שחיתות וטמטום הרסו את ליגת האלופות ובדרך להרוס את המונדיאל
הנתונים מלמדים שאיכות טורניר הכדורגל האיכותי ביותר נפגעה בגלל מהלכים פופוליסטים של נשיא אופ"א מושחת. זה לא מונע מפיפ"א ללכת באותו השביל לכיוון מונדיאל חסר איכות ועניין
עד עונת 2013/14 לא היתה עונה אחת בה היו יותר מעשרה משחקים שהסתיימו בתבוסה (הפסד של 4 שערים או יותר) ב-96 המשחקים שנערכים במסגרת שלב הבתים של ליגת האלופות. מאז 2013/14 לא היתה עונה בה לא היו פחות מעשרה משחקים שהסתיימו בתבוסות. העונה,2016/17, היו 14 תבוסות של הפרש 4 שערים או יותר בשלב הבתים. ובכלל, בארבע העונות האחרונות היו יותר תבוסות כאלו מאשר היו בשמונה השנים שלפני כן. לפי ג'ונתן ווילסון, עיתונאי הכדורגל האנגלי, היו 27% יותר תבוסות בצ'מפיונס ליג העונה מאשר בפרמיירליג, זאת למרות ששיחקו 46% יותר משחקים בפרמיירליג.
- אופ"א, האם אתם תטפלו בפערים בין העשירים לעניים? אופ"א: "לא"
- ליגת האלופות מתחילה וכולם יודעים איך תסתיים
- שינוי בליגת האלופות: ארבע הליגות הבכירות יקבלו מקום מובטח בטורניר
אז מה קורה כאן? מה שקורה זה בדיוק מה שהזהירו מפניו כשמישל פלאטיני, נשיא אופ"א המושחת שהודח בגלל השחיתות שלו, התחנף למדינות הקטנות ופתח עבור קבוצותיהן שביל נוח לשלב הבתים של ליגת האלופות. זה הוביל ל-6 קבוצות לא איכותיות או לא ראויות כלל בליגת האלופות. במקביל, נשיא אופ"א המושחת, דחף גם ל"פייר פליי פיננסי" שקיבע את מעמדן של הקבוצות העשירות כקבוצות הטובות ביותר, מאחר שהגביל את הוצאות הקבוצות באירופה להכנסותיהן - זאת למרות שהזהירו אותו מכך שזה יגרום לפערים אדירים בין העשירים ביותר למעמד הביניים.
כדי להדגיש עד כמה הקבוצות שהכניסו לליגת האלופות מהדלת האחורית אינן איכותיות, יש לציין ש-10 מתוך 18 הקבוצות שסיימו עם 0 נקודות את שלב הבתים הגיעו דרך "מסלול האלופות". זה לעומת 8 ב-17 העונות שלפני.
אין ספק, שהמהלכים הפופוליסטים הללו, שאיפשרו לבחירתו מחדש של פלאטיני פעם אחר פעם, דיללו את האיכות של טורניר הכדורגל האיכותי ביותר. ההתעלמות מהפערים הגדלים, הפשרות מול ארגון המועדונים הגדולים (שזרקו וימשיכו לזרוק כמה עצמות חסרות משמעות לקבוצות הכדורגל הבינוניות), הובילו לכך ששלב הבתים של ליגת האלופות הוא שלב משעמם וצפוי לחלוטין. תחושת השעמום נגררת לשלב הנוק אאוט. העונה רק 6 מדינות שלחו נציגות לשלב הנוק אאוט - הכי מעט בכל הזמנים. באופן לא מפתיע, מתוך 16 הקבוצות הכי עשירות בשלב הבתים, 15 העפילו לשלב הנוק אאוט. ובגלל חוקי ההגרלות, המשחקים בשלב שמינית הגמר נראים מאוד מוכרים. שוב פעם ברצלונה נגד פריז סן ז'רמן (כי אסור לברצלונה להיות מוגרלת עם קבוצה מספרד, חלילה), עוד פעם ארסנל - באיירן מינכן וסביר להניח ששוב נראה תחרות אמיתית רק משלב רבע הגמר ומעלה.
