"כשלקוחות יבקשו רישיון 95% מהחאפרים בשיפוץ ייעלמו“
לאחר יותר מ־15 שנה של פעילות להסדרת מעמדם, מסמן יו”ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב ניצחון: תקנות חדשות לרישוי בענף. “קבלן עם רישיון שעבר הכשרות כבר לא ירגיש כמו חאפר”, הוא אומר. רק תמ”א 38 ומחיר למשתכן שמייבשות את שוק השיפוצים הורסות לו את החגיגה
אם זה היה תלוי בו, המלה “שיפוצניקים” היתה עוברת מהעולם. "קבלני שיפוצים" הוא מקפיד לתקן בכל פעם מחדש. עשרה שרי שיכון עבר ערן סיב מאז החל לשמש ב־2002 בתפקידו כיו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, אך רק לאחרונה הוא מרגיש שמפעל חייו, הסדרת הענף שבראשו הוא עומד, נושא פרי. ב־8 במאי חתם שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, על תקנה הקובעת שגם קבלנים המבצעים שיפוצים יהיו רשומים מעתה בפנקס הקבלנים.
התקנה, שנכנסה לתוקף בימים האחרונים, קובעת כי גם לקבלני שיפוצים יוענק רישיון, אשר יהיה תנאי לביצוע עבודות שיפוץ בהיקף העולה על 45 אלף שקל. ביצוע שיפוץ בהיקף כזה ללא רשיון יהיה עבירה על החוק. מדובר בשינוי דרמטי של המצב הקיים, לפיו רק מבצעי עבודות ביותר ממיליון וחצי שקל חויבו ברישום, בעוד שלפי נתוני ההתאחדות, רוב מכריע של עבודות השיפוץ אינן עולות על 350 אלף שקל.
"מדובר בהחלטה שמעגנת וממסדת את ענף השיפוצים", הוא אומר. "התדמית של קבלן שיפוצים היתה של חאפר, ניסינו לשנות את זה בשנים האחרונות ולדעתי זה הצליח חלקית, עכשיו, כל קבלן שיפוצים יצטרך להגיע עם תעודה, לעבור הכשרות, וברגע שהוא יגיע ככה ללקוח - הוא כבר לא יהיה חאפר ולא ירגיש כמו חאפר. הקבלנים משוועים לכך ואנחנו מוצפים בפניות של קבלנים שרוצים לקבל את ההסמכה ולהשתתף בהכשרות שאנחנו מעבירים".
משמעות המהלך לבעלי הדירות שמזמינים עבודה משיפוצניק היא סינון טבעי שיתבצע בין בעלי מקצוע מוכרים ורשומים שבעתיד ייתכן שאף יחויבו לספק אחריות, לבין בעלי מקצוע לא רשומים אשר יוגדרו כעבריינים במידה שלא ירשמו וימשיכו לעבוד בענף. מהלך כזה לא יתבצע בן רגע אך כאשר הציבור יפנים זאת הוא יוכל לדרוש תעודת קבלן, ולדעת שבמקרה שבו הקבלן מפר הסכמים, יש לו כתובת לפנות אליה ואף לגרום לשלילת רשיונו של הקבלן. בנוסף, חברות ביטוח יסרבו לבטח קבלנים לא רשומים, כך ששוכר עבודה מקבלן לא רשום יסתכן גם בהיבט הביטוחי.
עשרה מבחנים לרישיון
לדברי סיב, ההיענות מצד השיפוצניקים היתה מצוינת. קרוב ל־400 שיפוצניקים נרשמו לבחינות ונמצאים כבר בהליכי רישום, כאשר להערכתו המבחן הראשון בדרך להסמכה יצא לדרך בעוד כחודש וחצי. אך גם הוא מודה כי זוהי רק ההתחלה, שכן מספרם הכולל של קבלני השיפוצים העוסקים בעבודות מסוג זה עולה על 10,000.
מה הדרישות לקבלת תעודה של קבלן שיפוצים?
"אתה צריך להוכיח ניסיון של לפחות חמש שנים בענף בעשר השנים האחרונות, כולל המלצות של בעלי בתים שעבדת אצלם ושל בעלי מקצוע כמו אדריכלים. עליך לעמוד בעשרה מבחנים תיאורטיים שעוסקים בנושאים כמו בטיחות, קריאת תוכניות, ארגון אתר, ועוד. מי שיעבור את המבחנים בהצלחה יקבל תעודה של קבלן שיפוצים רשום".
