רגע לפני האישור: חולון מעכבת 1,000 דירות
העירייה דורשת לקבור תוכנית התחדשות לאזור תעשייה מוזנח לאחר שהוועדה המחוזית הכניסה בה שינויים. בעלי הקרקע: העירייה פועלת מאינטרס כלכלי
עיריית חולון דורשת לבטל תוכנית התחדשות עירונית לאזור תעשייה מוזנח לאחר שהוועדה המחוזית דרשה להכניס מספר שינויים תכנוניים. על פי התוכנית שיזמה עיריית חולון לאזור התעשייה הישן, הידוע גם בשם "מתחם רבי עקיבא", תיבנה שם שכונת מגורים בהיקף של 850 עד 1,000 דירות. התוכנית כבר עברה את שלב ההתנגדויות, והיתה אמורה לקבל אישור למתן תוקף סופי. אלא שרגע לפני אישורה, בינואר האחרון, פרסמה יו"ר הוועדה המחוזית דניאלה פוסק מספר שינויים, ומאז העירייה מנהלת מאבק נגד המשך קידום התוכנית עד כדי ביטולה והתחלת תכנון האזור מחדש.
- נתניה הגבילה ל־12 מ"ר תוספת שטח בהתחדשות
- ראש עיריית גבעתיים: "תמ"א 38 הורסת התחדשות עירונית"
- גם אם תמ"א 38 תבוטל, רוב תוכניות הבנייה יישארו בתוקף
השטח שבמחלוקת מצוי זה כשני עשורים בהליכי קידום התחדשות עירונית. מדובר באזור מוזנח ועתיר מפגעים, שמזמן חדל לשמש כאזור התעשייה המרכזי של העיר על רקע צמיחתו של אזור התעשייה החדש, והתוכניות שקודמו מטרתן להסב אותו לייעוד מגורים בשילוב שטחי משרדים בהיקף צנוע. מתחם רבי עקיבא מתפרס על כ־59 דונם, בין הרחובות שדרות ירושלים, ההסתדרות, משה שרת ובר כוכבא. התוכנית החדשה כוללת בניינים של 11 עד 23 קומות.
ב־1 בינואר שלחה הוועדה המחוזית לכל בעלי העניין בתוכנית, בהם העירייה ובעלי הקרקעות, החלטה שלפיה "לאחר בחינה מעמיקה של ההתנגדויות, הוועדה סבורה כי לא ניתן מענה איכותי מספיק למימוש זכויות הבנייה במגרשי המתנגדים ורואה לנכון לבחון פעם נוספת מספר שינויים בתוכנית". השינויים שציינה הוועדה הם בין היתר חלוקת השטח, שהוגש על ידי העירייה כחטיבה אחת, לשישה מתחמים שונים, שבכל אחד מהם יבוצע הליך איחוד וחלוקה בנפרד, הגדלת זכויות הבנייה בכ־200 דירות, כלומר 1,200 דירות בסך הכל, וביטול רכיב המשרדים.
כעבור מספר שבועות שלחה מהנדסת העיר חולון, האדריכלית מימי פלג, מכתב לפוסק ובו הודיעה לה כי העירייה מתנגדת לשינויים שנקבעו, ואין בכוונתה לתקן את התוכנית. הסיבות שציינה פלג הן בין היתר: עלויות כבדות של הכנת שש תוכניות חדשות במקום האחת שנדונה, שעשויות להערכתה להגיע לכ־3 מיליון שקל, והיעדר מענה מספק של מבני ציבור ושטחים פתוחים בגלל תוספת של 200 דירות. עוד התנגדה פלג לביטול בניין המשרדים, שכן מדובר בבניין הצמוד לקו עתידי של הרכבת הקלה: "הופתענו לראות שהחלטתכם ביטלה הסכמה זו והמירה את השטחים למגורים בלבד", כתבה.
לפני כחודש ערכו אנשי מינהל ההנדסה העירוני של חולון פגישה סגורה עם פוסק וצוות התכנון המחוזי, ובה הציגה העירייה את הערותיה. כעת ממתינה העירייה לתשובת הוועדה המחוזית כדי להחליט כיצד להמשיך לפעול. בעקבות זאת נזעקו בעלי הקרקעות הפרטיות במתחם, שממתינים בקוצר רוח לאישור התוכנית. אלה טוענים כי העירייה מטרפדת את התוכנית בין היתר כיהאינטרסים הכספיים שלה בשטח אינם מקבלים מענה. לטענת הבעלים, המיוצגים על ידי עוה"ד אור מור וענת בירן ממשרד ענת בירן, התוכנית החדשה שקובעת איחוד וחלוקה נפרד לכל מתחם ומתחם מונעת מהעירייה לקבל זכויות בבניין אותו ייעדה לעצמה.
במכתב בהול ששלחו לאחרונה לוועדה המחוזית טענו נציגי בעלי הזכויות כי הפגישה בין עיריית חולון לצוות התכנון המחוזי, שעלולה להוביל לביטול התוכנית כולה, פוגעת בזכויותיהם שכן לא ניתן להם לטעון נגד עמדת העירייה. דרישתם כעת היא שהוועדה המחוזית לא תאפשר לבטל את התוכנית ותיתן להם לטעון נגד החלטת העירייה.
מעיריית חולון נמסר בתגובה: "ועדת המשנה לתכנון ולבנייה חולון קיבלה את המלצת מהנדסת העיר לאחת משתי החלופות הבאות: המשך קידום התוכנית במתכונתה הנוכחית, למעט מספר שינויים מינוריים, או להחזיר את התוכנית לתכנון מחדש. כרגע ממתינים להחלטת הוועדה המחוזית בעניין".
מהוועדה המחוזית תל אביב נמסר בתגובה: "התוכנית נמצאת בשלב שמיעת ההתנגדויות. עמדת הוועדה המקומית הועברה לוועדה המחוזית וטרם התקבלה החלטה בנושא".