$
ספורט ופוליטיקה

אותה גברת מושחתת בשינוי אדרת

פיפ"א לא מצליחה לגייס ספונסרים חדשים, הנשיא הוא פוליטיקאי שווייצרי שצובר הרבה יותר מדי כוח, אנשים טובים עוזבים את הארגון כשהם מיואשים ואפילו הסמנכ"לית החדשה מהאו"ם משתמשת בכספי הארגון בצורה לא חוקית. שנה וקצת לתוך השלטון החדש ושום דבר לא באמת השתנה

אוריאל דסקל 08:0307.06.17

מזכ"לית פיפ"א החדשה, פאטמה סאמורה, נמצאת בעבודת פחות משנה וכבר נתפסה שהיא משלמת יותר מ-28 אלף פרנקים שווייצרים מקופת פיפ"א לחברת ניקיון שעובדת בפיפ"א כדי שזו תנקה את הבית הפרטי שלה. מי שגילה את התשלום הלא חוקי בסדר גודל של 28 אלף דולר היתה חברת PwC, שלאחרונה חתמה על הסכם עבודה עם פיפ"א כדי לעבור על ספרי הארגון, כחלק מ"הליך הניקיון" שהוא עובר. אבל תחילה ב-PwC זיהו את התשלום הלא חוקי אך התעלמו מכך עד שהבינו שאי אפשר לשמור את זה בשקט.

 

 

 

 

סאמורה אמרה שהיא תשלם את כל הכסף חזרה ושהיא פשוט "לא שמה לב" ש-SCJ מנקה את ביתה כל כך הרבה פעמים במהלך שבוע. זה רגע אירוני וסמלי ביותר. פיפ"א "החדשה" מנסה להראות שהיא "נקייה" אבל הסכם עם חברת ניקיון חושף ששום דבר לא באמת השתנה בארגון שלאורך השנים בכיריו לקחו תשלומי שוחד בשווי מאות מיליוני דולרים סאמורה אמרה שהיא תשלם את כל הכסף חזרה ושהיא פשוט "לא שמה לב" ש-SCJ מנקה את ביתה כל כך הרבה פעמים במהלך שבוע. זה רגע אירוני וסמלי ביותר. פיפ"א "החדשה" מנסה להראות שהיא "נקייה" אבל הסכם עם חברת ניקיון חושף ששום דבר לא באמת השתנה בארגון שלאורך השנים בכיריו לקחו תשלומי שוחד בשווי מאות מיליוני דולרים צילום: איי אף פי

 

השימוש הלא חוקי בכסף נחשף על ידי המגזין הגרמני דר שפיגל שגילה כי סאמורה השתמשה בשירותי חברת SCJ השוויצרית לאחר שהחברה זכתה במכרז פיפ"א לניקיון הנכסים שלה. סאמורה "שכרה" את החברה שתנקה את ביתה חמש פעמים בשבוע, שעתיים כל יום. ב-PwC גילה את החשבון המנופח, ששולם על ידי פיפ"א אך לא דיווחו על כך בדו"ח של 2016. לאחר פרסום המקרה, סאמורה אמרה שהיא תשלם את כל הכסף חזרה ושהיא פשוט "לא שמה לב" ש-SCJ מנקה את ביתה כל כך הרבה פעמים במהלך שבוע. זה רגע אירוני וסמלי ביותר. פיפ"א "החדשה" מנסה להראות שהיא "נקייה" אבל הסכם עם חברת ניקיון חושף ששום דבר לא באמת השתנה בארגון שלאורך השנים בכיריו לקחו תשלומי שוחד בשווי מאות מיליוני דולרים.

 

סאמורה היא דמות שכביכול מביאה "רוח חדשה" לארגון. האישה הראשונה שמונתה לתפקיד כה בכיר. היא החליפה בתפקיד את ג'רום ואלקה שהודח לאחר 12 שנה בארגון בגלל מעורבותו בשחיתויות. סאמורה, 55, עבדה כדיפלומטית באו"ם במשך 21 שנים ולא הכירה כלל את עולם הכדורגל כשנכנסה לתפקיד. "זה הכרחי שפיפ"א תשלב פרספקטיבה טרייה כדי להיבנות מחדש ולבנות את הארגון" אמר נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו כשמונתה. היא בילתה את השנה הראשונה בתפקיד בעריפת ראשים. יותר מ־100 עובדים של פיפ"א עזבו את המשרדים. היא טענתה שכולם "העשירו את עצמם" עם הכסף של פיפ"א ושהליך הפיטורים הכרחי. חלק מהעובדים היו בעלי ניסיון של 10 שנים בפיפ"א ולא עבדו במשרדים אלא בתוכניות הפיתוח של הכדורגל באפריקה. הם לא קיבלו פיצויים כשפוטרו. הכסף שהיא לקחה מפיפ"א כדי לשלם על ניקיון דירתה 5 פעמים בשבוע היה יכול לסדר להם פיצויים לכמה שנים.