כמו אצל קבלני הביצוע, שיכולים לעלות במדרג הסיווגים המאפשרים להם לבצע פרויקטים מורכבים ויקרים יותר. כך צפוי להיות הדבר גם אצל קבלני השיפוצים. רישיון מהסיווג הנמוך יותר מאפשר ביצוע פרויקטים של 350-40 אלף שקל, ומי שיציג ביצוע של שתי עבודות לפחות בשווי של כ־260 אלף שקל ומעלה יוכל לעלות לסיווג הבא בדירוג, שיאפשר לו לבצע עבודות של עד 1.3 מיליון שקל. השלב הבא הוא של עבודות שיפוצים בלתי מוגבלות.
יחד עם זאת, גם לבעלי הסיווג הגבוה עדיין לא יתאפשר לבצע כל עבודה הקשורה בבניית מבנים, כלומר כזו המצריכה הוצאת היתר בנייה. "לקבלן שיפוצים אסור לבנות או לגעת בקונסטרוקציה של המבנה, אנחנו יכולים לעשות בתוך המבנה הכל, אבל בכל מה שקשור לטופס 4 או להיתר, אסור לנו לגעת", מבהיר סיב.
הרשימה השחורה
הליך ההסדרה והרישוי נשמע טוב על פניו, אך מעורר גם הרבה שאלות. שכן גם אם קבלנים הגונים ושומרי חוק יעברו את המסלול המורכב שמציע להם סיב בדרך להסדרת עבודתם, כלל לא ברור מה ימנע מהחאפרים להמשיך להציף את הענף. לדברי סיב, התשובה לשאלה הזו תלויה במידה רבה בציבור מזמיני השיפוץ: "שנה וחצי מהיום הרבה קבלנים כבר יהיו רשומים עם תעודות, והציבור יצטרך לבקש את התעודה מהקבלן שמגיע לעבוד אצלו. ברגע שהביקוש יגיע מהציבור - זה יגמר. נמגר 95% מהחאפרים במדינת ישראל. זה תהליך שמתחיל להתגלגל וזה ייקח זמן".
עוד אומר סיב כי כבר כיום מפעילה ההתאחדות שירות המאפשר לציבור להגיש תלונות נגד קבלני שיפוצים שרימו את לקוחותיהם. "גם בעתיד נמשיך לבדוק כל תלונה. קבלן שרימה ייכנס לרשימה השחורה שלנו".
על מה מוגשות רוב התלונות כיום?
"קבלנים שבורחים במהלך העבודה ואי עמידה בלוחות זמנים. לצד זה יש גם תלונות של קבלנים על לקוחות שלא שילמו. ההנחיה שלנו לקבלנים היא ברורה, לא להשאיר אנשים עם בית שבור ולהיעלם, זה מאוד חמור. גם אם הלקוח לא משלם - קודם תסיים את העבודה ואז תתבע אותו".
איפה מתגלעים רוב העימותים בין לקוחות לשיפוצניקים?
“יש משהו שחוזר על עצמו הרבה וזה התוספות בעבודה. באמצע העבודה בעל הדירה אומר לקבלן להוסיף כל מיני עבודות למרות שהן לא היו בחוזה, קבלנים לא מסודרים מבצעים את זה ‘על הדרך’ ובסוף העבודה הם מכניסים את זה לחשבון הסופי. אם לקבלן אין הסכם שבעל הדירה חתום עליו זה מוביל לעימות ולפעמים לבתי משפט. קבלן מסודר יחתים את הלקוח על כל שינוי ותוספת ואז הכל בסדר, אבל הבעיה היא שיש לא מעט קבלנים לא מסודרים שאומרים ‘יהיה בסדר, נסתדר בסוף העבודה’”.
אנחנו נכנסים עכשיו לשיא עונת השיפוצים. איזה טיפ יש לך למי שרוצה לסיים את השיפוץ בשלום?
"קודם כל לשאול את הקבלן אם הוא רשום ברשם הקבלנים או בתהליך של הסדרה, ולבקש מסמכים שמעידים על כך. בנוסף, בכל הקשור לתשלומים, לא לשלם כסף מראש לקבלן שיפוצים. בנוסף חשוב מאוד לבדוק את פוליסת הביטוח שלו, שהיא בתוקף ומכסה מקרים של תאונות עבודה ונזקים למבנה".
