$
חדשות נדל

קבלני השיפוצים: ירידה של 10% בהיקף העבודות בנכסים פרטיים ב-2018

הירידה מוערכת ב-600 מיליון שקל לעומת 2017. לדברי יו"ר ההתאחדות הסיבות לירידה, מחיר למשתכן ושנות ההמתנה לפרויקטי תמ"א 38

נמרוד בוסו 12:0705.11.18

התאחדות קבלני השיפוצים מודיעה על ירידה צפויה של 10% בהיקף השיפוצים המתקיימים במשקי הבית הפרטיים ב-2018, זאת לפי מידע שהיא אוספת ומנטרת באופן קבוע מחבריה. היקף פעילות הענף ב-2017 עמד על 15 מיליארד שקל, מהם כ-6 מיליארד על שיפוצים של משקי בית והיתר על ידי חברות, רשויות וגורמי ממשלה. כלומר, הירידה בהכנסות הענף ב-2018 מוערכת ב-600 מיליון שקל.

 

 

 

ערן סיב ערן סיב צילום: יגאל עמר
לדברי ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, הירידה נובעת מהתארכות הליכי רישוי לבניינים הנמצאים במשך שנים בהליך המתנה לקבלת היתר לביצוע פרויקט תמ"א 38, ובזמן זה לא מבצעים כל שיפוץ בדירות הקיימות. "יש כיום כ-1,500 בניינים שממתינים להיתר במסגרת תהליכי תמ"א. כל אחד מהם מכיל לרוב בין 10 ל-20 דירות. בזמן שממתינים להיתר לא משפצים את הדירות כי מצפים לביצוע התמ"א. מעבר לפגיעה המוכרת בדיירים וביזמים, ההקפאה של הדירות האלה בתהליך קבלת היתר מביאה לפגיעה פחות ידועה בשוק השיפוצים ולירידה בכמות הפעילות".

 

סיבה נוספת הקשורה אף היא בהליכי רישוי ומביאה לירידה בפעילות בשוק היא תוכנית מחיר למשתכן. לדברי סיב, "צעירים רבים מחכים במשך שנים לדירות שיקבלו ובינתיים יוצאים ממעגל השיפוצים. במידה ולא היו קונים דירה במחיר למשתכן חלקם היו רוכשים דירות בשוק הפרטי כאשר בחלק מהמקרים היו מבצעים שיפוץ, וחלקם יבצעו שיפוצים והרכבת תוספות לאחר שיקבלו את הדירה. ואולם התארכות שלבי קבלת ההיתר ובחלק מהמקרים גם אישור התב"ע משאירה את המשפחות האלה במשך זמן רב במצב של המתנה אשר פוגע בשוק השיפוצים".

 

 

 

על פי נתוני ההתאחדות, ענף השיפוצים מגלגל למעלה מ-15 מיליארד שקל בשנה, מתוכם כאמור כ-6 מיליארד שקל על תחזוקה ושיפוץ במשקי הבית, והיתר על עבודות שיפוץ ותחזוקה של מוסדות, חברות ומשרדים ממשלתיים. בישראל מתבצעים מדי שנה כ-300,000 שיפוצים של בתי אב כאשר העלות הממוצעת לשיפוץ של דירה בגודל 100 מ"ר עומד על 300-350 אלף שקל (מחיר ממוצע לשיפוץ כללי של כל הדירה כולל רכישת הכלים הסניטריים, ארונות, חומרי עבודה וכו'). לפי נתוני הלמ"ס, נכון לחודש פברואר 2015 דיווחו 29% ממשקי הבית (כ-700 אלף משקי בית) שיש להם משכנתא פעילה או הלוואה פעילה לשיפוצים.

 

עוד לפי נתוני ההתאחדות, כ-17,000 קבלנים פועלים בענף, מתוכם רק כ-10% רשומים בפנקס הקבלנים וכפופים לפיקוח של משרד הבינוי והשיכון. עד לאחרונה התאפשר רק לקבלנים המבצעים עבודות בהיקף של עד כ-1.5 מיליון שקל לקבל רישיון, אך שינוי רגולטורי שהובל על ידי משרד הבינוי והשיכון בשיתוף התאחדות קבלני השיפוצים הביא לכך שגם קבלן שיפוצים שמבצע עבודות קטנות יוכל להיות רשום בפנקס הקבלנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x