 

"הרוח החדשה" הופיעה גם בראיון לטלוויזיה השוויצרית בו אמרה סאמורה שהיא מרוויחה מעט מדי. לפי הדו"חות היא מרוויחה 800 אלף דולר בשנה. אינפנטינו, הבוס שלה, מרוויח 1.5 מיליון דולר בשנה והשכר של השניים צפוי לצמוח השנה, זאת למרות שהארגון מדמם מזומנים ומבזבז יותר מ-50 מיליון דולר בשנה על עורכי דין שמטפלים בחשדות הרבות לשחיתות בארגון.

 

 

אינפנטינו. העזיב את מי שהאשים אותו אינפנטינו. העזיב את מי שהאשים אותו צילום: אי פי איי

 

אוי הצביעות

 

בקונגרס פיפ"א שנערך לאחרונה בבחריין אינפנטינו התחיל את הנאום שלו למצביעיו, עסקני כדורגל מרחבי העולם, עם דרישה מ"כל מי שרוצה להעשיר את עצמו מכספי פיפ"א, יכול לעזוב עכשיו". אינפנטינו עצמו היה חשוד בשימוש לא ראוי בכספים של פיפ"א והחזיר לעצמו הוצאות אך המדליף של הסיפור פוטר. וחברי וועדת האתיקה שבדקו את המקרה - והוציאו את אינפנטינו "נקי" פוטרו גם כן,. אחד מהמודחים הוא השופט הגרמני האנס יואכים אקרט שבשנתיים האחרונות העמיד לדין את המושחתים לפיפ"א ומסייע ברפורומה המקיפה שהארגון הבטיח לעבור לאחר שבאביב 2015 כמעט כל בכיריו נעצרו כחלק משיתוף פעולה בין משרד המשפטים השוויצרי, משרד המשפטים האמריקאי וה־FBI.

 

אקרט היה משמעותי מאוד בהפלתו של ספ בלאטר ובהחלפתו עם מזכ"ל אופ"א לשעבר, אבל אינפנטינו אפילו לא הודיע לשופט שהוא מפוטר. "הוא לא הוטרד מכך שאני עוזב, ואפילו לא יצר קשר להגיד משהו" אמר אקרט לתקשורת בבחריין במסיבת עיתונאים מאולתרת שהרים אחרי שנודע לו על פיטוריו. אקרט פוטר מספר שעות לפני הקונגרס בפיפ"א, בו כל עסקני פיפ"א אישרו את הפיטורים. את מסיבת העיתונאים עשה אקרט עם החוקר הראשי של וועדת האתיקה, קורנל בורבלי השוויצרי, שגם כן פוטר. מספר חודשים לפני הפיטורים, סאמורה טענה שהעבודה של וועדת האתיקה טובה. אינפנטינו לא קרא באופן רשמי להדחתם אך ידוע שהיה מתוסכל מכך שעמד בחקירה. הוא יצא לא אשם אך לפיו המקרה הטיל צל על ה"עידן החדש" בפיפ"א.

 

בראיון ל-Deutsche Welle אקרט הצביע על כך שהפיטורים משבשים את החקירות ודוחים את המסקנות מהם בשנים רבות. "יש לנו עשרות אלפי עמודים מהחקירה לתוך ההחלטה לגבי מונדיאל 2006, שיש לגביו חשדות. כל הדו"חות בגרמנית - זה לא כמה עמודים, זה עשרות אלפי עמודים" אמר. אקרט טוען שאחת מהסיבות לפיטוריו היא שהוועדה היתה עצמאית לחלוטין ולא חששה לחקור את כל השמות הגדולים - כולל ויטלי מוטקו, חבר בפיפ"א והוועד האולימפי הבינלאומי שבמשך שנים רבות שמעורב בשחיתויות בשני הארגונים הללו והוועדה החליטה שהוא אינו ראוי להיבחר לוועד הפועל של פיפ"א. ביחד עם אקרט גם מיגל מאדורו, אקדמאי פורטוגלי שהוביל את וועדת הממשל של פיפ"א פוטר - שנה בלבד לאחר שמונה. פיטוריו הובילו להתפטרותם של שני פעילי זכויות אדם שהיו בוועדה. "אני חושב שזה לא קשה לחבר בין ההחלטה של הוועדה למנוע מוויטלי מוטקו, ראש הוועדה המארגנת של המונדיאל ב-2018, להיבחר לוועדה הראשית של פיפ"א" טען אקרט. אינפנטינו טען לאחרונה שההצעות של רוסיה וקטאר לאירוח המונדיאל היו נקיות לחלוטין. זאת למרות שוועדת האתיקה עדיין לא סיימה לחקור את העדויות הרבות לכך שעסקני פיפ"א ־ רובם כבר הודחו מתפקידם בשל שחיתויות אחרות ־ לקחו שוחד מהרוסים והקטארים.

