$
נדל

הכלכלנית הראשית: ירידה של 4% במספר הדירות שנרכשו במחירי השוק ברבעון השני

עם זאת, ביחס לרבעון המקביל אשתקד מדובר בעלייה של 9%. זינוק במכירת דירות חדשות בקרב משפרי דיור. כ-8% מהדירות שנמכרו ע"י משקיעים ברבעון, הניבו להם הפסד הון ריאלי

נמרוד בוסו 14:5402.09.19
ברבעון השני של 2019 נמכרו 26.4 אלף דירות, עלייה של 15% במספר העסקאות לעומת הרבעון המקביל אשתקד, כך עולה מסקירת הנדל"ן הרבעונית שפרסמה היום (ב') הכלכלנית הראשית במשרד האוצר.

 

בניכוי של כ-3,400 דירות שנמכרו במסגרת יוזמת מחיר למשתכן ומחיר מטרה עומדת כמות העסקאות במחירי שוק על 23 אלף – עלייה של 9% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, אך ירידה של 4% ביחס לרבעון הראשון של 2019.

 

הפלח אשר הוביל את הגידול בעסקאות במחירי השוק החופשי ביחס לרבעון המקביל אשתקד הוא משפרי הדיור, אשר רכשו קרוב ל-10,000 דירות, עלייה של 13%, וירידה של 1% ביחס לרבעון שעבר. "רמה זו של רכישות משפרי הדיור עדיין נמוכה משמעותית בהשוואה לרמות השיא שאפיינו סגמנט זה של השוק בשנים קודמות, אשר עמדו על כ-12 אלף עסקאות לרבעון", נכתב.

 

מבשרת ציון מבשרת ציון צילום: דוד הכהן

 

לפי אגף הכלכלן, הגידול ברכישות משפרי הדיור בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד בולט במיוחד בפלח השוק של הדירות החדשות, כאשר אלו עלו בשיעור של 40%, שיעור גידול הגבוה פי חמישה מזה שנרשם ברכישת דירות יד שנייה על ידי משפרי הדיור. "גידול חד זה ברכישת דירות חדשות ע"י משפרי הדיור, בתקופה בה רמת הפעילות בפלח השוק של דירות יד שניה נמוכה יחסית, התאפשרה על רקע גידול בשיעור משפרי הדיור הרוכשים דירה טרם שמכרו את דירתם הקודמת, עובדה שמצאה ביטוי בין היתר בגידול ב'מלאי' הדירות בהמתנה", נכתב.

 

"דירה בהמתנה" הוא כינוי הניתן לדירתו הישנה של משפר דיור, שטרם מכר דירה זו על אף שכבר רכש אחת חדשה ולכן מחזיק בשתי דירות. לרשות משפר דיור שנוהג כך עומדת תקופה בת 18 חודשים למכור את הדירה הישנה בטרם ימוסה כמשקיע.

 

מספר הדירות שנרכשו בשוק החופשי ע"י מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה עמד ברבעון השני של השנה על אלף דירות9.8, נתון המשקף עליה מתונה של 6% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד., אך בהשוואה לרבעון הקודם ירדו רכישות אלו ב-4%. 

 

גידול חד במכירת דירות "מחיר למשתכן"

 

עוד עולה מהסקירה כי סך הדירות שנרכשו בסבסוד ממשלתי (מרביתן במסגרת "מחיר למשתכן") ברבעון השני של 2019 עמד על 3.4 אלף דירות, - גידול חד של 97% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2018, אם כי ירידה של 9% בהשוואה לרבעון הקודם. בסיכום המחצית הראשונה של 2019 נרכשו 7.1 אלף דירות בסבסוד ממשלתי, גידול של 68% בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד וגידול של 29% בהשוואה למחצית השניה של 2018.

 

ממצא מעניין במיוחד ציינה הכלכלנית לגבי נתוני מכירת הדירות על ידי משקיעים הרבעון. בסך הכל, ברבעון השני של 2019 נמכרו ע"י המשקיעים 5.3 אלף דירות, בממוצע רווח הון ריאלי של כ-400 אלף שקלים, שנצברו על פני זמן החזקה ממוצע של 20 בנכס. "ממוצע זה מושפע משונות גבוהה בין האזורים השונים, כאשר הוא נע בין רווח הון ריאלי ממוצע של כמאה אלף שקל בפריפריה הצפונית, לרווח הון ריאלי ממוצע של כ-750 אלף שקל באזור ת"א", נכתב.

 

"בהשוואה למכירות המשקיעים ברבעונים הקודמים נמצא כי חלה ירידה משמעותית ברווח ההון הריאלי במרבית האזורים, כאשר היא בולטת במיוחד באזורי הפריפריה, אבל גם באזור ת"א", נכתב. לא רק זאת, אלא שלגבי כ-8% מהדירות שנמכרו ע"י משקיעים ברבעון, הניבו להם הפסד הון ריאלי, עליה של 1 נקודת אחוז בהשוואה לרבעון השני של 2018, וכפול משיעור זה ברבעון השני של 2017.

 

בפילוח גיאוגרפי נמצא כי השיעור הגבוה ביותר של מכירות בהפסד הון ריאלי (מסך הדירות שמכרו משקיעים) נרשם באזור ב"ש ובאזור טבריה (15% ו-14% בהתאמה). מנגד, השיעורים הנמוכים ביותר של דירות שנמכרו בהפסד הון ריאלי נרשמו באזורי רחובות (כ-2% בלבד ממכירות המשקיעים) ובאזור ת"א (4%).

 

ניתוח הממצאים לפי משך זמן ההחזקה בנכס מלמד כי הגידול בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד מתרכז בדירות שנרכשו החל משנת 2016. כך, כמעט מחצית מדירות אלו שנמכרו ע"י בעליהם במחצית הראשונה של 2019 הניבו הפסד הון ריאלי לבעליהם, או רווח הון ריאלי השווה לאפס. "נציין כי שיעור זה חריג לא רק בפני עצמו כי אם גם ביחס לתקופות קודמות", נכתב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x