מחיר המגלומניה בדובאי: המיזמים יוקפאו לשנים רבות
דובאי וורלד, חברת האחזקות של ממשלת דובאי, עומדת מאחורי כמה מהפרויקטים השאפתניים בעולם. למרות החובות שצברה המשיכה החברה להכריז על פרויקטים נוצצים, וכעת היא נאלצת לאכזב שורה של אילי הון וסלבריטאים
בניגוד למה שניתן לחשוב, מקור עושרה של דובאי אינו הנפט. רק 6% מהונה של הנסיכות מקורם מהזהב השחור, ונכון להיום, היא מייצרת בסך הכל 240 אלף חביות נפט ביום. לפי הערכות, צפוי מאגר הנפט של דובאי להתרוקן בתוך 20 שנה מהיום. את עושרה בנתה דובאי מענפים אחרים, בראשם תעשיית הנדל"ן, המהווה כ־23% מהתמ"ג של המדינה, וכן מהשירותים הפיננסיים השונים שמספקים הבנקים ובתי ההשקעות שלה. תרומתם של אלה לתמ"ג של דובאי מגיעה ל־11%.
שם נרדף לנדל"ן בדובאי הוא חברת האחזקות של הממשלה, דובאי וורלד, אשר נוסדה במרץ 2006 בהוראת שליט האמירות וראש ממשלת איחוד האמירויות הערביות, השייח' מוחמד בן ראשיד אל מכתום, אשר מחזיק גם בנתח השליטה המכריע בה. למתכונתה הנוכחית הגיעה החברה ביולי של אותה שנה, לאחר שאוחדו תחתיה חברות ממשלתיות רבות לכדי חברת אחזקות יחידה, אשר מעסיקה יותר מ־50 אלף עובדים ופעילה ב־100 ערים שונות ברחבי העולם. דובאי וורלד נהפכה במהרה לאחת החברות שמקדמות את הפרויקטים השאפתניים ביותר במדינה. עם התרחבותה החלה החברה להשקיע בנדל"ן גם מחוץ למדינה, בדגש על ארצות הברית, בריטניה ודרום אפריקה.
בין החברות השונות שאוחדו תחת דובאי וורלד ניתן למנות חברות ענק כגון רשות הנמלים של דובאי, הנחשבת
כמפעילת הנמלים השלישית בגודלה בעולם, חברת היאכטות איילנד גלובל, חברת דובאי מריטיים סיטי, חברת דובאי קומודיטיס סנטר למסחר בסחורות, וכן מפעילת אתרי הנופש לייז'ורקורפ. בסך הכל עלה בידיה של החברה המאוחדת לרשום ב־2008 הכנסות בגובה 3 מיליארד דולר ורווח נקי של 200 מיליון דולר.
אך כעת נראה שהחגיגה הגיעה לסיומה, שכן לקראת סוף השבוע שעבר הכריזה ממשלת דובאי כי בכוונתה לדרוש מדובאי וורלד, על כל החברות־הבנות שלה, לשתק את כל הפרויקטים הקיימים ולהאריך את תוקף פירעונות האג"ח שלהן באופן גורף לפחות עד 30 ביוני 2010. כמו כן, הכריזה הממשלה כי בכוונתה להתחיל בתהליך של ארגון מחדש
בחברה, אשר ילווה על ידי חברת הייעוץ העולמית דלויט (Deloitte).
סוכנויות הדירוג הגדולות, בהן מודי'ס וסטנדרד אנד פורס, לא המתינו והורידו באופן מיידי את דירוגי האשראי של החברות השונות בבעלות דובאי וורלד, מה שישפיע על יכולתן לגייס הון חדש לצורך היחלצות מהמשבר.
פניני נדל"ן לעשירי העולם
הנפגעת העיקרית ממשבר זה היא ללא ספק אחת הזרועות המרכזיות של דובאי וורלד, חטיבת הנדל"ן נח'יל (Nakheel), אשר הקימה כמה מהפרויקטים הגרנדיוזיים ביותר בדובאי, אם לא בעולם כולו. המפורסמים בהם הם שלישיית האיים המלאכותיים בצורת עץ דקל, שעליהם הוקמו מלונות פאר ובתי נופש עבור עשירי הנסיכות ובעלי הון מהעולם כולו. לדברי יזמי הפרויקט, יצירת שרשרת של איים מלאכותיים אינה רק
אטרקציה תיירותית, שכן היא באה לענות על צורך ממשי של המדינה, ששואפת להיהפך למעצמת תיירות, נופש, מגורים ומסחר כשברשותה רצועת חוף באורך 72 ק"מ בלבד. גם הבחירה בצורת עץ דקל אינה מקרית, שכן מעבר להיותו סמל מרכזי בפולקלור המזרח תיכוני, מדובר בצורה גיאומטרית המאפשרת ניצול מקסימלי של יצירת רצועות חוף על פני שטח מינימלי. מאז השלמתו הוסיף הפרויקט ל־72 קילומטרי החוף שהיו ברשות דובאי 88 ק"מ נוספים.
