$
ספורט ופוליטיקה

רבע מקבוצות הבונדסליגה כבר לא בבעלות אוהדיהן

רבע מקבוצות הבונדסליגה לא מצייתות לחוק 50+1, שמחייב את המועדונים להשאיר את המועדון בידי אוהדיו. בעקבות המצב חוששים בגרמניה שהקבוצות ימכרו לבעל ההצעה הגבוהה ביותר

שירות כלכליסט 17:5606.08.17
הדירקטוריון של האנובר 96 שעלתה לבונדסליגה הצביע בעד מכירת 51% מהמניות בקבוצה לנשיא מרטין קינד, ובכך ויתר רשמית על ההשפעה שיכולה להיות לדירקטוריון על קבוצת הכדורגל.

 

שחקני האנובר. אנשים או חברות שיש להם השפעה פיננסית משמעותית ומטיבה על מועדון למשך תקופה של 20 שנים רצופות ויותר יכולים לקבל פטור מהחוק, כפי שקרה בבאייר לברקוזן (באייר), וולפסבורג (וולקסווגן), הופנהיים (דיטמאר הופ) ועכשיו האנובר 96. שחקני האנובר. אנשים או חברות שיש להם השפעה פיננסית משמעותית ומטיבה על מועדון למשך תקופה של 20 שנים רצופות ויותר יכולים לקבל פטור מהחוק, כפי שקרה בבאייר לברקוזן (באייר), וולפסבורג (וולקסווגן), הופנהיים (דיטמאר הופ) ועכשיו האנובר 96. צילום: גטי אימג'ס

 

 

קינד (73), שעומד בראש הקבוצה מאז 1997, יוכל כעת לבקש מליגת הכדורגל הגרמנית (DFL) פטור מחוק 50+1 של הכדורגל הגרמני, שהוא מבקר קולני נגדו.

 

לפי החוק, אדם אחד או ישות אחת לא יכולים להחזיק ביותר מ-49% מזכויות ההצבעה בקבוצת כדורגל. החוק נועד למנוע מכירת אחזקת רוב למשקיעים חיצוניים, ובכך להגן על המועדון מפני בעלים לא אחראיים, ולשמור על האופי המקומי של המועדונים הגרמניים שבבעלות האוהדים.

 

עם זאת, המתנגדים לחוק טוענים שהוא מבריח השקעות זרות בכדורגל הגרמני, ומציב את המועדונים הגרמניים בחסרון תחרותי, שכן לא קיימות הגבלות דומות בליגות באנגליה, ספרד, צרפת או איטליה.

 

אנשים או חברות שיש להם השפעה פיננסית משמעותית ומיטיבה על מועדון למשך תקופה של 20 שנים רצופות ויותר, יכולים לקבל פטור מהחוק, כפי שקרה בבאייר לברקוזן (באייר), וולפסבורג (וולקסווגן), הופנהיים (דיטמאר הופ) ועכשיו במקרה של האנובר 96.

 

בעוד שלייפציג מציית רשמית לחוק, זכויות ההצבעה במועדון נמצאות בידי 17 אנשים, מרביתם עובדים של יצרנית משקאות האנרגיה האוסטרית רד בול. לפי חוקי החברה, אין לאוהדים אפשרות להפוך לבעלי זכות הצבעה.

 

"ההחלטה הזו הייתה נחוצה", הגיב קינד. "כעת עלינו לעבוד לעבר עתיד לטובתה של האנובר 96".

 

מבחינתו של קינד, שתומך פיננסית בקבוצה מאז 1997, הנושא של שליטה על ההשקעה שלו והאופן שבו מוציאים את הכספים, חשוב לכל המשקיעים בכדורגל הגרמני. "אם היית משקיע חמישה מיליון יורו, אני לא חושב שהיית רוצה שצד שלישי יחליט מה קורה עם הכסף", אמר, והוסיף כי הוא יכול לראות מצב בעתיד שבו הקבוצה תיסחר בבורסה. כיום הקבוצה היחידה בגרמניה הנסחרת היא בורוסיה דורטמונד.

 

בניסיון להרגיע את חששות האוהדים, קינד התעקש שהוא מנוע על פי חוזה ממכירת המניות שלו למשקיע זר מבלי לקבל קודם את הסכמת המועדון. על מנת להדגיש את המחויבות שלו למועדון ולעיר, הוא הכריז על הלוואה של 11 מיליון יורו להקמת מרכז ספורט חדש ותרומה שנתית של 750 אלף יורו לספורט חובבים.

 

אולם כעת, כאשר כרבע מקבוצות הבונדסליגה לא מצייתות לחוק 50+1, האוהדים חוששים שהקבוצות יילקחו מהם וימכרו לבעל ההצעה הגבוהה ביותר. ההחלטה של דירקטוריון הנובר התקבלה על אף הפגנה של כ-500 אוהדים מחוץ למטה הקבוצה, שקראו "קינד חייב ללכת!" קבוצת האוהדים שארגנה את המחאה Pro Verein 1896 הודיעה כבר כי תנקוט בצעדים משפטיים נגד כל ניסיון של קינד לבקש פטור מהחוק, בטענה שצעד מסוג זה מחייב את הסכמת החברים.

 

ביולי התלוננה קבוצת האוהדים כי לפחות 119 בקשות חברות להאנובר נדחו בלי סיבה, על אף קמפיין שהשיקה הקבוצה במטרה למשוך חברים חדשים.

 

בחודש שעבר השיקו גם אוהדי קלן קמפיין בשם 100% הקבוצה שלכם (/100 percent FC - Dein Verein), שנועד לשנות את חוקי המועדון כך שכל מהלך למכור את מניות המועדון למשקיע חיצוני, לא משנה באיזה היקף, יחייב אישור של החברים.

 

בתוך כך, וולפסבורג עלולה להיפגע משמעותית מפרשת דיזלגייט של פולקסווגן. מבחינת הכדורגל הגרמני, מדובר בתזכורת לסיכונים הנלווים לבעלות של חברות על קבוצות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x