נשיא פיפ"א: "למרות פרשיית הסמים, זכויות האירוח של מונדיאל 2018 לא ישללו מרוסיה"
זכויות אירוח מונדיאל 2018 לא ישללו מרוסיה, על אף הממצאים שנחשפו בחלקו השני של דו"ח מקלרן, כך הודיע נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו, שהדגיש כי ארגון הכדורגל אינו "משטרת הסמים העולמית"
- האם שערוריית הסמים בספורט תמנע מרוסיה לארח את מונדיאל 2018?
- מתכננים לשתות במונדיאל 2018? הרוסים יכניסו אתכם ל"מיכל שיכורים"
- פיפ"א: "הבחירה בקטאר ורוסיה כמארחות מונדיאל תהיה טובה לכדורגל"
בראיון שהעניק לעיתון הגרמני דר שפיגל, הוסיף אינפנטינו כי "חרמות מעולם לא פתרו שום בעיה".
הנשיא ממוצא שוויצרי-איטלקי אישר עם זאת כי הארגון יעבור על הראיות שהוצגו בדו"ח של מקלרן, שמצא כי מעל אלף ספורטאים רוסים לקחו חלק מתכנית סימום בתמיכת המדינה בין השנים 2011-2015.
הספורטאים שהשתמשו בחומרים אסורים השתתפו בכמה אירועים מרכזיים במהלך התקופה המדוברת, ביניהם אולימפיאדת החורף בסוצ'י ב-2014. הם הגיעו מ-30 ענפי ספורט שונים, כולל כדורגל.
אינפנטינו ופוטין. הדו"ח של מקלרן חשף 31 דגימות שתן של שחקני כדורגל, שזויפו כחלק מתכנית הסימום. אולם, אינפנטינו טוען כי פיפ"א "תטפל בכל ענייני הכדורגל שמועלים בדו"ח של מקלרן", זאת ברגע שיקבלו את כל "המידע הרלוונטי". | צילום: איי אף פי |
הדו"ח של מקלרן חשף 31 דגימות שתן של שחקני כדורגל, שזויפו כחלק מתכנית הסימום. אולם, אינפנטינו טוען כי פיפ"א "תטפל בכל ענייני הכדורגל שמועלים בדו"ח של מקלרן", זאת ברגע שיקבלו את כל "המידע הרלוונטי".
"פיפ"א אינה המשטרה העולמית, ובהחלט אינה משטרת הסימום העולמית", אמר לשבועון הגרמני. "אם יש צורך לנקוט בצעדים, נעשה זאת. נחכה עד שנקבל הזדמנות לעבור על המידע הרלוונטי".
בעת חשיפת הממצאים בחלק השני של הדו"ח, עורך הדין הקנדי מקלרן אמר כי לא הייתה להם "הזדמנות אמיתית לבדוק את הכדורגל הרוסי, להסתכל על קבוצות שונות ולראות מה קורה. לכן אנחנו מדווחים על שחקני כדורגל ספציפיים שיש לנו מידע בנוגע אליהם, ולא במה שקורה בקבוצות או בליגות", הוסיף.
היקף הראיות שנחשפו, כולל המעורבות הישירה של משרד הספורט הרוסי, הובילו לקריאות לשלול מרוסיה את אירוח תחרויות מרכזיות שהוענקו לה. איגוד מזחלות הסקי הבינלאומי (IBSF) אישר בשבוע שעבר כי יעביר את אליפות העולם ב-2017 מסוצ'י, זאת בתגובה לממצאי הדו"ח. העיר הגרמנית קוניגסי תארח את התחרות במקומה.
בכירים ברוסיה דחו את הדו"ח, כולל ויטאלי מוטקו שקודם לאחרונה מתפקיד שר הספורט לסגן ראש הממשלה. הוא טען בשבוע שעבר שהוא בספק אם פיפ"א תשלול מהם את זכויות אירוח המונדיאל.
הבחירה ברוסיה - שתהליך הבחירה בה נתון בחקירה פלילית - היתה נושא לביקורת גם במהלך טורניר יורו האחרון, שהתקיים בקיץ בצרפת. כעת גוברים הקולות לבחירת מארחת חלופית, כעונש על ההתנהגות האלימה של האוהדים שלה. "איני רואה שום בעיה בנוגע למונדיאל, ואיני חושב שזה יכלול את הכדורגל", אמר מוטקו, המכהן גם כנשיא התאחדות הכדורגל הרוסית וחבר במועצה המנהלת של פיפ"א. "יש אנשים שאולי מעוניינים בכך, אך למונדיאל אין שום קשר לדו"ח מקלרן. אנחנו מפתחים את התשתיות שלנו ובונים אצטדיונים ובתי מלון מודרניים".
מוטקו, שנחשב לדמות המפתח שעזרה לרוסיה לזכות באירוח המונדיאל, הואשם שהסתיר את תוצאת בדיקת הסמים של שחקן כדורגל בליגה בכירה מוקדם יותר השנה. ההאשמות פורסמו בסרט תיעודי ששודר בערוץ ARD/WDR ונקרא "העולם הסודי של הסמים: רגע האמת של רוסיה".
הפרק הרביעי של הסדרה טען כי מוטקו הסתיר כי שחקן בקבוצת קרסנודאר נתפס בצריכת סמים. הטענה הייתה כי החומר האסור היה הקסרלין, סטרואיד אנאבולי. בדיקת הסמים שגילתה זאת בוצעה לאחר הניצחון של קרסנודאר על רוסטוב ב-2014. המקרה לא פורסם והשחקן לא נענש, נטען בסדרה, המסתמכת על תכתובות הנושאות את החתימה של מוטקו.
בינתיים, התאחדות הכדורגל הרוסית הטילה אמברגו העברות על 14 מועדונים המשחקים בשתי הליגות הבכירות במדינה. האיסור נובע מבעיות פיננסיות באותם המועדונים.
ההתאחדות הודיעה כי המועדונים אינם מורשים לרשום שחקנים חדשים, זאת מכיוון שלא עמדו בתשלומים מתוכננים כמו משכורות, דמי העברות ומסים.
האלופה לשעבר רובין קאזאן היא הקבוצה הבולטת ביותר שנענשה. הצטרפו אליה שלושה מועדונים נוספים מהליגה הבכירה - אמקאר פרם, קריליה סובייטוב סמרה וטום טומסק. 10 הקבוצות מהליגה השנייה כוללות את המובילה דינמו מוסקבה.
קבוצות רוסיות רבות נקלעו לקשיים בשל ההידרדרות בתנאים הכלכליים במדינה, שפגעו בהכנסות החברות הממשלתיות שמשמשות כספונסריות העיקריות של הקבוצות.