פרסום ראשון
כחלון יציג לממשלה: לראשונה השנה מספר הדירות שנבנו תואם ליעד הממשלתי
על פי נתונים שיוצגו היום בישיבת הממשלה, השנה התחילה בנייתן של כ-52 אלף דירות והושלמה בנייתן של כ-50 אלף דירות. מהנתונים שהגיעו לכלכליסט עולה כי בשנים האחרונות חל שיפור הדרגתי בכמות הדירות שמתווספת למשק
- בגלל החגים: ירידה של 28% בהיקף המשכנתאות שנלקחו באוקטובר
- "צעירים לא קונים היום דירה, הם קונים כסף ל-30 שנה"
- מדד אלרוב וכלכליסט: ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה ירד ב־6%
במאי 2017 פרסמה המועצה הלאומית לכלכלה את התוכנית האסטרטגית לדיור לשנים 2040-2017. התוכנית הגדירה יעדים לתכנון ובניית דירות בהתבסס על תחזית גידול האוכלוסייה. על פי התוכנית בשנים 2020-2017 מדי שנה יהיה צורך בתוספת של 52 אלף דירות למשק. הצורך הזה ילך ויגדל עם השנים ל-61 אלף מדי שנה עד לשנת 2030, ויגיע לשיא של 67 אלף דירות חדשות מדי שנה בשנת 2040. בסך הכול, בתקופה שבין 2040-2017 יהיה צורך בתוספת של 1.5 מיליון דירות חדשות.
על פי הנתונים שיוצגו לממשלה רק כעת שנתיים וחצי לאחר פרסום התוכנית, מצליח המשק לייצר את כמות הדירות הנדרשת. בשנת 2018 מספר הדירות החדשות שנוספו למשק נשק ליעד מלמטה ועמד על כ-48 אלף דירות.
מהנתונים שהגיעו לידי כלכליסט עולה כי בשנים האחרונות חל שיפור הדרגתי בכמות הדירות שמתווספת למשק, שיפור שהחל לפני כעשור בשיאו של משבר הדיור. עד אז כמות הדירות החדשות שנוספו למשק הייתה רחוקה מהצורך שנובע מגידול האוכלוסייה. בשנת 2007 מעט לפני שפרץ משבר הדיור ברחבי העולם המשק ייצר רק כ-30 אלף דירות חדשות בשנה. הקצב הנמוך של התחלות בנייה הוא אחד ההסברים לעליית מחירי הדירות בעשור האחרון.
נתנאל לפידות סמנכ"ל אסטרטגיה ומדיניות במשרד הבינוי אמר לכלכליסט כי העלייה במספר התחלות הבנייה ומספר הדירות שבנייתן הושלמה הושג בזכות "משאבים רבים שהממשלה השקיעה בתחומים שמשפיעים על קצב ייצור הדירות. בין היתר הייתה רפורמה במנהל התכנון, הסכמי הגג שנחתמו עם כ-30 ערים, ומרכז שליטה ובקרה שנוסד במשרד הבינוי לפני כמה שנים ומאפשר להאיץ את קצב פיתוח התשתיות בשכונות חדשות". עם זאת לפידות מציין כי "עדיין יש צורך לעבור את היעד כדי להשלים את הפערים שנצרו בשנים האחרונות".
שיפור במדד להשגת דירה
עוד יוצג בישיבת הממשלה ניתוח המלמד על שיפור במדד להשגת דירה. הניתוח הזה בוחן כמה שנות הכנסה של משק בית נדרשות לשם רכישת דירה ממוצעת. על פי הניתוח הזה שיא שלילי נרשם ב-2015 שבה נדרשו 7.92 שנות הכנסות של משק בית לרכישת דירה ממוצעת. ב-2019 נרשם שיפור קל ולרכישת דירה ממוצעת בשוק החופשי נדרשים 7.42 שנות הכנסה של משק בית. אבל התוכנית הממשלתית מחיר למשתכן מאפשרת לזכאים לרכוש דירה בעלות של 6.24 שנות הכנסה.
ראש הממשלה ביקש
הנתונים יוצגו בישיבת הממשלה בעקבות בקשה של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בהקשר זה, הבוקר דווח בכלכליסט כי סקרים מצביעים ששר האוצר משה כחלון נחשב לשר הפופולארי מבין שרי הממשלה. בקמפיין הבחירות, מתכוון נתניהו להסתייע בכחלון, ולנפנף בפועלו להורדת מחירי הדיור ויוקר המחיה .
שר האוצר משה כחלון אמר לקראת הדיון בממשלה: "השקענו מאמצים כבירים בשנים האחרונות כדי לעצור את ההשתוללות הממושכת במחירי הדיור ולאפשר לזוגות הצעירים לרכוש את דירתם הראשונה במחיר הוגן. הצלחנו לרתום את ממשלת ישראל למאמץ הלאומי החשוב הזה, והנתונים שנציג לממשלה מראים על שוק דיור שונה לחלוטין מזה שקיבלנו לפני ארבע שנים."
שרת הבינוי והשיכון, חכ דר יפעת שאשא ביטון אמרה כי "תוכנית מחיר למשתכן לא רק שסייעה לאלפי זוגות צעירים לממש את חלומם לדירה ראשונה, כי אם השפיעה השפעה של ממש על שוק הדיור כולו. במאמץ משותף הצלחנו להוביל שינוי של ממש שעוד ילך ויורגש יותר גם בשנים הבאות בישראל".