$
חברה וסביבה

אוליבר הארט ובנגט הולמסטרום הם זוכי פרס נובל לכלכלה ל-2016

פרופ' הארט הבריטי מאוניברסיטת הרווארד ופרופ' הולמסטרום מאוניברסיטת MIT קיבלו את הפרס על עבודתם בתחום החוזים. הארט: "התעוררתי בשעה 4.40 לפנות בוקר ותהיתי אם כבר נגמרו לי הסיכויים לזכות השנה, ואז למרבה המזל הטלפון צלצל"

ליטל סמט 12:5010.10.16

פרופ' אוליבר הארט (68), יליד בריטניה מאוניברסיטת הרווארד, ופרופ' בנגט הולמסטרום (67), יליד פינלנד מאוניברסיטת MIT, הם זוכי פרס נובל לכלכלה 2016. השניים קיבלו את הפרס על עבודתם בתחום החוזים.  

"הכלים התיאורטיים החדשים שנוצרו על ידי הארט והולמסטרום חיוניים להבנת חוזים ומוסדות, וכן את החסרונות בתכנון חוזים", נמסר בהצהרה רשמית שפרסמה האקדמיה השבדית למדעים, שמחלקת את פרס הנובל בכלכלה.

 

העבודה של הארט והולמסטרום מתמקדת בחוזים כמו תביעות ביטוח, משכורות וזכויות נכסים, כשעיקרה עוסק באיזון בין הצרכים והדרישות של האנשים או הארגונים שחותמים על החוזה. מדובר על איזון בין "הסיכונים והתמריצים". דוגמאות לדילמות שתיאוריית חוזים פותרת היא האם לשלם למורים, עובדים בסקטור הבריאות וסוהרים משכורת קבועה או שהשכר שלהם צריך להיות מבוסס על ביצועים? או באיזו מידה צריך לשלם למנהלים באמצעות תכניות בונוס ואופציות של מניות?

 

 

 

לפי ההצהרה שפרסמה האקדמיה, הכלים התיאורטיים החדשים שפיתחו שני הכלכלנים "חיוניים להבנת חוזים ומוסדות, וכן את החסרונות בתכנון חוזים". בהמשך מציינים בהצהרה כי הארט והולמסטרום הפכו את תיאוריית החוזים לשדה פורה של מחקרים: "בעשורים האחרונים הם גם חקרו רבים מהיישומים של התיאוריות. הניתוח שלהם של סידור חוזי אופטימלי מניח את היסודות האינטלקטואליים לתכנון קווי מדיניות ומוסדות בתחומים רבים, החל מחקיקה סביב פשיטת רגל ועד לחוקות פוליטיות".

 

"למרבה המזל, הטלפון צלצל"

 

הארט סיפר כי בעת ההכרזה על הזכייה שכב במיטה. "התעוררתי בשעה 4.40 לפנות בוקר ותהיתי אם כבר נגמרו לי הסיכויים לזכות השנה, ואז למרבה המזל הטלפון צלצל", סיפר בראיון שקיים לאחר ההודעה, "הפעולה הראשונה שלי הייתה לחבק את אשתי, להעיר את בני הצעיר. ואז דיברתי עם חברי לזכייה".

 

הולסטרום מצידו אמר כי כלל לא ציפה לכך, אך מודה כי הוא מאושר ביותר לזכות בהכרה הזו.

 

בשנה שעברה זכה בפרס היוקרתי פרופ' אנגוס דיטון מאוניברסיטת פרינסטון בארה"ב. דיטון הוא מיקרו כלכלן, יליד סקוטלנד, ששימש בעבר כראש המחלקה האמריקאית הלאומית לכלכלה. עבודתו בנושא הניתוח של צריכה, עוני ורווחה העלתה אותו לראש רשימת המתמודדים. סכום הפרס בשנה שעבר עמד על 1.1 מיליון דולר.

 

מימין: פרופ' בנגט הולמסטרום ופרופ' אוליבר הארט, זוכי פרס נובל לכלכלה 2016 מימין: פרופ' בנגט הולמסטרום ופרופ' אוליבר הארט, זוכי פרס נובל לכלכלה 2016 צילום: analysisgroup, http://gamla.hbl.fi/

 

בניגוד לשאר פרסי הנובל, הפרס בכלכלה הוא למעשה פרס לזכרו של אלפרד נובל שניתן בידי הבנק המרכזי של שבדיה, ואולם תהליך הבחירה של הזוכה וכן ההכרזה עליו זהים לשאר פרסי נובל המוכרזים מדי שנה. הפרס ניתן מאז 1969 ועד כה הוענק ל-76 אישים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x