$
כלכלה ומדיניות

זוכה בפרס נובל לכלכלה - הסקוטי אנגוס דיטון

פרופ' אנגוס דיטון מאוניברסיטת פרינסטון בארה"ב, הוא מיקרו כלכלן יליד סקוטלנד וזכה בפרס על "הניתוח של צריכה, עוני ורווחה"

שירות כלכליסט 14:0412.10.15

פרופ' אנגוס דיטון (69) מאוניברסיטת פרינסטון בארה"ב, זכה השנה בפרס נובל לכלכלה. דיטון הוא מיקרו כלכלן יליד סקוטלנד וזכיתו היא עבור "הניתוח של צריכה, עוני ורווחה". דיטון שימש בעבר כראש המחלקה האמריקאית הלאומית לכלכלה. סכום הפרס: 1.1 מיליון דולר.

 

דיטון זכה בשל עבודתו על מערכת הביקושים, על עבודתו על הקשר בין צריכה והכנסה, ועל עבודתו על הבנת תנאי המחייה ועוני במדינות מפותחות. דיטון הוא בעל אזרחות אמריקאית ובריטית. בבריטניה לימד באוניברסיטת קיימברידג' ובאוניברסיטת בריסטול.

 

דיטון עזר "לחולל מהפיכה בתחומי המיקרו כלכלה, מאקרו כלכלה והכלכלות המתפתחות", כתבה ועדת הפרס, על ידי כך שחיבר בין בחירות אינדיבידואליות ותוצאות מצטברות. הוא ידוע בעיקר בשל "פרדוקס דיטון", שמסביר כי הצריכה משתנה למרבה ההפתעה בקלות, על אף שינויים חדים בהכנסה.

 

בראיון בתקשורת אמר דיטון: "אני שמח ביותר, אני שמח לא רק עבורי אלא שעבודה מסוג זה, שמתעניינת בטובת העולם, במה שגורם לאנשים להתנהג ומעניק לאנשים חיים טובים, זוכה להכרה. זה דבר נפלא". דיטון סיפר כי כשקיבל את החדשות עוד היה ישנוני. "בדומה לכלכלנים רבים, ידעתי שזו אפשרות, אך בכל שנה נתונה הסיכויים נמוכים. הופתעתי ושמחתי", השיב על שאלה כיצד קיבל את החדשות.

 

קודם לכן, הסביר כי שורשי משבר הפליטים נעוצים בהיסטוריה. "מה שאנחנו רואים כעת הוא תוצאה של 100 שנים של התפתחות לא שוויונית בעולם העשיר, שהותיר חלקים נרחבים מהעולם מאחור", ענה. "אותם אנשים שנותרו מאחור רוצים חיים טובים יותר,וזה מפעיל לחץ עצום על הגבולות בין העולם העני והעשיר".

 

לדבריו, הפחתת שיעורי העוני במדינות העניות תעזור לפתור את הבעיה, אך לא לאורך זמן. "בטווח הקצר, ייצוב חוסר היציבות הפוליטי במדינות מוכות מלחמה יעזור". 

 

ב"כלכליסט" פורסם בעבר כי פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה ופרופ' דיטון מאוניברסיטת פרינסטון חקרו ומצאו כי העושר יקנה לכם אושר, אבל לא בכל המקרים. כהנמן ודיטון חילקו את השאלה לשניים: כיצד אנשים מסתכלים על החיים שלהם באופן כללי, ומה הם חוו רק ביום האתמול. וכך, עם כל העלאה במשכורת הנשאלים אמרו כי הם יותר מרוצים מהחיים שלהם, תבנית שגילתה עקביות גם במשקי בית עם משכורת שנתית של הרבה מעל ל-120 אלף דולר בשנה. אולם כשאנשים נשאלו על חייהם מיום האתמול, ההשפעה של המשכורת גילתה חשיבות רק במקרים שבהם מדובר במשכורות בסביבות 75 אלף דולר בשנה. לאחר מכן הכסף לא שינה לאנשים שחוו משברים בחיי הנישואים, אסונות, בעיות בריאות וכו'.

 

פרס נובל בכלכלה חולק 46 פעמים מאז 1969. אישה אחת בלבד זכתה בפרס, אלינור אוסטרום ב-2009. הגיל הממוצע של הזוכים הוא 67, כשהצעיר ביותר היה קנת' ארו שזכה ב-1972 בהיותו בן 51, והזוכה המבוגר ביותר הוא לאוניד הורוויץ שהיה בן 90.

 

הפרס בכלכלה הוא הפרס האחרון המחולק בכל שנה. הפרס מעונק מדי שנה לכלכלנים בולטים על ידי האקדמיה המלכותית השבדית למדעים. הפרס שונה משאר הפרסים המוענקים בטקס פרס נובל משום שאינו חלק ממורשתו של אלפרד נובל. הפרס מוענק ביוזמת בנק שבדיה החל משנת 1969, אשר במהלכה חגג הבנק את שנת ה-300 להיווסדו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x