מי זה הילד שמאמן את שאלקה?
דומיניק טודסקו בן ה-32 הוא חלק מגל של מאמנים צעירים ומצוינים שגדלו בכדורגל הגרמני החדש. הוא כנראה בדיוק מה ששאלקה היתה צריכה
במשך שנים רבות השיח סביב הכדורגל הגרמני יצא מתוך נקודת הנחה די נכונה שהגרמנים הם הכי טובים בענף. משנות השבעים עד תחילת שנות התשעים הכדורגל הגרמני היה הדומיננטי ביותר בעולם. הכדורגלנים הגרמנים היו "פאנצרים", טנקים שעבדו בצורה מתודית ולא שאלו שאלות. הם ניצחו בזכות עוצמות, כושר גופני ורוח לחימה. ההשפעה החיצונית על הכדורגל הגרמני לא היתה קיימת. מעט מאוד גרמנים למדו על שיטות מחוץ לגרמניה ומעט מאוד שאלו שאלות כי השיטה הצליחה.
- הילד על הקווים מעביר את הבונדסליגה שיעור בכדורגל
- היכונו לביאת היופ: איך תיראה הקדנציה הרביעית של מאמן באיירן מינכן?
- אימון זה גם עניין של תזמון
חבורה של מאמנים צעירים בראשות ראלף ראגניק כן יצאה ללמוד שיטות לחץ מאריגו סאקי האיטלקי וזדנק זמאן הצ'כי — אבל המיינסטרים היה בשלו: לא משנים שיטה מנצחת. מאמנים כגון ראגניק, שהיו יותר מורים משחקנים לשעבר, כונו "פרופסורים" ו־"Kopfmensch" ("איש־ראש"), שמנסים להגיד לאלופי עולם מה לעשות. במיינסטרים הגרמני גיחכו על הקונספטים המוזרים שלהם כגון "לחץ" ו"תנועה קולקטיבית" והמועדונים הלכו על האופציה הקלה של מינוי שחקנים לשעבר כמאמנים - שילמדו אותם, בעיקר, מה הם עשו כשחקנים. כישלונות הקונספציה הזו בתחילת שנות ה-2000 הביאו לשינוי אדיר במתודות האימון הגרמניות. וכחלק מהעניין הגרמנים התחילו להאמין יותר במאמנים שלא היו שחקנים בכירים, או בכלל שחקנים. ידע, הבנת תורת האימון והחיבור לשחקנים - הפכו לנכסים חשובים הרבה יותר חשובים למאמן בכדורגל הגרמני כיום מאשר קורות חיים שכוללים תקופה בבונדסליגה ובנבחרת גרמניה. ולכן זה לא מפתיע לראות מספר מאמנים מאוד צעירים בבונדסליגה. יוליאן נאגלסמן, מהופנהיים, נהפך למאמן הקבוצה בגיל 28 בלבד והפך אותה מקבוצת תחתית לקבוצה שמתחרה על מקום בליגת האלופות, האנס וולף בן ה-36 מאמן את שטוטגארט אחרי שאימן בעיקר במחלקת הנוער של בורוסיה דורטמונד ובעל ניסיון של 23 שנה באימון. הוא העלה את שטוטגרט לבונדסליגה בעונתו הראשונה וכמו רבים שעבדו בדורטמונד הוא מייחס חשיבות אדירה לעצות ולעבודה המשותפת עם יורגן קלופ.
"מאוד מדוקדק"
השם החם ביותר כרגע בשוק המאמנים הצעירים, במיוחד אחרי שקבוצתו חזרה מפיגור 4-0 לדורטמונד (ל-4-4), הוא דומיניק טודסקו, מאמן שאלקה בן ה-32. טודסקו מונה בקיץ לאימון הקבוצה בבונדסליגה לאחר שאימן רק 11 משחקים בליגה השנייה בגרמניה - ארצגבירגה אווה. אבל אלו היו משחקים מאוד מרשימים שהצילו את הקבוצה מירידה לליגת המשנה.
"הוא מאוד מדוקדק" אמר עליו דימיטרי נאזארוב, חלוץ אווה, בראיון לאתר הבונדסליגה. "יש לו פשוט את כל האינפורמציה על היריבה והוא זורק עליה פרטים עלייה כדי שיפתיעו אותך, ישאירו אותך מעוניין. אני כבר די ותיק והפתיע אותי רמת הפרטים שהוא הגיעה אליה. גם תמיד שיחקנו כדורגל התקפי - התקפי ומדויק כי ידענו נקודות על הקבוצה השנייה. זה היה כיף גדול לשחק עבורו".