 

 

אינפנטינו עם פוטין. מאשים את העיתונאים בפייק ניוז אינפנטינו עם פוטין. מאשים את העיתונאים בפייק ניוז צילום: איי אף פי

 

"פייק ניוז"

 

הקונגרס של פיפ"א בבחריין יצא לדרך בהכרזה החגיגית שקטאר איירוויז תהפוך לספונסרית התעופה הרשמית, תפקיד שלא היה מאויש במשך יותר משנתיים. אך העסקה הזו הייתה צפויה, שכן מדובר בחברת התעופה הלאומית של המדינה שתארח את המונדיאל ב-2022. מבחן האמון האמיתי במנהיגות החדשה של פיפ"א יגיע כשיצטרפו חברות גדולות שהן לא מסין, רוסיה או קטאר – שמייצגות את המקור היחיד לעסקאות החדשות של פיפ"א בשנים האחרונות.

 

ספונסריות חדשות במעוזי כוח מסורתיים כמו יפן וארה"ב עדיין לא הצליחו לשכנע את בעלי המניות שלהן שכדאי להן לחבור לארגון מוכה השערוריות. "אנחנו מקווים שיגיעו ספונסרים נוספים לפני סוף השנה הנוכחית", סמורה מסרה ל־AP. "קיבלנו מסר חיובי מקטאר איירוויז שהכירו בכך שההנהגה החדשה של פיפ"א פועלת לתיקון המוניטין, ושיש אקלים של אמון שידחוף לעבר שותפויות נוספות". האמון, לדבריה של סאמורה, אמור להגיע גם הודות לדור חדש של בכירים שנבחרה למועצה של פיפ"א. "יש פה תצוגה חזקה להעצמה נשית", הוסיפה, והתייחסה למחפוזה אכתר מהבנגלדש, שנבחרה לנציגה האי שה הראשונה של אסיה בפיפ"א. עם זאת, מדובר ב"תוצאה מפתיעה". מויה דוד, מבקרת בולטת של השחיתות ותומכת נלהבת בכדורגל נשים, הפסידה לאכתר, שבראיון לאחר בחירתה לא הצליחה לומר מי זכתה במונדיאל הנשים האחרון.

 

זאת ועוד, פיפ"א איבדה לאחרונה מספר בכירים נוספים לנוכח ההתפתחויות בחקירות האמריקאיות. חבר ועדת הביקורת של פיפ"א, עיסא האיאטו והעסקנם רייקארד לאי, השייח אחמד אל פאהאד אל סאבח עזבו. מחליפו של עיסא האיאטו, יו"ר קונפדרציות הכדורגל של אפריקה, הוא אחמד אחמד ממדגסקר, שגם הוא חשוד בשחיתות. בנוסף, הכוח של הנשיא היה אמור להצטמצם לטובת המזכ"ל, אך אינפנטינו שומר על אותה אחיזה חזקה שהייתה לבלאטר על הסמכויות הניהוליות. לשכה חדשה של פיפ"א, שלא הייתה חלק מתכנית הרפורמות, העניקה יותר סמכויות לאינפנטינו ולששת נשיאי הקונפדרציות האזוריות, שההחלטות שלהם לא צריכות לקבל יותר אישור מ"המועצה" שהחליפה את הוועד הפועל. על אף שאינפנטינו הגיע לקונגרס השני שלו בתפקיד בהכרזה ש"המשבר נגמר", הוא ממש רחוק מלהסתיים ובפיפ"א יודעים זאת, אבל זה לא הפריע לנשיא, בדומה לקודמו, להאשים את התקשורת בפרסום "פייק ניוז" על שחיתויות בארגון. האשמת התקשורת בהיותה פייק ניוז היא מפלטו של הנבל. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x