$
אירועי ספורט

ליגת האלופות מתחילה וכולם יודעים איך תסתיים

הפערים בין הקבוצות הגדולות והעשירות לקטנות והעניות רק גדל ואופ"א לא יודעת איך לעצור את התופעה מאחר שהיא מנוהלת על ידי עסקנים שחושבים עדיין כמו בשנות התשעים

אוריאל דסקל 14:2413.09.16

חוקי הפייר פליי הפיננסיים (FFP) יצרו מאז נכנסו לתוקף ב-2012 פער גדול יותר בכדורגל האירופי, כך טוענים כלכלנים באוניברסיטת גרמניה. אופ"א השיקה את החוקים מתוך מטרה "לשפר את הבריאות הפיננסית הכוללת של מועדוני הכדורגל באירופה". הכלכלנים חקרו את הפעילות באנגליה, צרפת, גרמניה, איטליה וספרד במשך עשור, וזאת כדי לקבוע את רמת ההשפעה של חוקי הפייר פליי.

 

 

 

המחקר מצא כי המכשולים שהושמו בפני משקיעים התגלו כ"חסרון עבור המועדונים הקטנים יותר" ומפחיתים את התחרות. "חוקי הפייר פליי הפיננסי לא צמצמו את אי השוויון בין המועדונים, אלא דווקא הרחיבו אותו", מסר פרופסור כריסטוף קסרר, מהאוניברסיטה הטכנולוגית של מינכן.

 

לפי המחקר, החוקים "ביססו את ההיררכיות הקיימות", שכן הם אינם מאפשרים לקבוצות חלשות יותר מבחינה פיננסית להתקדם באמצעות השקעות. "המשקיעים יכולים לפרק מבנים מבוססים ובכך לחזק את התחרות", הוסיף ד"ר דניאל אורבן.

 

זינאדין זידאן וגביע האלופות זינאדין זידאן וגביע האלופות צילום" איי אף פי

 

שינויים ללא נשיא נבחר

 

אופ"א ידעה שהפייר פליי הפיננסי יגרום לבעיות הללו. הציעו לה אלטרנטיבות אבל היא לא הסכימה לדון בהם. למה? כי הפייר פליי הפיננסי היה רעיון של הנשיא הכל יכול, המושחת על פי בית המשפט, מישל פלאטיני. לאף אחד בארגון לא באמת היה איכפת מהרחבת הפערים.

 

ועכשיו, כשאין נשיא נבחר, החליט על שינויים בליגת האלופות שיגדילו עוד יותר את הפערים באירופה. השינויים יכנסו לתוקף בעונת 2018/19 למרות התנגדות של ארגון הליגות האירופאיות ומספר רב של מועדונים מהמדינות הקטנות והבינוניות.

 

הפורמט עצמו לא הולך להשתנות. מוקדמות ביולי ואוגוסט ואז שלב בתים שיכלול 8 בתים של 4 קבוצות שישחקו ביניהן מספטמבר עד דצמבר. לאחר מכן, ליגת האלופות תהפוך, כרגיל, לטורניר נוק אאוט מפברואר עד מאי.

 

השינויים הגדולים, בעקבות לחץ של ארגון המועדונים הגדולים - ECA - יהיו בחלוקת המקומות בליגת האלופות ובחלוקת ההכנסות. מ-2018 ארבע הקבוצות מארבע הליגות הבכירות (כרגע ספרד, אנגליה, גרמניה ואיטליה - וככל הנראה זה ישאר ככה), יקבלו מקום בטוח בשלב הבתים.

 

ככה 16 קבוצות כבר הבטיחו את מקומן בשלב הבתים ולא צריכות לעבור בשלב המוקדמות (שביל הסגניות). הליגות במקום החמישי והשישי בדירוג של אופ"א יקבלו שתי מקומות בשלב הבתים בעוד שהליגות מהמקום השביעי עד העשירי יקבלו מקום אחד. 43 האלופות מהליגות האחרות יצטרכו להתמודד במוקדמות כדי להיכנס לשלב הבתים.