מדובר היה בהימור אבל שאלקה - בפעם הראשונה אחרי שנים - נמצאת בצמרת הגרמנית וכפי שרפאל הונגישטיין, כתב כדורגל אומר, "הם סוף סוף קבוצת כדורגל".
מדוע טודסקו - שנולד באיטליה וגדל בגרמניה, ובכלל היה אמור לעבוד בתעשיית המלונאות אחרי תקופת הכשרה ארוכה במלונות - כל כך מרשים בעבודתו בשאלקה העונה? לפי ראלף פארמן, שוער שאלקה, זה קשור ליכולת שלו לתקשר עם השחקנים. "לפעמים אתה מגלה אנשים שיכולים לשכנע אותך במשהו בגלל שהם יודעים איך להסביר לך ממש היטב את הסוגיה" הסביר קפטן שאלקה. "הוא מבריק. הבנה המשחק שלו מדהימה והוא מעביר את הרעיונות המסובכים שלנו בצורה נפלאה. הוא אחד מהמאמנים הכי מורכבים שאי פעם נתקלתי אבל הוא מעביר את הידע בצורה מצוינת".
טודסקו, לו יש תואר במינהל, הנדסה ויזמות, היה שחקן בליגות החובבניות והתחיל לעבוד במחלקות הנוער של שטוטגארט לפני שעבר למחלקת הנוער של הופנהיים. ב-2016 סיים בהצטיינות את קורס האימון הגבוה באקדמיית האימון Hennes-Weisweiler של ההתאחדות לכדורגל (היה בכיתה עם נאגלסמן בקורס אימון של ההתאחדות וגם בקורס פרו) וב-2017 קיבל את התפקיד בליגת המשנה. עד מהרה הוא משך את תשומת הלב של הקבוצות הגדולות בבונדסליגה.
הסגנון של טודסקו, בדומה למאמנים צעירים אחרים, הוא תזזיתי. על הקווים "הוא כמו השחקן ה-12 של שאלקה על המגרש בגלל שהוא כל הזמן באימון אקטיבי מהדקה ה-1 עד הדקה ה-90", כך לפי כריסטיאן היידל, המנהל הספורטיבי של שאלקה שמינה את טודסקו. היידל, שהיה המנהל הספורטיבי במיינץ, היה גם זה שמינה את תומאס טוכל לתפקידו הראשון כמאמן שם. בראיון למגזין קיקר אמר על טודסקו שהוא "מזכיר את טוכל בגלל ששניהם יורדים לפרטים, חושבים הרבה על המשחק ואקטיבים מאוד על הספסל". "ראיתי את דומינקו במשחק נוער" הוסיף היידל. "ישר זיהיתי את סגנון האימון הזה - הוא כמו טוכל. וכמו טוכל, הוא שם המון דגש על האווירה בחדר ההלבשה, הגיבוש בין השחקנים".
טודסקו, שמדי פעם מפתיע את שחקניו עם מסיבות באימון במקום אימון, הוא בעל קשר חזק ומיוחד איתם - הרבה בגלל גילו הצער הצעיר - הוא בערך מאותו הדור, והרבה בגלל היכולת שלו לתקשר בשפה שלהם. הוא דובר איטלקית מהבית, גרמנית מהסביבה וספרדית ואנגלית שלמד.
העובדה ששלח את בנדיקט הוודס, הקפטן המנוסה, לאיטליה בתחילת העונה - הראתה שהוא גם יודע לתמרן פוליטית. הוא ככל הנראה הלך על הראש של המבוגר ביותר בסגל כדי שהוא זה שיהיה המנהיג בחדר ההלבשה.
"הוא מתאים לנו ב-100%" אמר יו"ר שאלקה, קלמנס טיוניס בראיון לקיקר. "הוא מתקשר בצורה מושלמת, יודע לדבר עם כולם במועדון ועם השחקנים".
יהיה מעניין לראות איך הקריירה של טודסקו ממשיכה משאלקה - מעין בית קברות למאמנים. מאז 2002 אף מאמן לא נותר במועדון יותר משנתיים. אפילו היידל, שהובא ממיינץ ב-2016 כדי להכניס יציבות למועדון הפאר, פיטר את מרקוס ווייצירל, אותו הביא מאאוגסבורג כ"תומאס טוכל החדש". "כמו מועדונים אחרים גם אנחנו החלטנו ללכת על מאמן צעיר מאוד" אמר היידל לאתר של הבונדסליגה. "וטודסקו צעיר במיוחד וחדשני במיוחד". האם הוא מספיק מיוחד כדי להביא לשאלקה תואר אליפות ראשון מאז 1958? עם הגמגום של באיירן, חוסר הניסיון של RB לייפציג, והדעיכה של בורוסיה דורטמונד - בגרמניה לא יופתעו אם זה אכן יקרה.