איך תיראה שמינית גמר ליגת האלופות ב־2016?
שלב הנוק אאוט של ליגת האלופות הפך למועדון סגור שבעקבות תקנות הפייר פליי הפיננסי הולך לזרוק ממנו חלק מהקבוצות הקבועות ולהכניס אליו חדשות
כבר שמונה שנים ששמינית גמר ליגת האלופות היא מועדון סגור. עשר קבוצות משש מדינות תופסות מאז באופן קבוע את רובם המכריע של המקומות הפנוייים (ראו מסגרת), משאירות ליתר עשרות המדינות ואלפי המועדונים להתמודד על השאריות.
מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, לא אוהב את זה. עד שהוא יבין שעדיף לכולם להקים סופר־ליג יבשתית, הוא ימשיך לדחוף את תקנות הפייר פליי הפיננסי מאוד חזק גם בשביל להפוך את הצ'מפיונס ליותר פלורליסטית.
מה שגרם לנו לתהות כיצד ייראה שלב שמינית גמר ליגת האלופות של 2015/6? מה הכוונות של פלאטיני ישנו באמת? הנבואה ניתנה לשוטים, כך אומרים — ואנחנו לוקחים את ההגדרה שוטים בכל יום בשנה. אז קבלו — ככה ייראה שמינית גמר ליגת האלופות בעונת 2015/16:
מי מאנגליה?
צ'לסי, וזה הימור לא מאוד מסוכן, לא תהיה שם. ראשית, המועדון לא נראה קרוב בכלל לעמוד בחזון הברייק איבן עד 2012. את עונת 2009/10 הם סיימו בהפסד עצום של יותר מ־70 מיליון ליש"ט. בנוסף, הסגל שלהם זקן ובשביל להחליף אותו יצטרכו להשקיע עוד הרבה מאוד כסף, ורצוי שלא לבזבז אותו כמו שעשו על פרננדו טורס. וזה יותר מדי בשביל שצ'לסי תהיה שם גם בעוד ארבע שנים. גם לגבי מנצ'סטר סיטי קיים ספק אם תעמוד בהוצאות הכספיות האדירות שלה, וייתכן שייקח זמן עד שהקבוצה תהפוך לרווחית ומוצלחת. אולי אפילו יותר זמן מאשר צ'לסי.
אז מי כן יהיו בשמינית הגמר מאנגליה? מנצ'סטר יונייטד. אפילו בלי פרגוסון. המועדון, שנהנה מקהל אוהדים עצום (ברמה הלאומית והבינלאומית), הכניס בשנה שעברה יותר מ־100 מיליון ליש"ט מפעילות מסחרית בלבד. אז נכון, הוא עדיין מפסיד המון כסף, בעיקר בשביל לכסות להחזיר את ההלוואה שנלקחה על ידי הבעלים משפחת גלייזר, אבל גם זה לא יספיק בשביל לגרש את השדים האדומים מליגת האלופות. ההערכות הן שהחובות יכוסו בזמן, ויונייטד תמשיך להטיל ביצי זהב. אם לא בשביל הגלייזרים, אז בשביל קטאר הולדינגס שתרכוש את המועדון ותכסה את החובות.
ארסנל, שמנוהלת כלכלית יותר טוב מכל מועדון אחר ברמות האלה, גם תהיה שם. חזק בתמונת הזכייה בליגת האלופות. ליברפול, בזכות בעלים שיודעים איך להצליח במועדון ספורט מקצועני בסביבה מוכוונת רווח, תחזור למקומה הטבעי. ואת הספוט של צ'לסי עשויה לתפוס טוטנהאם. והסיבה היא לא ההצלחה הנוכחית של הקבוצה — אלא האופק הכלכלי המזהיר של המועדון, שכולל בניית אצטדיון חדש ורווחי בהרבה מווייט הארט ליין.
מי מספרד?
ברצלונה וריאל מדריד. כל עוד לא משנים שם את חלוקת ההכנסות מהטלוויזיה, כל עוד הקבוצות האחרות שם לא יצליחו להציג יציבות כלכלית ומקצועית למשך יותר משנתיים, וכל עוד השמש לא זורחת במערב, אין מה לדבר על החלפת שתי הגדולות מספרד.
מי מאיטליה?
בשביל להמשיך להצליח, מועדוני הפאר של אירופה יהיו חייבים להתחיל לנצל טוב יותר את קהלי האוהדים הענקיים שלהם. מה שאוטומטית משאיר את אינטר מאחור. הנראזורי לא השכילו לתרגם את רצף האליפויות שלהם ואת הזכייה בגביע אירופה לצמיחה משמעותית בקהל האוהדים ובהכנסות הטבעיות. בטבלת הכסף של דלויט אינטר 2011 מדורגת במקום התשיעי. בדיוק כמו שנה קודם. ושני מקומות פחות מאשר ב־2005/6. ב־2015/16 היא תפסיד כבר את המקום שלה לקבוצות שיודעות לעשות את זה טוב יותר.
