יומן פגרת קורונה: קול ההיגיון מתקבל רק כשההנהגה נותנת לו גב
בספורט ובכלל, צריך שהמנהלים והמנהיגים יעשו מאמצים וישקיעו כספים בהכנסת המדע והדאטה להליך קבלת ההחלטות
15:0802.05.20
באחד מהפרקים החשובים ביותר במאניבול - ספרו המונמנטלי של מייקל לואיס - בילי בין, גיבור הספר, יושב בחדר עם כל הסקאוטים הוותיקים של הארגון שלו ומפרק לגורמים את כל מה שהם מאמינים בו.
קראו עוד בכלכליסט:
- יומן פגרת קורונה: המדענים נגד, אבל האינטרס הכלכלי הוא חזרה למגרשים
- יומן פגרת קורונה: על דניס רודמן ובעיות נפשיות של כדורסלנים
- יומן פגרת קורונה: לקבל החלטה נכונה זה הדבר הכי קשה
בין קיבל את תפקיד הג'נרל מנג'ר של אוקלנד אייז, הקבוצה הענייה ביותר בליגת הבייסבול, והבין שאם הוא יפעל כמו כל קבוצה אחרת, כלומר ינסה להשיג כוכבים גדולים עם מעט הכסף שהיה לו, הוא ישאר עם הקבוצה עם הכי מעט כישרון.
אז הוא החליט לשנות את הדרך בה הוא בונה את הקבוצה ובעזרת פול דהפודסטה, בוגר בית הספר לכלכלה של הארוורד, מצא "כשלי שוק" בסקאוטינג של כוכבי בייסבול. בין ודהפודסטה השתמשו בנתונים מתקדמים כדי לגלות שחקנים מצוינים, שסקאוטים וותיקים - שזלזלו ולעגו לנתונים המתקדמים - התעלמו מהם.
בראד פיט, מאניבול צילום: רויטרס
בישיבה ההיסטורית שמייקל לואיס מתאר בספרו, הג'נרל מנג'ר פשוט פירק את כל הטיעונים של אנשי הבייסבול הוותיקים. והוא עשה זאת עם מספרים, עובדות ומדע. הוא פשוט דרש מהסקאוטים להוכיח את הטיעונים שלהם עם מספר או לגבות את הטענה שלהם עם נתון ורבים פשוט לא הצליחו לעשות זאת. אחרים זלזלו ולעגו לבין. הם פלטו קלישאות חבוטות וסטטיסטיקות לא רלוונטיות. בין ענה להם עם נתונים ומספרים.
בסופו של דבר, כמעט כולם בחדר הבינו את בין ואת הראש שלו. מי שלא הבין וכל מי שהתנגד מצא את עצמו מחוץ לארגון. בין בעצמו הודה כי היה יכול להתנהל כך רק כי קיבל את האישור לכך מהבעלים, לואיס וולף. כלומר, רק בזכות הבעלים - שרק רצה לחסוך בכסף - הצליח בין להנחיל את דרך החשיבה החדשנית הזו באייז.
קבוצתם של וולף ובין נהפכה לקבוצה הטובה ביותר בבייסבול עד שקבוצות אחרות התחילו להכניס בוגרי הארוורד וסטנפורד להנהלות שלהן ובעלי הקבוצות דרשו "סייברמטריקס" ו"אנליטיקס" - "כמו שעושים באוקלנד".
כיום אף אחד לא לועג ומזלזל בבין או בתפיסות שלו. זה יהיה טיפשי מאוד לעשות זאת. סייברמטריקס ו"אנליטיקס" אלו שמות מפוצצים למילה פשוטה יותר: היגיון. היגיון מבוסס על עובדות. נתונים. מספרים. מדע. למה אנחנו לא נופלים מכדור הארץ? בזכות כוח הכבידה. כזה.
למה, אנליטית, עדיף לספור בבייסבול כמה "ריצות" שחקן משיג ולא כמה הום-ראנס? כי בבייסבול מי שמנצח הוא מי שמשיג יותר ריצות ולא מי שמשיג יותר הום-ראנס. כן. כזה.
למה, אנליטית, עדיף בכדורסל לזרוק מהשלוש ולא מחצי מרחק? כי צריך לקלוע באחוזים מצוינים של 5 מ-10 מחצי מרחק כדי להגיע ל-10 נקודות; וצריך רק לקלוע 3 זריקות מ-10 מהשלוש כדי להגיע ל-9 נקודות. כן, 3 שווה יותר מ-2. כזה.
ואולם, בספורט מתחילים להשתמש בהיגיון הזה רק כשבעלי הקבוצות נותנים למנהל את הגב להשתמש בהיגיון הזה.
בכדורגל אנחנו בעיצומה של מהפכת המדע והידע ועדיין, מועדונים רבים ובכירים רבים לועגים לאנשי הנתונים וההיגיון. "באופן כללי - השינוי קורה מלמעלה למטה" אומר כריסטוף בירמן, שכתב את הספר Football Hackers על ה"בילי בינים" של עולם הכדורגל. "כלומר, בשביל שמועדון יתחיל להתנהל בצורה חכמה ומדעית יותר, צריך שהנשיא, בעלים, מנכ"ל, מישהו בטופ של המועדון יאמר 'אנחנו הולכים להשתמש בדאטה. אנחנו רוצים את הגישה המדעית'. זה חשוב - תשקיעו בזה כסף, תגייסו אנשים. רק ככה מכניסים את הדאטה להליך קבלת החלטות במועדון...מי שעוסק בניהול או בכתיבה על הניהול ועל המשחק, צריך להבין שדבריו ופעולותיו עשויים להשפיע על האוהדים ולכן צריך להיות משכיל יותר מהאוהד הממוצע ולהבין את המספרים. בעתיד, בטוח נראה שימוש יותר שכיח בסטטיסטיקות מתקדמות - זה רק טבעי. אבל גם בעוד עשור יהיה מי שיגיד 'זה הכל זבל ושטויות. הכי חשוב זה להבקיע'. זה תמיד היה ככה ותמיד יהיה ככה".
בקיצור, צריך להקשיב למדענים ואנליסטים. צריך להקשיב לאלו שעובדים עם נתונים ולא תחושות. אלו שמזהירים על סמך מספרים ולא מספרים בטלוויזיה ובטוויטר על "שפעת עם יח"צ".
כן, צריך לנסות להבין גם על מה הם מדברים. וזה לא תמיד קל. אבל בימים אלו זה ברור יותר מתמיד שצריך להקשיב למדענים ומנהיגים צריכים לפעול לפי המלצות המדענים.
צריך רק לראות שהיכן שההנהגה לא הקשיבה למדענים (ארה"ב) סובלים מהקורונה יותר מכל מקום אחר. צריך להבין שהיכן שהקשיבו למדע "נוח יותר" להנהגה גם חטפו חזק (בריטניה) וצריך לפתוח את העיניים ולראות היכן שההנהגה מתכחשת למדע נגלה אסון רב מימדים (ברזיל).
והמסקנה החשובה ביותר? צריך שהמנהלים והמנהיגים יעשו מאמצים וישקיעו כספים בהכנסת המדע והדאטה להליך קבלת ההחלטות. ברור, תמיד יהיו את האנשים שיגידו 'זה זבל' אבל בחייאת, תקשיבו למדענים. זה רק הגיוני.