$
כלכלה ומדיניות

דובאי: נפילה ידועה מראש

בטווח הקצר נמחקה האמירות ממפת ההשקעות העולמית; מנגד, המשבר יוצר גם הזדמנויות

גיל פיילר 23:0728.11.09

ההודעה של חברת דובאי וורלד  שבוע שעבר על דחיית תשלום החובות בחצי שנה זעזעה את שוקי ההון בעולם. החברה, בבעלות ממשלת דובאי, חולשת על פרויקטים כלכליים אדירים בחלקים שונים של העולם. שליט דובאי, שיח' מוחמד בן ראשד אלמכתום, בחר בקפידה את עיתוי ההודעה - יום חמישי היה

יום החופשה הראשון של חג הקורבן. ביום זה לא התקיים סחר בבורסות המקומיות, שיהיו סגורות למשך שבוע, ובכך נמנעו זעזועי משנה נוספים. הירידות בבורסות בחו"ל הן רק התגובה הראשונית למה שנראה כקריסתה של דובאי. בחודשים הקרובים תסחוף הודעת המצוקה גם ספקים ויצרנים, בעיקר בתחום הבנייה, שהיו מעורבים בפרויקטים הגרנדיוזיים של חברת הנדל"ן של דובאי וורלד - נקהיל.

 

ההידרדרות של דובאי אינה מפתיעה. האמירות נמצאת בצרות כבר יותר משנה, בעיקר בענף הנדל"ן. חברות הנדל"ן שלה מתמודדות עם קשיים, וחלקן על סף פשיטת רגל. העוסקים בשוק ההון מודעים למצב זמן רב, אך האמינו כי דובאי תוכל להתגבר על המשבר.

 

דובאי לא נבנתה על עושר הכנסות הנפט, אלא ביססה את עצמה על מגזר הסחר, ההשקעות, הנדל"ן והפיננסים. בשנים האחרונות גייסה ממשלת דובאי עשרות מיליארדי דולרים בחו"ל כדי לממן פרויקטים יומרניים ולא תמיד נחוצים. המשבר העולמי בספטמבר שעבר סימן את קצה של בועת הנדל"ן ואת תחילת הצרות שלה. מסוף 2008 עצרה או עיכבה ממשלת דובאי פרויקטים בשווי של יותר מ־80 מיליארד דולר. העיתונות המקומית נמנעה מלדווח על המצב, מאחר שברוב חברות הנדל"ן המובילות יש אחזקות ממשלתיות או אחזקה פרטית של קברניטי המדינה.

 

לפני כשנה נחלצה האמירות הבכירה אבו דאבי לעזרת דובאי והזרימה לה כ־10 מיליארד דולר, אך ספק אם עתה יוכלו שליטי אבו דאבי להושיע את "האחות הקטנה" ולכסות חובות בשווי של 80 מיליארד דולר ואף יותר. אבו דאבי תנסה לסייע, ורמז לכך ניתן שעות לפני פרוץ המשבר הנוכחי, כאשר הודיעה דובאי וורלד כי גייסה 5 מיליארד דולר משני בנקים באבו דאבי. כרגע סכום זה נראה כטיפה בים, ובוודאי לא ירגיע את הבנקים באירופה.

 

בטווח הקצר אין ספק כי דובאי נמחקה ממפת ההשקעות העולמית. הורדת דירוג האשראי של החברות על ידי סוכנויות המדרוג העולמיות תהפוך את השגת האשראי למשימה כמעט בלתי אפשרית. מנגד, המשבר יוצר גם הזדמנויות - לדובאי וורלד יש נכסים ומותגים בינלאומיים שניתן לממש, כמו הכלבו היוקרתי בניו יורק, בארני'ס.

 

בשנים האחרונות ניסו טייקונים ישראלים - וגם הצליחו במידה חלקית, להשקיע בדובאי. אולם הדבר המשמעותי יותר עבור הישראלים הוא ההערכה כי המשבר באמירות יפגע בהתאוששות במזרח אירופה, שם פעילות חברות ישראליות רבות. חברות אלו יצטרכו עתה להמתין זמן רב יותר להתאוששות, כי המערכת הבנקאית העולמית לא תשוש לחדש את האשראים למדינות אלה.

 

ד"ר גיל פיילר הוא מנכ"ל חברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x