הבחירות מעכבות את קיצור הוצאת היתרי הבניה
באפריל אמורים היו המכונים המנפיקים היתרי בניה להתחיל בפעילות מלאה, אך משרד המשפטים קבע כי לפי "חוק יסוד הכנסת" ניתן יהיה להחיל את השינוי רק שלושה חודשים לאחר כינון הכנסת החדשה. מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "השיטה הישנה עברה מן העולם"
ימים ספורים לאחר חשיפת "כלכליסט" אודות מצבו הקשה של תחום הרישוי בישראל, ניחתת כעת מכה נוספת על היזמים המבקשים לקצר את הליכי הוצאת ההיתרים.
- רק ב-2020 תורגש השפעת ביטול ההקלות בהיתרי בניה
- מחיר למשתכן מציגה: הזכייה עלינו, היתר הבנייה לא
- הארנונה לנכס ריק תיקבע לפי היתר הבנייה - בעלי הנכסים ישלמו יותר
זאת לאור חוות דעת שניתנה לאחרונה על ידי משרד המשפטים, ושלפיה יש לדחות פעם נוספת את התחלת פעולתם המלאה של מכוני הבקרה, שנועדו בין היתר לקצר ולייעל את הנפקת היתרי הבניה.
כיום נעשית הפנייה אל מכוני הבקרה באופן וולונטרי, על רקע הסדר זמני בין המדינה לבינם, אשר אמור היה להגיע לסיומו ב-1.4. מתאריך זה אמורים המכונים להתחיל לפעול באופן מלא, והפניה אליהם, אבור בנייני מגורים של עד 9 קומות, אמורה היתה להיות מחייבת. על פי חוק יסוד הכנסת. כל הוראת שעה אשר מגיעה לסיומה בתקופת בחירות, מוארכת באופן אוטומטי במספר חודשים – עד לשלושה חודשים לאחר כינון הכנסת החדשה.
לדברי הגורמים עמם שוחחנו, לאחרונה פנתה הלשכה המשפטית של משרד האוצר אל מחלקת החוקה של משרד המשפטים, בראשות סגן היועמ"ש רז נזרי, על מנת לקבל את חוות דעתה האם יש להאריך את הוראת השעה המדוברת, במסגרתה הפניה את המכונים כעת היא וולונטרית גרידא, ונענתה בחיוב. כתוצאה מכך, צפויים המכונים להיכנס לפעילות מלאה רק באמצע חודש יולי, לכל המוקדם.
במינהל התכנון אמרו הבוקר כי המערכת כולה ערוכה להתחיל בפעילות המכונים בתאריך שנקבע ה-1.4. יש לציין כי עד כה כבר נדחה מועד תחילת פעילותם של המכונים מספר פעמים, וכעת זוהי פעם נוספת שבה מגיעה דחייה.
ממינהל התכנון נמסר: "מינהל התכנון עשה את מלוא ההיערכות לקראת כניסת מכוני הבקרה כחובה בתאריך 1.4.19. הוכשרו כ-400 בקרים ובזמן הקרוב יתווספו אליהם כ-70 בקרים נוספים. כמו כן, עד כה ניתנו רישיונות ל-5 מכוני בקרה (שני מכוני בקרה נוספים נמצאים בהליך קבלת רישיון) ומספר הבקשות אשר מטופלות במכוני בקרה עומד כיום על כ- 50 בקשות, מדובר בסה"כ על כ-1800 יחידות דיור. צר לנו שגורמי ממשלה נוספים שהוגדרו להיות חלק ממכוני הבקרה, טרם הצטרפו. מן הראוי היה שיצטרפו, זאת כדי לממש את המטרה לשמה הוקמו מכוני הבקרה".
"צריך להגדיר הליך הרבה יותר פשוט ומהיר להיתר"
בתוך כך, חשיפת "כלכליסט" מהשבוע שעבר אודות מצבה הקשה של מערכת הרישוי בישראל ממשיכה לעורר הדים. כזכור, על פי הנתונים שפורסמו בשיתוף לוח הדירות מדלן, בתוך שלוש שנים התארך ב־40% משך זמן הרישוי עבור פרויקטים של מגורים, מרגע הפנייה הראשונית ועד לקבלת היתר הבנייה.
הבוקר התייחס מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אמנון מרחב לנושא ואמר כי "הנתונים שפורסמו בכלכליסט אינם הפתעה לציבור בכלל ולקבלנים ולבונים בפרט. כל מי שניסה לסגור מרפסת במדינה יודע שמדובר בויה דולורוזה על אחת כמה וכמה מי שפועל להקמת בניינים ושכונות. השיטה הישנה עברה מן העולם. צריך להגדיר תהליך הרבה יותר פשוט ומהיר כך שבראש ובראשונה תופחת שבו הרגולציה העודפת של המדינה בתחום הזה. אסור לדבר על פתרון נקודתי ובוודאי שניסיון לטפל רק בחוליה אחת בשרשרת. דינו כישלון".
בנוסף אמר מרחב: "התאחדות בוני הארץ מציגה תפיסה כוללת שבמסגרתה יוגדר הליך רישוי מהיר כלומר, "מסלול ירוק" שבו יחוייבו הרשויות להנפיק היתרי בניה תוך 90 יום לכל היותר. תוגדר בו מראש ודאות תכנונית עם מקדם זכויות בניה במגרש. במסגרת זו תאושר מערכת של רישוי עצמי שבה מבקש ההיתר, אזרח או קבלן, לא יצטרך להשיג עשרות חתימות מגורמי רגולציה כפי שנדרש היום בהליך מתיש ומתמשך. כמו כן, יצומצמו בו העילות להתנגדויות תכנוניות ומשפטיות שכן ריבוי ההליכים המשפטיים וההתנגדויות, גם הוא בפני עצמו גורם להתמשכות התהליכים".