פיפ"א: מונדיאל של 32 קבוצות הכי טוב, של 48 - הכי רווחי
מחקר של פיפ"א: הדרך הטובה והרווחית ביותר להרחבת המונדיאל היא טורניר של 48 נבחרות שיחולקו ל-16 בתים של 3 נבחרות כל אחד
הדרך הטובה והרווחית ביותר להרחבת המונדיאל היא טורניר של 48 נבחרות שיחולקו ל-16 בתים של 3 נבחרות כל אחד, כך לפי מחקר שערכו בפיפ"א, שאישר כי הפורמט הנוכחי של 32 נבחרות מייצר את הכדורגל האיכותי ביותר.
- נשיא פיפ"א: "למרות פרשיית הסמים, זכויות האירוח של מונדיאל 2018 לא ישללו מרוסיה"
- שחיתות וטמטום הרסו את ליגת האלופות ובדרך להרוס את המונדיאל
- פיפ"א: "הבחירה בקטאר ורוסיה כמארחות מונדיאל תהיה טובה לכדורגל"
הפורמט המועדף עליו הכריז החודש נשיא הארגון ג'יאני אינפנטינו מדורג ראשון במחקר המתפרס על פני 64 עמודים וסוקר את 5 האפשרויות עבור מונדיאל 2026, הראשון בו יישמו את השינויים.
"הפורמט של 48 נבחרות (3X16) מציע את הערך המוחשי והלא מוחשי הגבוה ביותר", נכתב בדו"ח, שהגיע לידי סוכנות הידיעות AP. בפורמט הזה הטורניר יכלול שלב של 32 נבחרות שבו יתקיימו משחקי נוק-אאוט. פירוש הדבר כי יתקיימו 80 משחקים – כל אחד מהם בזמן שידור בלעדי לאורך 32 ימים. פורמט זה קורץ במיוחד לערוצי השידור ולספונסרים, ויוביל לעלייה בהכנסות, כך לפי ההערכות בפיפ"א.
בפיפ"א רוצים גם לרצות את האוהדים ואת ערוצי השידור ב"שווקים המרכזיים" על ידי תכנון יצירתי של זמני בעיטות הפתיחה שיתאימו לשעות הפריים טיים שלהם, ופחות לאלו של המדינה המארחת. ההכנסות עשויות לעלות בקרוב ל-20% ל-6.5 מיליארד דולר, זאת בהתבסס על ההכנסה המשוערת של 5.5 מיליארד דולר עבור מונדיאל 2018 שיתקיים ברוסיה. אם כי, גם עלויות הארגון צפויות לעלות מסביבות 2 מיליארד דולר ל-2.3 מיליארד דולר. בכל זאת, לפי הדו"ח, הרווח הפוטנציאלי צפוי לעלות ב-640 מיליון דולר.
עם זאת, בפיפ"א מציינים כי ההחלטה בעניין "לא צריכה להיות פיננסית". הנושא יעלה לדיון בפגישת המועצה השלטת של פיפ"א ב-10 בינואר בציריך. "המטרה של הרחבת המונדיאל היא לדחוף קדימה את החזון של קידום הכדורגל, שמירה על המהימנות שלו והנגשתו לכולם", נכתב בדו"ח.
הוא אינו כולל פרט שנשיא אופ"א אלכסנדר צ'פרין ביקש להוסיף: כיצד יחלקו את 18 המקומות הנוספים בין היבשות. אופ"א מקבלת כיום 13 מהמקומות בטורניר, ויכולה לעלות ל-15 במהלך התהליך הפוליטי שיתגמל קרוב לוודאי בעיקר את אפריקה ואסיה.
במקביל, בפיפ"א מודעים לכך שאיכות המשחק עלולה לרדת על ידי הוספת 16 נבחרות נוספות. ה"איכות האבסולוטית" של הכדורגל - כשהנבחרות המדורגות משחקות אחת נגד השנייה לעיתים קרובות – מושגת הודות לפורמט של 32 נבחרות שיהיה בשימוש ברוסיה ובקטאר 4 שנים לאחר מכן. בפיפ"א ציינו כי ערכו 10 אלף הדמיות של טורנירים כדי להגיע למסקנה הזו.
שמירה על הפורמט הנוכחי היא אחת האפשרויות המוצעות, אך המחקר מצביע על כוונה ברורה לשנות זאת, בהתאם להבטחת הבחירות של אינפנטינו. הוא קרא להרחבת הטורניר ל-40 נבחרות, מתוכן 14 מאירופה. אולם כעת אינפנטינו מדבר על הפורמט של 3X16 כאפשרות הפופולארית ביותר.
"הרב המוחלט הוא בעד 48 נבחרות שיחולקו ל-16 בתים של שלוש נבחרות כל אחד", אמר אינפנטינו בתחילת החודש לאחר פגישה של חלק מהתאחדויות החברות בסינגפור.
אינפנטינו קידם עוד קודם לכן גם את האפשרות של 48 נבחרות עם שלב פלייאוף פותח של 32 נבחרות. הרעיון הזה לא הצליח לשכנע את החברים בפיפ"א ואת השותפים המסחריים, שמעוניינים ביותר ודאות, פחות נסיעות בהתראה קצרה לאוהדים ומינימום של שני משחקים לכל נבחרת.
הרחבת הטורניר, לראשונה מאז 1998 היא "אפשרית גם בלי ויתורים משמעותיים בצדדים הספורטיבים של הטורניר", מתעקשים בפיפ"א.
השינוי הגדול ביותר שהפורמט החדש יוכל לחייב הוא דו קרב פנדלים לאחר משחק שמסתיים בתיקו בשלב הבתים כדי להבטיח מנצח. השינוי הרדיקלי גם יאלץ נבחרות להפסיק לתאם תוצאות משחקים במחזור האחרון של כל בית.