בתחילת השנה אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק של ח"כ רועי פולקמן, לפיה קבלני השיפוצים יתחייבו לתקופת אחריות על העבודה שביצעו, מהלך שצפוי לעודד את הצרכנים לפנות לקבלנים רשומים אשר עליהם יחול החוק. לשאלה האם המהלך צפוי לפגוע בקבלני השיפוץ משיב סיב: "להיפך. פולקמן מציע אחריות של חצי שנה, ואנחנו הצענו להגדיל את התקופה לשנה. אני מקווה שישנו את זה. לקבלן רציני ואמין אין בעיה לעמוד באחריות כזו".
“כחלון פגע בשיפוצניקים”
בתחילת דרכו, עסק סיב בעיקר בשיפוץ מוסדות חינוך, ובמקביל היה בעלי עסק לחומרי בניין. כל זאת, במקביל לפעילותו בהתאחדות. עם השנים, חדל מעיסוק פעיל בתחום השיפוצים וסגר את העסק. כיום פרנסתו העיקרית היא בעסק נוסף שפתח לייבוא אבני חיפוי.
כמו האחים הגדולים – קבלני הביצוע, גם לסיב תלונות רבות על מדיניות הדיור של הממשלה, אשר לדבריו פגעה גם בקבלני השיפוץ: "תמ"א 38, למשל. אנשים שהבניין שלהם נכנס לתהליך של תמ"א מפסיקים לשפץ ונכנסים להמתנה, יש אלפי בניינים כאלה וזה לוקח לפעמים ארבע־חמש שנים עד שהבניין מקבל היתר, בתקופה הזאת כל הבניין יוצא מהמעגל של המבנים שדורשים שיפוץ.
"דבר נוסף שמשפיע עלינו זה פיצול הדירות, בעבר זה היה חלק משמעותי מהעבודה שלנו שהערכנו בכ־20% מסך עבודות השיפוצים, במיוחד בגוש דן, כשכחלון נבחר הוא הצהיר שהוא בעד פיצול דירות, האמנתי לזה וחשבתי שהוא יכול להוריד את המחירים, אבל בפועל ההיפך קרה, בעלי הדירות לא רק שלא המשיכו לפצל דירות אלא חלקם גם פירקו את מה שעשו בעבר.
"הדבר השלישי שפגע בנו הם העובדים הזרים והפלסטינים שחלקם עשו עבודות פרטיות בסופי שבוע. הם פשוט עמדו בכמה צמתים ברחבי הארץ, הלקוחות אספו אותם משם, ושילמו להם משכורת יומית. בזמנו ביקשתי מאביגדור יצחקי (יו”ר מטה הדיור לשעבר, ד”ל) שכל עובד זר שיגיע לארץ יהיה רשום לו ברישיון העבודה שאסור לו לבצע עבודות פרטיות. זה גורם לתחרות לא הוגנת בענף".
לרישום יהיה השפעה על “הכסף השחור” שענף השיפוצים מתאפיין בו?
“התשלומים ב’שחור’ הם לא רק באשמתם של קבלני השיפוצים, הציבור דורש את זה כחלק מהעבודה ולקבלנים לפעמים אין ברירה אלא לקבל זאת. הצענו לכחלון לאשר החזר מע”מ בגובה מסוים לכל בעל דירה שמשפץ בהצגת חשבונית של בעל המקצוע, אני מעריך שמהלך כזה, אם יתקבל, יגרום למיגור הכסף השחור בענף”.
למחיר למשתכן היתה השפעה על העבודה שלכם?
"כן, ולא לטובה. בעבר חלק נכבד מהעבודה שלנו היה במסגרת עבודות ‘שינויי דיירים’, אנשים למדו שאם אתה משנה במהלך הבנייה זה עולה הרבה כסף, הם חיכו עד לסוף העבודה ואז שכרו קבלן שיפוצים. מחיר למשתכן פגע בנו כי מדובר על סטנדרט הכי מינימליסטי, כך שגם מי שלוקח קבלן שיפוצים לא משקיע הרבה כסף, לרוב הרוכשים אין כסף לבצע שינויים, הם זוגות צעירים".
הקיפאון בשוק הדיור לא מסייע לכם לקבל עוד עבודות?
"הקיפאון הקיים לא עושה לנו טוב, אנשים חושבים שכאשר בונים פחות יש יותר שיפוצים, בפועל זה לא עובד ככה, להיפך, הקיפאון חלחל גם אל הענף שלנו".
לגבי פעילותו בהתאחדות כיום, הוא אומר: "אני ממשיך בתפקיד ואם יהיה מחליף ראוי שירצה לקחת את המושכות אתמוך בו".
איכות הקבלנים עלתה?
"איכות האנשים טובה מאוד, יש לנו קבלן שהוא גם עורך דין, קבלן סגן אלוף לשעבר ועוד".