"לא ברור איך ניתן לבטל את תמ"א 38 ללא תוכנית חלופית"
בהיעדר תוכנית חדשה, אין כרגע מענה לסכנת רעידות האדמה שלשמה גובשה התמ"א; גורמים שנכחו בדיון של המועצה הארצית שהתקיים אתמול אומרים: התוכנית שהציעו תגרום לנזק כלכלי כבד בעיקר אם לא יריצו במקביל תוכנית חלופית
המועצה הארצית לתכנון ובנייה דנה אמש (ג') בתזכיר התיקון לחוק התכנון והבנייה, שיהווה בין היתר גם חלופה לתמ"א 38, זאת לאור החלטת המועצה הארצית מנובמבר 2019 על ביטול התוכנית תמ"א 38 החל מאוקטובר 2022.
- אחרי עשור: בית המשפט העליון ביטל היתר לפרויקט תמ"א 38 ברעננה
- רמת גן תדון היום בצמצום תמ"א 38; הקבלנים: "מדיניות מעוותת, ננקוט בהליכים משפטיים"
- החוק שיחליף את תמ"א 38 יוצא לדרך: לעיריות תהיה סמכות לאשר תוכניות
ההחלטה לבטל את התמ"א טרם התקבלה באופן רשמי על ידי הממשלה, אך לתוכנית יש תאריך תפוגה. בתוך כך, לא ברור האם ביטולה יתרחש גם בהיעדר תוכנית חלופית שתספק מענה לתרחיש של רעידת אדמה. לטענת גורמים שנכחו בדיון (שנערך בזום) אתמול, התיקון לחוק שהוצג אתמול לא מספק חלופה ראויה ויגרום לנזקים רבים, כלכליים ואחרים.
בין ההצעות שעלו אמש, מוצע לקבוע מסלול הריסה ובנייה מחדש, שבמסגרתו ניתן יהיה לאשר תכנית בסמכות כל ועדה מקומית, לצד קביעת מסלול לחיזוק על דרך תוספת ועיבוי הבנייה בבניין קיים בכפוף לתנאים שייקבעו וככל שהוועדה המקומית תחליט כי הדבר עדיף על פני ביצוע החיזוק במסלול הריסה ובנייה מחדש.
כן הוצע לצמצם באופן מהותי את האפשרות לבקש הקלות. בתוך כך, יש לציין, כי בערים שגיבשו תוכנית מתאר רלוונטית, כמו תוכנית הרובעים בת"א מדווחים על שימוש טוב ויעיל של התמ"א בתקופה האחרונה, והבנייה נעשית בהתאם להנחיות ברורות שנקבעו מראש. הכוונה של המועצה הארצית היא לאפשר זאת לכלל הערים שעושות כך מדובר במענה מאד מצומצם.
איזון נכון בין זכויות הפרט לאינטרס הציבורי
נושאים נוספים שעלו בדיון נוגעים לקביעת יעוד ציבורי בחלק ממבנה, וביצוע שינויים הנדרשים והמתחייבים בתחומים הכלכליים המרכזיים הנלווים ליישומו של החוק - הנוגעים לשלב הזכאות להגשת תביעות פיצויים בגין ירידת ערך והיטל השבחה, כאשר הכוונה היא לשמור על איזון נכון ומידתי בין זכויות הפרט לאינטרס הציבורי. במסגרת זאת, על פי התיקון, הן הזכאות לפיצוי בגין ירידת ערך עקב אישור תכנית והן החבות בהיטל השבחה עקב אישור התוכנית, תקום רק לעת סיום הליכי התכנון המפורט והפיכת הוראות התכנית לזכויות וודאיות ומוקנות.
בשלב זה צוות בין משרדי בראשותו של מנכ"ל משרד הפנים ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, מרדכי כהן, ממשיך לבחון כלים משלימים לתמ"א 38, שהוקם מכוח החלטת ממשלה - לצד קידום תיקון 128 לחוק התכנון והבנייה. הצוות צפוי להעביר את המלצותיו לשר הפנים בתקופה הקרובה.
במהלך הדיון נטען, כי כי הממשלה עדיין לא קיבלה החלטה לגבי ביטול התמ"א, וראש היחידה להגנה והיערכות המדינה בפני רעידות אדמה אף אמר שלא ראה פרוטוקולים של ישיבות ממשלה בנושא. עוד אמרו גורמים בענף, כי בהיעדר תוכנית חלופית לא ברור כיצד יאפשרו את ביטול התמ"א. כמו כן נטען על ידם, כי כיום לאחר שנים ארוכות ופרויקטים רבים שיצאו לפועל השוק למד איך לעבוד עם התמ"א. התוצאה של הכרזה על תוכנית חלופית מבלי להריץ אותה קודם במקביל לתוכנית הקיימת עלולה להיות הרסנית.
עוד נטען, כי התוכנית החלופית שהוצגה אמש לא מספקת מענה אמיתי לתמ"א והחשש העיקרי הוא שהמדינה לא תהיה מוכנה לרעידת אדמה. לגבי ההצעה להעביר סמכויות נוספות לרשויות המקומיות, עלה החשש, כי סמכות לרשות המקומית תייצר מצב מסוכן וחייב שתהיה סמכות מקבילה במקום שקיים קושי מול הרשות המקומית.
שר הפנים אריה דרעי מסר, "תיקון 128 לחוק התכנון והבניה כולל בתוכו שינויים שיסייעו לקצר את הליכי הרישוי משמעותית ולהביא למימוש יעיל ומהיר יותר של בינוי, לקדם תכנית אלטרנטיבית לתמא 38 שתתן מענה טוב יותר לצרכים הציבוריים ברשויות המקומיות ומרכיבים חיוניים נוספים. זהו צעד נוסף חשוב לקראת אישור הממשלה ובהמשך גם אישור הכנסת".