פיפ"א מגדילה את המונדיאל - לא בשביל הכדורגל אלא בגלל הצ'אנס הקטן ליותר מזומנים
הפדרציה הבינלאומית לכדורגל צפויה לאשר היום את הגדלת אליפות העולם בכדורגל ל-48 קבוצות. אין במהלך שום היגיון ספורטיבי והוא יעשה נזק עצום לאיכות הכדורגל בטורניר הפופולארי. בפיפ"א מקווים שהפורמט החדש יעלה את ההכנסות והרווחים, אך גם זה מוטל בספק
פיפ"א אישרה היום את הגדלת מספר הקבוצות המשתתפות באליפות העולם בכדורגל ל-48. הקבוצות יחולקו ל-16 בתים של 3 קבוצות כל אחד. מכל בית יעלו שתי קבוצות לשלב הנוקאאוט הראשון (32 אחרונות). פנדלים יכריעו כל משחק בשלב הבתים שיגמר בתיקו. האישור הסופי לשינוי הדרמטי יגיע במרץ.
- הנציג הרוסי בהנהלת פיפ"א חשוד במעורבות בפרשיית הסימום הממשלתי של ספורטאים
- פיפ"א: מונדיאל של 32 קבוצות הכי טוב, של 48 - הכי רווחי
- נשיא פיפ"א: "למרות פרשיית הסמים, זכויות האירוח של מונדיאל 2018 לא ישללו מרוסיה"
בכל מקרה, אלו דברים שבטוח יקרו במונדיאל בן 48 קבוצות שיחולקו ל-16 בתים של 3 קבוצות:
- חלק מהקבוצות יתחילו את הטורניר שלהן רק בשבוע השני, וזאת לאחר שחלק מהקבוצות כבר יודחו מהטורניר.
- חלק מהקבוצות יצטרכו לשחק בין 6 ל-7 משחקים ב-24 ימים או פחות.
- בשלב הנוקאאוט הראשון, ישוחקו 4 משחקים ביום אחד. כלומר, 14 שעות רצופות של כדורגל, וזאת מאחר שלכל משחק נוקאאוט צריך לפנות לפחות 3 וחצי שעות.
- חלק מהקבוצות יגיעו לשלב הנוק אאוט פחות מ-72 שעות אחרי שהבטיחו את מקומן בשלב הנוק אאוט. הן ישחקו נגד קבוצות שנחו הרבה יותר ימים.
יש כל כך הרבה דברים מעוותים ומטופשים בפורמט החדש של אליפות העולם של פיפ"א, כל כך הרבה דברים שנוגדים היגיון ספורטיבי/מדעי בריא. אפילו מתמטיקאים פנו אל פיפ"א עם נוסחאות ברורות לגבי איך אפשר להגדיל את המונדיאל מבלי לאבד היגיון ספורטיבי או ארגוני. אבל בפיפ"א לא הקשיבו. כל כך הרבה דברים נעשו אך ורק בגלל בצע הכסף של עסקנים שהקשר בינם לבין כדורגל הוא מקרי בהחלט.
וזה לא שהם לא ידעו את זה העסקנים הנוראיים שמנהלים את עולם הכדורגל.
בדו"ח מיוחד שאנשי מקצוע בפיפ"א כתבו - נכתב, שחור על גבי לבן, ש"איכות המשחק עלולה לרדת על ידי הוספת 16 נבחרות נוספות". ושהפורמט העדיף ביותר מבחינה פיננסית ומקצועיות הוא הפורמט של 32 הנבחרות הקיים. זה נבדק על פני 10,000 סימולציות שעשו בפיפ"א. אבל זה לא שינה להם כלום. ג'יאני אינפנטינו, הנשיא החדש, עד לפני שנה פקיד באופ"א, הבטיח לעסקנים של המדינות הקטנות, שהבטיחו את בחירתו, להגדיל את המונדיאל - וזה מה שקרה. ולעזאזל עם ההיגיון הספורטיבי.
קודם כל, המונדיאל התנפח למימדים בלתי אפשריים. עכשיו, מלבד מדינות בודדות, אין יותר מדי מארחות פוטנציאליות של 48 נבחרות. אבל בפיפ"א, על פי הבדיקות שלהם, מצפה להכנסות של 6.5 מיליארד דולר ממונדיאל 48 הקבוצות שיצא לדרך ב-2026.
העסקנים עדיין לא הצליחו למכור את כל הפרסומות והחסויות למונדיאל הקרוב ברוסיה (רק 25 מ-34 החסויות המוצעות נמכרו ובפיפ"א עדיין בונים על הכנסה ממנו של 5.5 מיליארד דולר) אך מצפים שלמונדיאל ב-2026 יצליחו להביא 6.5 מיליארד דולר (ורווחים של 650 מיליון דולר) - בעיקר בגלל הפורמט הנוראי שהם נפחו. אלו חישובים אופטימיים במיוחד לעוד עשור. דרך אגב, מה שבטוח יעלה זה העלויות של הטורניר. ב-25% לפחות. בכל זאת, צריך למצוא מקום ל-48 נבחרות.
רוב המדינות שיצטרפו למונדיאל 48 יהיו מאפריקה ואסיה - זה ההסבר החברתי של אינפנטינו להחלטה המטופשת. "זה יסייע להתפתחות של הכדורגל בכל העולם" אינפנטינו מבטיח. וגם קשקש על כך "שהמוטיבציה להחלטה אינה פיננסית".
דו"חות שהוציאו במדינות הגדולות הראו שהטורניר יגדיל את "חוסר האיזון". מחקר של אלכס קרומר מאוניברסיטת סט. גלן מראה שהטורניר החדש הופך את המשחקים עצמם ללא הוגנים. חברת MatchVision בבעלות המתמטיקאי לאונרדו שארה הגישה הצעה הוגנת והגיונית ספורטיבית, אך בפיפ"א אפילו לא שקלו אותה. אבל כלום לא עזר. פיפ"א הפסידה כ-122 מיליון דולר ב-2015 בגלל פרשיות השחיתות של ספ בלאטר וחבריו. הארגון לחוץ על יותר כסף ורוצים להאמין שדילול האיכות של המונדיאל לא תשפיע על מחיר זכויות השידור והחסויות. למה? כי כל ה-80 משחקים אמורים להיות משודרים. כל אחד עם זמן משלו - זאת בעוד שבפורמט הנוכחי רק 56 מ-64 משחקים משודרים בשעה נפרדת מאחר שבמחזור האחרון של שלב הבתים המשחקים בכל בית משוחקים במקביל (עקרון ספורטיבי שמבוסס על הגינות).
איזה חברת תקשורת תקנה במחיר מופקע עשרות משחקים בין אלג'יריה לצפון קוריאה או ג'יבוטי נגד רוסיה? טהיטי נגד פרגוואי? למה שמישהו ירצה לראות את זה? למה שמישהו ירצה לשדר את זה? רק בפיפ"א בונים על זה שיהיו עליות מחירי זכויות שידור.
פיפ"א חופרת לעצמה ולכדורגל הנורמלי בור בצורת טורניר מנופח, חסר היגיון ספורטיבי או כלכלי.