מנכ״ל מזרחי טפחות: "הירידה במדד מחירי הדירות - לא בהכרח משקפת מציאות"
פרשר מתח ביקורת על תכנית מחיר למשתכן ואמר שההנחה מתקזזת במהלך תשלום שכ״ד עד האכלוס, תוך שעלות התכנית באובדן הכנסות המדינה יגיע לכדי 9 מיליארד שקל. מנהל רשות מקרקעי ישראל הטיח בחזרה: ״מי שקונה בשוק החופשי – לא משלם שכ״ד? אני אבוא לקנות גם״
"יש סבירות גבוהה סטטיסטית שנמשיך ונראה בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ירידה במחירי הדיור. זה מצוין פוליטית – אבל לא בטוח שזה משקף את המציאות. אך חמור מכך מה שרואים זו היפרדות במחירי הדיור בין המרכז לפריפריה. ככה הופכים הפערים החברתיים גרועים עוד יותר", כך אמר אלדד פרשר, מנכ״ל בנק מזרחי טפחות במסגרת ועידת הנדל"ן השנתית של EY ישראל בשיתוף משרד עו"ד שטיינמץ הרינג גורמן ושות', שהתקיימה בת"א. פרשר התייחס בדבריו לכך שבמידה והממשלה תמשיך בתכנית מחיר למשתכן בשיווק של 100 אלף דירות מוזלות בתוכנית - המשמעות היא עלות של 9 מיליארד שקל באובדן הכנסות לקופת המדינה.
- גם באזורי הביקוש: נכשל שיווק מכרזי מחיר למשתכן בנתניה, אשקלון ופרדס חנה
- אשדר תבנה 730 דירות בקריית אונו במסגרת מחיר למשתכן
- "מחיר למשתכן זו התכנית הרחבה ביותר בישראל להגדלת אי השיוויון"
"יש כמה חסרונות בתכנית מחיר למשתכן וזה חשוב לומר כי זו תכנית שעולה כסף רב תוך שאמורה לתת פתרונות. אך הבעיה האמיתית בשוק הדיור היא צד ההיצע והתכנית פשוט לא מטפלת בכך״, אמר פרשר והוסיף כי על פי נתוני החשב הכללי במשרד האוצר עלות התוכנית באובדן הכנסות וסבסוד עד היום של 4.6 מיליארד שקל״.
לדבריו, ״אם הממשלה תמשיך כפי שמתכננת להגיע ל-100 אלף דירות שישווקו בתכנית - הסבסוד כבר יעמוד על מעל 9 מיליארד שקל. תחשבו מה יכלו לעשות לנכים או קשישים. זו תכנית שלא היה עליה דיון רציני אחד בממשלה – ואת זה אומרת קרן המטבע העולמית (IMF) בדו״ח על ישראל. סבסוד יקר ועולה השאלה האם זה משתלם למי שמקבל את הסבסוד.
פרשר הוסיף והתייחס ל"הטבה" בתוכנית ואמר "היות והדירות מוכנות רק לאחר 4 שנים לזכייה, אותו זוכה יצא ממעגל הביקוש אבל הוא שוכר דירה שהממוצע הוא 3,800 שקל לכל חודש. כלומר מי שזכה משלם 135 אלף שקל על השכירות ומרוויח כ-92 אלף שקל. זו גם סוג של זכיה״, אמר בציניות פרשר.
עדיאל שמרון מנהל רשות מקרקעי ישראל התייחס בחריפות לדבריו של פרשר ואמר ״לעשות חישוב של 92 אלף מול 135 אלף – זה פשוט לא נכון. הציבור מצביע ברגליים. הנחות של 500-600 אלף שקל ממחיר השוק. מי שקונה דירה בשוק החופשי ולא בתכנית מפסיק לשלם שכ״ד שהיא נבנית? אני אבוא לקנות גם אם כך״ אמר שמרון והוסיף, ״לגבי אובדן ההכנסות – מחזור ההכנסות של רמ״י הכפיל את עצמו, בשנת 2017 שעמדו על 15 מיליארד שקל ושנה קודם לכן ההכנסות עמדו רק על 7 מיליארד שקל. אנחנו מוכרים יותר במחירים זולים. אובדן ההכנסה הוא וירטואלי״.
במהלך השיח דיבר תמיר דגן, מנכ״ל שיכון ובינוי נדל״ן וסיפר ״החלטנו מתוך חשיבה עמוקה לא להיכנס למחיר למשתכן״ והוסיף כי לגבי המחירים בשוק ״התמונה ברורה. יש הרבה מקומות שהמחירים עלו ריאלית ב-2%-3%. מה שהכי בולט זה שאדם שנכנס למשרד המכירות לוקח לו הרבה יותר זמן לחתום על חוזה. היום לאנשים אין תחושה שאם לא יקנה היום מחר המחיר יעלה. אני חי בשלום עם ההחלטה לא להיכנס למחיר למשתכן. אני צריך להראות כמה אני מרוויח לא כמה דירות אני מוכר. אתה קונה בתכנית הזו היום קרקע שתקבל עוד שנתיים שלוש ואתה מאבד בין 2%-4% מהרווחים בתקופה הזו. כשאני פוגש קבלן בשוק הזה אני רואה שהוא מאוד לא יציב עם דיירים שרוצים כבר לדעת איזו דירה יקבלו. המשמעות היא שזה לא שווה את ה- 6-8% רווחיות שרואים בתכנית מחיר למשתכן״.
אורן הוד, מנכ״ל אפריקה ישראל מגורים שכן משווקת דירות בתכנית הממשלתית התייחס למחסור ההיצע בשוק הדיור ואמר ״כל דירה שנמכרת יורדת מהמלאי תוך שכרגע לדעתי אין מספיק קרקעות חדשות. כל בעל מכולת שאין לו מלאי לא יכול להוריד מחיר. הרצון להורדת המחיר משותף לכולם״.