פרסום ראשון
החוק שיחליף את תמ"א 38 יוצא לדרך: לעיריות תהיה סמכות לאשר תוכניות
עד כה תמ"א 38 הכתיבה לוועדות המקומיות כללים לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה; עפ"י החוק החדש ניתן יהיה גם להרוס ולבנות מבנים שניתן להם היתר לפני 1980; ואפשר יהיה להגדיל את השטח הבנוי בעד 350% בתנאי שהמבנה בן 2 קומות לפחות
- המדינה בלמה את טריק התמ"א 38 של בני ברק
- התחליף לתמ"א 38 מקצץ את תוספת השטח לדירות ומבטל את הפטור מהיטל השבחה
- המדינה ממליצה להגביל שכר עורכי דין בתמ"א 38
תמ"א 38 היא תוכנית כלל ארצית שמכתיבה לוועדות המקומיות של העיריות כללים לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. החוק החדש משנה זאת ומקנה לעיריות את הסמכות לאשר תוכניות כאלה על פי שיקול דעתן תוך התחשבות בצרכים התכנוניים שלהן.
על פי החוק, ועדה מקומית לתכנון ובנייה תוכל לאשר תוכנית להריסה ובנייה מחדש של מבנה הטעון חיזוק מפני רעידות אדמה אם ניתן היתר לבנייתו לפני ינואר 1980.
התוכנית החדשה תאפשר להגדיל את השטח הבנוי בעד 350% מסך שטחי הבנייה על פני הקרקע אם נבנו כחוק. בחישוב השטחים הקיימים לא נכללים שטחים שנוספו לבניין מאוחר יותר וניתן היתר לבנייתם לאחר ינואר 2000. כל זאת בתנאי שהמבנה הטעון חיזוק הוא בן 2 קומות לפחות, ויש בו לפחות 2 יח"ד. חישוב תוספת השטח כולל את שטחי הממ"ד. בנוסף לכך מותר להוסיף לבניין או הבניינים החדשים שטח נוסף בנוי לצורכי ציבור, בשיעור של עד 15% מסך שטחי הבנייה המותרים.
הבעלות על החלק המיועד לצורכי ציבור תוקנה לרשות המקומית, בתנאי שתוספת שטחי הציבור לא פוגעת בהשבחת הנכס.
לוועדה המקומית תוקנה סמכות לצמצם את מקומות החניה בבנייני מגורים בפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש, כדי לשמר את הרווחיות שלהם ולאפשר להם להתממש.
עם אישור החוק שר הפנים אריה דרעי יקבע תקנה חדשה על פיה החלטה של ועדה מקומית לאשר תוכנית בניין עיר (תב"ע) לחיזוק והתחדשות עירונית. על פי מתווה החוק הזה היא תיחשב גם כהיתר בנייה. זאת בעוד שכיום לאחר אישור התב"ע יש לבקש מהוועדה המקומית היתר בנייה בהליך שנמשך לעיתים שנה ויותר.
על פי החוק החדש כדי שוועדה מקומית תקבל לידיה את הסמכות לאשר תוכניות התחדשות עירונית שכאלה, עליה לאשר בתוך 3 שנים (עם אפשרות לקבל ארכה של שנתיים נוספות) מהיום שהחוק יקבל תוקף תוכנית המגדירה את מדיניותה בכלל רחבי העיר.
הצעת החוק שהעלה משרד הפנים כוללת גם תיקון חוק שיוביל לצמצום דרמטי של האפשרות לקבל הקלות מתוכנית בנייה מאושרת. כיום ועדות מקומיות רשאיות לאשר תוספת בנייה של כ-30% על זכויות הבנייה שתוכנית מקנה. כך נולד מסלול עוקף תכנון במסגרתו חברות בנייה נוהגות להגיש בקשות לתוספת בנייה באופן שהופך את התוכנית המקורית למיותרת, ההליך להוצאת היתר בנייה הופך מסורבל ותהליך הבנייה מתעכב למשך חודשים. התיקון הזה אמור להיות צעד ראשון בדרך להליך של רישוי עצמי במסגרתו חברות בנייה יוכלו לקבל היתר בנייה מאדריכל מוסמך ומנוסה, ולא יצטרכו לפנות לוועדות המקומיות.