$
ספורט עולמי

הילד על הקווים מעביר את הבונדסליגה שיעור בכדורגל

יוליאן נאגלסמן הוא אחד המאמנים הבודדים באירופה שעדיין לא הפסיד משחק העונה. הוא בן 29 בלבד והגיע לאן שהגיע בזכות שורת מאמנים-פרופסורים, שלמדו את המשחק בצורה אובססיבית. העתיד של הכדורגל הגרמני כבר כאן

אוריאל דסקל 10:2515.11.16

ב-19 בדצמבר 1998 ניסה מאמן צעיר בשם ראלף ראנגניק ללמד את האומה הגרמנית מה זה כדורגל מודרני בתוכנית הטלוויזיה הפופולרית "אקטואלה ספורטסטודיו". ראנגניק, שבזמנו הוביל את SSV אולם הקטנה לבונדסליגה, ישב בפאנל עם מאמנים ותיקים בבונדסליגה ובעזרת לוח מגנטי הסביר את נפלאות ההגנה האזורית בדקדקנות יהירה.

 

 

 

 

את הידע שאב ראנגניק מעשרות השתלמויות ברחבי אירופה - באנגליה אצל ארסנל, באוקראינה אצל דינמו קייב של ואלרי לובאנובסקי, אצל אריגו סאקי במילאן ואצל המאמן הצ'כי זדנק זמן בפוג'יה האיטלקית. את מה שלמד הביא לגרמניה והיה די מוצלח ברוב הקבוצות שאימן, אבל שם הגנאי "פרופסור" דבק בו. את הידע שאב ראנגניק מעשרות השתלמויות ברחבי אירופה - באנגליה אצל ארסנל, באוקראינה אצל דינמו קייב של ואלרי לובאנובסקי, אצל אריגו סאקי במילאן ואצל המאמן הצ'כי זדנק זמן בפוג'יה האיטלקית. את מה שלמד הביא לגרמניה והיה די מוצלח ברוב הקבוצות שאימן, אבל שם הגנאי "פרופסור" דבק בו. צילום: איי פי

 

מן הסתם עורר ראנגניק את זעמם של השועלים הוותיקים. "ראנגניק הביך את הבונדסליגה", הסביר רפאל הוניגשטיין מ"הסודיטשה צייטונג", "הוא הראה כמה כולם היו מפגרים מבחינה טקטית. מאז כולם כינו אותו בלעג 'פרופסור'".

 

את הידע שאב ראנגניק מעשרות השתלמויות ברחבי אירופה - באנגליה אצל ארסנל, באוקראינה אצל דינמו קייב של ואלרי לובאנובסקי, אצל אריגו סאקי במילאן ואצל המאמן הצ'כי זדנק זמן בפוג'יה האיטלקית. את מה שלמד הביא לגרמניה והיה די מוצלח ברוב הקבוצות שאימן, אבל שם הגנאי "פרופסור" דבק בו.

 

אך הוא המשיך להוביל את קבוצותיו בכדורגל הגרמני (בין השאר העלה את הופנהיים ואת RB לייפציג מהליגות הנמוכות לבונדסליגה והיה המאמן המוצלח ביותר בשאלקה ב-80 השנה האחרונות) והפיץ את תורתו - הגגנפרסינג. gegenpressing.

 

ראנגניק הסביר את יתרון ה־gegenpressing בצורה טובה לרפאל הוניגשטיין ב־"Das Reebot", ספר על שיקום הכדורגל הגרמני. "כדורגל הוא ספורט אחר לחלוטין ממה שהיה לפני עשור", אמר ראגניק. "השוני הוא דרמטי ומתבסס על שני אלמנטים בסיסיים — כשיש לך את הכדור וכשאין לך את הכדור. בין האלמנטים הללו יש משחק מעבר ששינה לחלוטין את האלמנטים הללו. הסיכוי הכי גבוה לשער מגיע עשר שניות לאחר שזכית בכדור. הסיכוי הכי גבוה לזכייה בכדור מחדש מגיע שמונה שניות לאחר שאיבדת אותו. תחשוב על המספרים הללו ומה זה אומר".

 

ראנגניק טיפח מאמנים כגון יורגן קלופ ותומאס טוכל - ויש דור שלם של מאמני עתיד שגדלו על הרעיונות של הפרופסור. יוליאן נאגלסמן הוא אחד מהמאמנים הבודדים באירופה שעדיין לא הפסיד משחק העונה. הוא בן 29 והוא מדור מאמנים שגדלו תחת השפעתו של ראלף ראגניק.