 

חלוקת הכספים גם כן תשתנה. יותר כסף יועבר לקבוצות שיצליחו בתחרות ופחות כסף יועבר מהסכמי זכויות השידור (מהלך שנועד לצמצם את הפער בין הקבוצות האירופאיות הגדולות לקבוצות הפרמיירליג, מאחר שהיורדת מהפרמיירליג מרוויחה יותר מהזוכה בצ'מפיונס). כמו כן, קבוצות עם "עבר" טוב יותר, כלומר קבוצות גדולות יותר, יקבלו יותר כסף מהשתתפות בליגת האלופות. את השינויים עיצבו המועדונים הגדולים הלא אנגלים שלחוצים מאוד מהכסף הגדול של הפרמיירליג.

 

באיירן מינכן ומילאן דחפו לשינויים הגדולים שיאפשרו להן להרוויח הרבה יותר כסף מליגת האלופות מאשר היריבות המקומיות שלהן. למילאן, שהיא קבוצה בבלאגן ניהולי, השינויים עשויים לעזור "לחזור למסלול".

 

זה לא הולך להקצין את הפערים בכדורגל האירופי. הפערים בין הקבוצות הגדולות בליגות הגדולות לקבוצות הבינוניות והקטנות בליגות שלה יגדלו, וכך גם הפערים בין הליגות הבינוניות לגדולות ימשיכו לגדול. בשורה התחתונה: העשירים יהיו עשירים יותר. אופ"א אפילו מודה ש"השינויים יביאו לכך שקבוצות שמצליחות יותר מבחינה ספורטיבית ירוויחו יותר". מי שמצליח יותר מבחינה ספורטיבית, בדרך כלל, הן הקבוצות העשירות.

 

מה שיקרה בפועל זה שריאל מדריד, ברצלונה, באיירן מינכן ו"חברים" ימשיכו לשלוט בשלב הבתים הקליל מבחינתן - ימעכו קבוצות עם תקציבים קטנים - ויעלו בקלות לשלב הנוק אאוט.

 

היחס בין הכנסות הקבוצה העשירה ביותר לקבוצה הענייה ביותר הולך להיראות עוד יותר מגוחך מאשר הוא נראה כרגע. בפרמיירליג, למשל, הוא עומד על 1.53 יורו ל-1. בספרד, ליגה לא שיווינית מבחינת חלוקת ההכנסות, הוא עומד על 11.3 ל-1. ובצ'מפיונס ליג? 30 ל-1.

 

הפערים הללו לא הולכים להצטמצם כאמור אלא רק לגדול. באופ"א חישבו שההכנסות מליגת האלופות החדשה יעלו ב-2 מיליארד יורו בזכות השינויים. עלייה משמעותית מה-1 מיליארד יורו וקצת שהליגה מכניסה עכשיו. וזה עדיין סכום עלוב ביחס להכנסות של הפרמיירליג או ה-NFL. ליגת האלופות היא כישלון מסחרי כשחושבים על זה. המותגים החזקים בעולם הספורט (קבוצות הספורט הגדולות עם הספורטאים הכי מוכרים) באותו טורניר, אך בקושי נפגשים זה עם זה, ולא מצליחים להכניס אפילו 20% מליגת ה-NFL.

 

אופ"א וה-ECA מתקשים לתקן את הבעיה. הפורמט גרוע. העסקנים שמנהלים את העסק מתעסקים בפוליטיקה וחושבים עדיין כמו בשנות התשעים. שלב הבתים של ליגת האלופות מתחיל היום וכולם די בטוחים איך זה יגמר. הקבוצות העשירות יעלו מהבתים, יתמודדו זו מול זו בשלב הנוק אאוט ובסוף הקבוצה הכי עשירה תזכה בגביע עם האוזניים הגדולות.

 

הצעה למודל אפשרי כאן.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x