מלבד רצועת החוף, תכננה נקהיל הקמת שרשרת איים מלאכותיים בשם "העולם", שנועדו להיות מקום מושבם של סלבריטאים ועשירים מכל העולם. מיליוני טונות של אבנים וחול הושלכו למימיו הכחולים של המפרץ הפרסי ונועדו לשמש כיסודות לאיים אלה, אשר עוצבו בצורת מפת כדור הארץ. פרויקט "העולם" הוקפא השנה על רקע המשבר הגלובלי, ובאופן מעט אירוני, סיסמתו של הפרויקט היתה "השמש לעולם לא שוקעת על דובאי וורלד".
בין הנפגעים הפוטנציאליים מקריסתו של פרויקט זה ניתן למנות לא מעט סלבריטאים שהתעניינו בו, בהם בראד פיט, אנג'לינה ג'ולי, דיוויד בקהאם, מייקל אואן, דנזל וושינגטון, נעמי קמפבל ואפילו אליל הפופ המנוח מייקל ג'קסון. לפי הערכות, לרשימה זו מצטרפים שמות נוצצים נוספים רבים.
אולם הפרויקט שמסמל אולי באופן הבולט ביותר את המגלומניות של מיזמי הבנייה של דובאי הוא פרויקט "היקום", אשר נועד להיות אסופה של איים מלאכותיים שיעוצבו בצורת מערכת השמש והגלקסיות השונות. הזמן שתוכנן להשלמתו עמד על בין 15 ל־20 שנה, אך ניתן להניח בביטחון שגם הקמתו תידחה לאור ההתפתחויות.
המגדל הגבוה בעולם יחכה
מלבד האיים הקימה נקהיל כמה גורדי שחקים בדובאי, בהם פרויקט הפארק המאחד מספר מגדלי עסקים, כמה כפרי נופש יוקרתיים, את מרכז הקניות אבן באטוטה, המחולק לשישה אזורים לפי מדינות שונות, וכן את מגדלי האגם. האחרונים הוגדרו בידי החברה כניסיון עולמי ראשון להקים מודל עולמי לתכנון אורבני של מגורים בצפיפות, תוך ניצול אופטימלי של שטח.
החברה, שהמשיכה בפעילות ובהשקת פרויקטים חדשים, למרות החובות שצברה, דיווחה על כוונתה להתחיל בבניית מגדל נקהיל שעתיד היה להיהפך למבנה הגבוה בעולם ולעקוף בכך את בורג' דובאי, גורד שחקים מפורסם הממוקם אף הוא בנסיכות. אך בדומה לפרויקט נוסף של איים מלאכותיים, גם תוכנית זו הוקפאה בשל המשבר וקשיי המימון. נוסף על כך רכשה החברה גם את ספינת התענוגות "קווין אליזבת 2" מענקית הספנות קרניבל קרוז של משפחת אריסון תמורת 100 מיליון דולר, וזאת מתוך כוונה להפוך אותה לבית מלון יוקרתי.
במקבילפעלה נקהיל ברחבי העולם תוך שהיא מבצעת השקעות נכבדות. הגדולה שבהן היא מיזם משותף עם מפעילת בתי הקזינו MGM מיראז' בפרויקט הענק סיטי סנטר בלאס וגאס, אשר עלות הקמתו מוערכת ב־9 מיליארד דולר. דובאי וורלד היא בעלת המניות השנייה בגודלה בענקית ההימורים, ובמרץ האחרון הגישה החברה תביעה נגד MGM בטענה כי האחרונה אינה מכבדת את ההסכם ביניהן. עילת התביעה התבססה על חשש של דובאי וורלד ששותפתה לא תהיה מסוגלת לעמוד בהוצאה הדרושה להשלמת הפרויקט, זאת על רקע העובדה ש־MGM צברה בחודשים הקודמים למרץ התחייבויות בהיקף כולל של 13 מיליארד דולר.
חטיבה בולטת נוספת בדובאי וורלד היא חברת ההשקעות איסתיתמאר, שנוסדה ב־2003 ומוזגה אל תוך חברת האחזקות. בין ההשקעות הבולטות שלה - רכישת 2.7 ממניות בנק סטנדרד צ'רטרד הבריטי תמורת כמיליארד דולר ב־2006, רכישת רשת כלבו האופנה בארניס בניו יורק תמורת 942 מיליון דולר ב־2007 ורכישת בניין מלון מטרופול ממשפחת המלוכה הבריטית תמורת 255 מיליון דולר.