 

 

המנהל הספורטיבי אלכסנדר רוזן הוא רק בן 37. אם מחברים את הגילאים שלהם יחדיו, 66 - הם עדיין לא בעלי ניסיון כמו  ארסן ונגר. המנהל הספורטיבי אלכסנדר רוזן הוא רק בן 37. אם מחברים את הגילאים שלהם יחדיו, 66 - הם עדיין לא בעלי ניסיון כמו ארסן ונגר. צילום: איי אף פי

 

בייבי מוריניו ומנהל ספורטיבי ילד

 

נאגלסמן קיבל את הכינוי "בייבי מוריניו" מטים ויסה (השוער הגרמני שנהפך למתאבק מקצועי) כשאימן בנוער של הופנהיים והרשים את השחקנים המנוסים ביותר. כמו מוריניו, גם יוליאן סיים את הקריירה בגיל צעיר כשחקן לא משמעותי. נאגלסמן פרש בגיל 20 בעקבות פציעה והחל להתרכז בלימודי כדורגל. הוא שיחק אצל טוכל בקבוצת המילואים של אוגסבורג וטוכל, שגם כן סיים את קריירת המשחק שלו בגיל צעיר (טוכל התאמן אצל ראנגניק ב-SVV אולם), הפך אותו לעוזר מאמן צעיר בקבוצה. אחרי העבודה תחת טוכל, עבר נאגלסמן במינכן 1860 (קבוצת נוער) ואז הגיע לנוער של הופנהיים, אותה הוביל לאליפות הנוער (עד גיל 19) ב-2014. באיירן מינכן שמה עליו עין כבר אז, אבל הוא החליט להישאר בהופנהיים.

 

ההישארות השתלמה. באוקטובר של שנה שעברה הודיעו שנאגלסמן יאמן את הקבוצה הבוגרת מתחילת העונה הנוכחית, אך לאחר 2 ניצחונות ב-20 משחקים ובעיות לב של המאמן ההולנדי הוותיק, נאגלסמן הוקפץ לאימון הקבוצה הבוגרת כבר בעונה שעברה.

 

הסיבה לכך, ככל הנראה, היא גילו הצעיר של המנהל הספורטיבי. המנהל הספורטיבי אלכסנדר רוזן הוא רק בן 37. אם מחברים את הגילאים שלהם יחדיו, 66 - הם עדיין לא בעלי ניסיון כמו  ארסן ונגר מארסנל, שהחל לאמן ארסנל כשנאגלסמן עדיין היה בבית ספר היסודי.

 

למינוי של המאמן הצעיר התייחסו  בגרמניה לכך כאל "גימיק" ו"בדיחה". "תמיד חשבתי שהגיל שלי יהיה סיפור גדול", אמר נאגלסמן ל-BBC. "זה היה נכון גם אם הייתי ממונה לחברה גדולה בגיל 28". למרות שמעולם לא אימן קבוצת בוגרים בקריירה שלו, נאגלסמן ניצח 7 מ-14 המשחקים הנותרים והופנהיים שרדה.

 

בקיץ נאגלסמן בנה את הקבוצה מחדש עם ארבע החתמות ובאופן כללי, רוזן בונה את הקבוצות עם שחקנים צעירים ותוצרי האקדמיה המצוינת של הופנהיים (שראגנינק בנה עם הכסף של הבעלים, דיטמאר הופ מ-SAP). כרגע ישנם רק שלושה שחקנים מבוגרים יותר מנאגלסמן בסגל (אחד מבוגר ממנו בחצי שנה בלבד). שמונה שחקנים הגיעו מהאקדמיה והשאר צעירים מרחבי הליגות הנמוכות (בדרך כלל). בשלוש השנים האחרונות להופנהיים תמיד היה את הסגל הכי צעיר בבונדסליגה.

 

 

 מאמן פוסט מערכים

 

בדומה לטוכל וקלופ, גם נאגלסמן מאוד פעיל על הקווים. אך הוא לא צורח על שחקניו. "ברור שאני כועס מדי פעם אבל הכל בתוך קווים מאוד ברורים" הסביר. "אין טעם לכעוס, אי אפשר להעביר את הנקודה שלך כשאתה כועס".

 

נאגלסמן כן מאמין ב-gegenpressing אבל תפיסת הכדורגל שלו יותר מרוכבת והוא אינו דוגמטי. "אפילו לייפציג של ראנגניק השתנתה", הסביר בעבר. "בהתחלה הם איבדו כדורים בכוונה בשביל לזכות בו בחזרה במצבים מסוכנים, אבל כשהיריבים משחקים עמוק הם היו צריכים להתאים את עצמם למשחק החזקה בכדור".

 

נאגלסמן, כמו טוכל, מאמין בהחזקה בכדור ומציאת פתרונות עם הכדור. הוא לא מאמין במערכים. "ההבדל בין 4-4-2 ל-4-2-3-1 הוא חמישה או עשרה מטרים וזה משתנה 8-10 פעמים במהלך משחק". הוא כן מאמין ביצירת המצבים הכי טובים לשחקנים שלו בתוך תנועה של שחקניו. את "המצבים האולטימטיבים" הוא מוצא עם כמויות אדירות של דאטה. לדוגמה, הוא מחפש מתי השחקנים "מבלים בצל היריב" ולא נעים במגרש כדי לייצר מסירה נוחה לחבריהם לקבוצה. נאגלסמן גם חילק את העבודה שלו לאחוזים. "להיות מאמן זה 30% אימון טקטיקה ו-70% יכולות חברתיות" הסביר לסודויטשה צייטונג באוגוסט. הוא כנראה עושה את ה-30% וה-70% באחוזי הצלחה גבוהים.

 

הופ, הבעלים של הופנהיים, יודע שנאגלסמן יעזוב. "הופנהיים תהיה קטנה מדי עבורו בקרוב", אמר. הוא כנראה צודק.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x