$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

האוצר יפסיק לקבל דירות שוק חופשי להגרלות מחיר למשתכן

במטה הדיור שוקלים לעצור את הניסוי שבו הציעו לקבלנים מענק נדיב אם יצרפו להגרלות דירות שלא הצליחו למכור. הדיל נועד לקצר את ההמתנה של הזכאים לדירה, אבל פטר את הקבלנים מהצורך להוריד מחירים. האוצר: "טרם התקבלה החלטה"

ענת דניאלי 06:5516.05.18

במטה הדיור באוצר מתחרטים כנראה על היוזמה שהשיקו רק לפני כמה חודשים, ובה הציעו לקבלנים לצרף להגרלות מחיר למשתכן דירות שלא הצליחו למכור בשוק החופשי. אחרי שמאות דירות כאלה נכללו בהגרלה הרביעית בתוכנית, שהתקיימה בחודש מרץ, במטה הדיור לא מתכוננים לחזור על הרעיון בהגרלות הבאות. מה שגרם להם להתחרט הוא החשש שההסדר מאפשר לקבלנים להימנע מהורדת מחירים: במקום להתאמץ למשוך קונים לפרויקטים, המדינה מציעה להם רשת ביטחון בדמות האופציה לשווק את הדירות בהגרלה.

 

בהגרלה הגדולה הרביעית של מחיר למשתכן ‑ היחידה שבה שולבו דירות שוק חופשי ‑ 650 דירות מתוך 6,615 שהוגרלו הועברו לתוכנית מפרויקטים שהוקמו במקורם לשיווק במחירי שוק.

 

הרעיון לשלב דירות שוק חופשי בהגרלות נועד במקורו לקצר את זמני ההמתנה של הזוכים, שנאלצים לעיתים לחכות עד חמש שנים להשלמת פרויקטים שמוקמים במיוחד לתוכנית. כמו כן, בדירות כאלה המפרט בדרך כלל איכותי יותר מזה שבפרויקטים הייעודיים. היו שטענו שהבעיות האלה חמורות עד כדי כך, שהן מקזזות את התועלת שמפיקים זוכי התוכנית מהנחה של כ־200 אלף במחיר הדירה, בין השאר בשל הצורך לשכור דירה בתקופת ההמתנה.

 

 

בנובמבר 2016 החליטה מועצת מקרקעי ישראל לאפשר ליזמים של פרויקטים בבנייה רוויה, לרבות בעלי קרקעות פרטיות, להעביר דירות לתוכנית. היזמים התחייבו למכור את הדירות האלה בהנחה של 200 אלף שקל לפחות, ובתמורה הוצע להם מענק של 137 אלף שקל לכל דירה שתימכר.

 

הרעיון היה שהדירות האלה יציעו לזכאים מוצר חדש: דירה באכלוס מהיר במסגרת מחיר למשתכן. בדירות רגילות בתוכנית הקבלנים זוכים במכרז לאחר שהציעו את המחיר הנמוך ביותר למ"ר בנוי. זמן קצר אחרי שהקבלן זוכה במכרז, הפרויקט מצורף להגרלה, עוד לפני שהסתיימו תהליכי התכנון. כתוצאה מכך, הזוכים שברשותם כרטיס הזכייה והמחיר למ"ר בנוי עדיין אינם יודעים במה זכו.

 

רק בדצמבר 2017, יותר משנה אחרי קבלת ההחלטה, פורסם קול קורא לקבלנים: "רשות מקרקעי ישראל קוראת לבעלי זכויות בקרקע לבנייה רוויה (שלא במסגרת מכרז מחיר למשתכן), לרבות בעלי קרקע פרטית, לפנות לרשות על מנת להצטרף לשיווק יחידות דיור במסגרת מסלול מחיר למשתכן".

 

פרסום ההצעה הביא להסתערות מצד היזמים, ששיקפה את ההאטה הניכרת במכירות בשוק הדירות החדשות, שעליה מדווח הכלכלן הראשי באוצר זה כשנתיים. תחילה גובשה רשימה של כ־1,000 דירות בכמה פרויקטים, כפי שנחשף ב"כלכליסט", אולם בסופו של דבר רק כ־650 דירות כאלה הוצעו לזכאים במסגרת ההגרלה הגדולה הרביעית.

 

הדירות לאכלוס מהיר שהוגרלו בהגרלה הרביעית נמצאו בערים עפולה, ירושלים, נהריה, חיפה, פתח תקווה ומגדל העמק. פרויקטים נוספים שצורפו לתוכנית באמצעות הקול הקורא נמצאו, לפי נתוני "כלכליסט", גם בערים אשדוד, בת ים ואור יהודה. כיוון שדירות אלה ממוקמות באזורים שבהם הביקוש גבוה יחסית, יש להניח שמשתתפי ההגרלות יתאכזבו מביטול היוזמה, אבל הפגיעה בתמריץ לקבלנים להוריד את מחירי הדירות מצדיקה אותו.

 

ממשרד האוצר נמסר: "הנושא נמצא בבחינה וטרם התקבלה החלטה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x