוע של התאגיד, וונדה פילם, דיווחה על עלייה של 16% בהכנסות מינואר עד יוני 2017, זאת חרף ההאטה בפעילות בתי הקולנוע. נכון ל־30 ביוני עמדה ההכנסה התפעולית של וונדה פילם על 980 מיליון דולר. החברה מפעילה 455 בתי קולנוע ובהם 4,000 מסכים. עוד דווח בחודש שעבר, כי וונדה נמצאת בעיצומה של רכישת נכסים בתחום הקולנוע. סין מתגאה במספר המסכים הגדול בעולם, יותר מ־45 אלף בהשוואה ל־41 אלף בצפון אמריקה.
לעסקת המכירה הנוכחית קדמה הורדת דירוג של S&P לוונדה באפריל האחרון, בציינה מינוף פיננסי ומכירות נכסים אטיות מהצפוי בחברת הפיתוח המסחרית הגדולה בסין. הורדת דירוג נוספת היתה מפילה את וונדה לקטגוריית "זבל".
שתי החברות צפויות לחתום על הסכם עד סוף החודש. מניית וונדה הוטל דוולופמנט זינקה ב־155% עם פרסום הידיעה. על פי וונדה, סונאק תהיה מופקדת על ההלוואות לפרויקטים, אבל שם המותג והעיצוב של הפרויקטים יישארו כפי שהם ויופעלו וינוהלו על ידי וונדה.
סונאק, שהמסחר במניותיה הושעה בהונג קונג לקראת מה שהגדירה כ"הודעת רכישה משמעותית מאוד", סירבה למסור פרטים נוספים לגבי העסקה. "עבור סונאק, העסקה משקפת מעבר לתחום המלונות מתחומי הנדל"ן שהתמקדה בהם בעבר", אמרה כריסטי האנג, אנליסטית בבלומברג אינטליג'נס. "ייתכן והיא מעוניינת להגדיל חשיפה מחוץ לפרויקטי מגורים בשל האטה צפויה במכירות הבתים החדשים בסין".