מה שמשאיר את המגף עם שתי נציגות בלבד — לא שינוי דרמטי מהשנים האחרונות. מילאן אמנם איבדה את מקומה בטופ 5 של טבלת הכסף של דלויט, אבל הראתה התקדמות בשנים האחרונות. עסקת המכירה הגאונית של קאקה מחקה חלק ניכר מהחובות שלה, והמועדון מכניס המון כסף בכל שנה. היא תהיה שם ב־2015/16, יחד עם יובנטוס. עם אצטדיון חדש, הדרך של יובה חזרה אל הטופ של אירופה תהיה קצרה ממה שהיא נראית כיום.
מי מגרמניה?
באיירן מינכן תהיה שם. בעונה שעברה היא שברה שיא הכנסות עם 350 מיליון יורו, והמשיכה לשמור זו השנה השלישית ברציפות על המקום הרביעי בטבלת הכסף של דלויט. את השלוש הראשונות — יונייטד, ברסה וריאל — היא לא תעבור. מה שאומר שהיא נמצאת במקום הכי טוב שהיא יכולה להיות בו. ואין דבר שימנע ממנה להמשיך לעשות את מה שהיא עושה כיום. ב־2015/16 תצטרף אליה בורוסיה דורטמונד, שלא רק בנויה נכון מקצועית, אלא עושה את כל הדברים הנכונים (סקאוטינג מעולה, טיפוח קהל גדול ומסור) כדי לבנות את הבסיס שיאפשר לזה להימשך לאורך שנים. חוסר היציבות המקצועי של מועדונים כמו שאלקה, שטוטגרט וברמן ישאיר את הגרמנים על שתי נציגות בשמינית, אף שיש סיכוי לא רע שמספר הנציגות שלהם באלופות יגדל לארבע, על חשבון איטליה.
מי מצרפת?
כל עוד ז'אן מישל אולאס נשאר שם כנשיא, ליון תמשיך להתקדם באירופה. המועדון הזה הוא דוגמה ומופת לניהול כלכלי וספורטיבי, עם מערך סקאוטינג מופלא, אקדמיית נוער נהדרת ואנשי מקצוע (ולא עסקנים) לאורך כל השדרה הניהולית. ליון — שבעצמה עובדת על תוכניות לאצטדיון חדש — מכוונת הרבה יותר גבוה משמינית גמר ב־2015/16. מארסיי, שנהנית מקהל תומך וגודל, משווי מועדון שהולך וגדל ומניהול מקצועי מצוין תחת דידייה דשאן, יכולה בהחלט להיות שם גם. אבל בינתיים נשאיר אותה בחוץ.
מי מפורטוגל?
רק נציגה אחת בשמינית שלנו בעוד שלוש שנים — פורטו כמובן, שמבין כל הקבוצות בפורטוגל מציגה את המבנה הכי מותאם פייר פליי פיננסי. מצד אחד, היא סובלת מהשוק הקטן שבו היא חיה, שמגביל את פוטנציאל ההכנסות שלה. מצד שני, זה מה שמאפשר לה לשלוט בכדורגל הפורטוגלי ולמקסם את יכולות הניהול ארוך הטווח ואת ניצול שוק השחקנים. רשמו את פורטו גם.
מי עוד?
ספרנו 12 קבוצות, בלי יותר מדי הפתעות: ארסנל, מנ' יונייטד, ליברפול, טוטנהאם, ברצלונה, ריאל מדריד, יובנטוס, מילאן, באיירן, דורטמונד, ליון ופורטו. אז מי יהיו ארבע המאושרות שישלימו את תמונת שמינית הגמר בעוד שלוש שנים?
על הכבוד נאבקות צסק"א מוסקבה (קהל גדול, תרבות ניהולית משופרת, השקעה בסקאוטינג במדינות קטנות, פופולריות בשוק ענק); זניט סנט פטרבורג (עם תמיכה ממשלתית מסיבית); סלטיק (שתחת הצורך להשקיע יותר בשיווק תבין את הפוטנציאל של הקהל הקתולי האמריקאי); פנרבחצ'ה (מועדון ענק שהתחיל להכניס הרבה כסף ממרצ'נדייז); שחטאר דונייצק (עושה הכל נכון — סקאוטינג, התנהלות בשוק ההעברות. ובלי דינמו קייב, ששולטת באוקראינה); אייאקס (שאם תחזור להצמחת כישרונות תחזור למרכז הבמה) ו־FC קופנהגן (שבזכות מודל ניהולי מבריק תשרוד גם עזיבה של אנשי מקצוע נהדרים). אנחנו נותנים לשלוש מהן מקום בשמינית. מה שמשאיר עוד אחד. מכבי חיפה, הבמה כולה שלך.