ליגת האלופות זה הטורניר עם פוטנצאל ההכנסות הגבוה בעולם. אך מועדונים שהם מותגי הספורט החזקים ביותר בתבל, הספורטאים הפופולאריים ביותר בכל הזמנים והענף החשוב והמשמעותי ביותר - בשיא הפופולריות שלו - לא מצליחים לייצר יותר הכנסות מליגות מקומיות באירופה או מליגות הענפים "האיזוטרים" (מבחינה גלובלית) בארה"ב.
מבנה טורניר חדש - מתמטיקאים ומומחים כבר הציעו פורמטים חדשים כבר כמה שנים, צמצום פערים על ידי רגולציות לטורניר כגון תקרת שכר ותקציב מינימום (או תשלום מס יוקרה שיועבר למועדונים החלשים יותר) וחשיבה טיפה שונה על הכדורגל, עשויים להיות צעדים שיצילו את ליגת האלופות מהעובש שהיא תקועה בו כבר שנים.
עם זאת, נראה שאת הטמטום המושחת של העסקנים שהרסו את ליגת האלופות מייבאים לפיפ"א. ההחלטה הסופית תתקבל על ידי המועצה של פיפ"א רק בינואר, אך נראה שאחרי 2022 טורניר המונדיאל יכלול 16 בתים של 3 נבחרות כל אחד, כלומר 48 נבחרות. בשלב זה נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו מנסה להשיג את התמיכה הנדרשת לשם כך.
חברי המועצה שתקבל את ההחלטה הסופית, קיבלו מגוון של המלצות עבור טורניר הדגל של פיפ"א, ביניהן שתי הצעות ל-48 נבחרות, שתי הצעות ל-40 נבחרות והישארות עם 32.
במקור אינפנטינו העלה את הרעיון לסיבוב פלייאוף פותח עבור 32 מבין 48 הנבחרות שמעפילות לטורניר, אך הרעיון הזה לא זכה לתמיכה מספקת. לפי הדיווחים, התכנית ה"מועדפת" על הנשיא תועבר לבדיקת חברי המועצה לפני הפגישה המתוכננת בתאריכים 9-10 בינואר, בציריך.
לפי התוכנית, כל הנבחרות שמעפילות לטורניר יחולקו ל-16 בתים של שלוש נבחרות כל אחד. שתי הנבחרות המסיימות ראשונות בכל בית יתקדמו לשלב הבא, והנבחרת המסיימת שלישית תישלח הביתה לאחר שני משחקים בלבד. שתי הנבחרות המעפילות עד למשחק הגמר, יישחקו כפי שנהוג היום שבעה משחקים בסך הכל.
אף שאינפנטינו אינו תומך יותר ברעיון של 40 נבחרות, ההצעה הזו גם תעלה לדיון. הנבחרות במקרה הזה יחולקו ל-8 בתים של חמש או 10 בתים של ארבע.
הכהונה של אינפנטינו מסתיימת ב-2019, אך היוזמה להעניק ל-16 מדינות נוספות את ההזדמנות לשחק בטורניר הנצפה ביותר בעולם, יכולה לשמש כדרך מתוחכמת לחזר אחר המצביעים, זאת אם יחליט להתמודד על כהונה שנייה, כפי שנראה שיעשה. אולם, הפורמט המועדף על אינפנטינו לא חף מפגמים. שכן ניתן יהיה להטות את המשחקים האחרונים בכל בית כך שיתאימו לשתי הנבחרות, כפי שקרה בעבר במשחק הידוע לשמצה בין מערב גרמניה ואוסטריה ב-1982.
"כדורגל הוא ספורט עולמי ואנחנו לא יכולים להגביל אותו רק למספר מדינות. זה יותר מרק אירופה ודרום אמריקה, זה העולם כולו", אמר אינפנטינו שהציע לראשונה את הרחבת הטורניר. אך אינפנטינו רואה לנגד עיניו רק דבר אחד: הקדנציה הבאה כנשיא פיפ"א. לא איכפת לו לדלל את איכות הטורניר בשביל להכניס כמה נבחרות שיסריחו את המגרש. הפוליטיקאים שמנהלים את הכדורגל לא חכמים מספיק כדי ללמוד מטעויות של הפוליטיקאים המושחתים שהם החליפו.