$
חדשות נדל

מחיר למשתכן הורחבה לכאורה, בפועל היא בוטלה

על פי ניתוח של התאחדות הקבלנים, התקציב שינותב לפריפריה זעום - ויאפשר לשווק שם 315 דירות בלבד

אמיתי גזית 07:5212.12.19

הממשלה ביטלה את תוכנית מחיר למשתכן בפריפריה. זו המשמעות המעשית של החלטת הממשלה שהתקבלה ביום שני השבוע וכותרתה היתה דווקא "הרחבת התוכנית לדיור במחיר מופחת". הסיבה לכך היא שבמסגרת החלטת הממשלה, למשרד הבינוי הוקצה תקציב זעום של 36 מיליון שקל לצורך מענקים לרוכשי דירות וסבסוד של עלויות פיתוח שכונות חדשות בפריפריה.

 

 

 

חישוב של המחלקה הכלכלית בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מלמד כי התקציב יאפשר למדינה לשווק בפריפריה 315 דירות בלבד בשנה הקרובה במתכונת של מחיר למשתכן. התקציב רלבנטי לישובים באזור אשקלון ודרומה, ובסביבת כרמיאל, גליל תחתון, העמקים ועפולה. לאחר שהוא ייגמר - בין אם במכרז אחד ובין אם במספר מכרזים לאורך השנה - לא יהיו מכרזי מחיר למשתכן בישובים אלה. במשרד הבינוי אופטימיים יותר ומעריכים כי התקציב יאפשר לשווק 400 דירות במתכונת של מחיר למשתכן. להערכתם, מדובר בהיקף דירות מספק לחצי השנה הקרובה, לאור הביקוש הנמוך יחסית.

 

מסבסדים את פיתוח הקרקע

 

הצעת ההחלטה שאושרה כללה שני סעיפים מרכזיים: הארכת תוקף תוכנית מחיר למשתכן עד סוף 2020; הסעיף השני הוא הקצאת תקציב לטובת מענקים לרוכשי דירות וסבסוד עלויות פיתוח שכונות חדשות בפריפריה.

 

מכרזי משרד הבינוי בפריפריה כוללים שיווק של קרקעות לבניית ומכירת דירות במחיר שוק - כלומר לא במתכונת של מחיר למשתכן. הערכה היא כי עד יוני 2020 המשרד ישווק 800 דירות בסך הכל, מחציתן במחיר למשתכן ומחציתן במחיר רגיל. לאחר שייגמר התקציב שהוקצה למשרד תידרש החלטת ממשלה חדשה.

 

תקציב המענקים והסבסוד נולד ביולי 2015, בימיה הראשונים של תוכנית מחיר למשתכן. הוא נועד לשפר את גובה ההנחות לרכישת דירה בפריפריה, והוא מוענק בערים שבהן מחיר הקרקע ליחידת דיור אינו גבוה מ־100 אלף שקל. בתוכנית מחיר למשתכן המדינה מציעה לקבלנים לקנות במכרז קרקע לבניית בנייני מגורים בהנחה' חברת הבנייה שזוכה במכרז היא זו שמתחייבת למכור דירות במחיר הנמוך ביותר.

 

אלא שביישובי פריפריה רבים מחיר הקרקע נמוך ממילא, וההנחה שהממשלה יכולה להציע זניחה. לכן, כדי לאפשר לרוכשים בפריפריה ליהנות מדירות מוזלות הוחלט על שני מסלולי מענקים: מענק בסך 60-40 אלף שקל לכל זכאי, אם מחיר הקרקע ליחידת דיור נמוך מ־100 אלף שקל; המסלול השני הוא סבסוד של עלות פיתוח הקרקע בגובה 40 אלף שקל לכל יחידת דיור.

 

לשם ההמחשה, בסוף דצמבר צפוי להיסגר מכרז לבניית כ־1,200 דירות במתכונת מחיר למשתכן בקרית ביאליק. על פי חוברת המכרז מחיר הקרקע הוא כ־14 אלף שקל לדירה. מכרז כזה לא יוכל לצאת לדרך לאחר שייגמר התקציב שהקצתה הממשלה.

 

ברקע: חריגה מיעד הגירעון

 

החלטת הממשלה לוותה בהחלטה מוקדמת של מועצת מקרקעי ישראל, שקובעת את מדיניות המקרקעין של המדינה. המועצה ציינה כי הסכום המצטבר שתפסיד המדינה בעקבות ההנחות על הקרקע עקב הארכת התוכנית עד סוף 2020 הוא כ־1.1 מיליארד שקל. על רקע החריגה מיעד הגירעון נשאלת השאלה האם הממשלה הבאה תוכל לאפשר את המשך התוכנית.

 

סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ חיים פייגלין, אומר: "ההחלטה על הארכת 'מחיר למשתכן' בשנה היא במילים פשוטות, הודעה על סוף התוכנית. הממשלה התעלמה מהחלטת מועצת מקרקעי ישראל ולא בכדי: לא סביר שהממשלה תוכל להרשות לעצמה להמשיך להפעיל את מחיר למשתכן".

 

משרד האוצר מסר: "תקצוב נוסף יבחן בהתאם לצורך".

x