האוצר: עלייה של 10% ברכישת דירות בינואר בהשוואה לדצמבר
בפילוח גיאוגרפי בולטות ירידות חדות, בשיעורים שבין 30%-50% (בהשוואה לינואר אשתקד) באזורי ת"א, ירושלים חיפה וב"ש. מנגד, בולט אזור המרכז עם גידול משמעותי ברכישת דירות חדשות "במחירי שוק", המתרכז בקריית אונו ובבני-ברק. משקל המשקיעים בסך הרכישות בינואר עמד על 17%, גבוה ב-1% בהשוואה לחודש הקודם כמו גם בהשוואה לינואר אשתקד
בינואר 2018 נרכשו 9,000 דירות, מזה כ-500 במסגרת "מחיר למשתכן". בהשוואה לינואר אשתקד מדובר בירידה של 10% במספר העסקאות ב"מחירי שוק" (חדשות ויד שנייה), כך עולה מסקירת יואל נוה, הכלכלן הראשי במשרד האוצר שפורסמה היום (א'). בדומה לסקירותיו בתקופה האחרונה, נוה כתב בסקירתו, כי "בחודש זה נמשך הקפאון בשוק הנדל"ן, בפרט בפלח השוק של הדירות החדשות".
- חוק הדיור הציבורי הוארך בחמש שנים נוספות
- קבינט הדיור אישר 3 פרויקטים של פינוי-בינוי להקמת 3,267 דירות
- נסגרו מכרזי מחיר למשתכן: לאופקים לא הוגשו הצעות
למרות הירידה בהשוואה לחודש ינואר אשתקד, בהשוואה לחודש הקודם, דצמבר, עלה מספר העסקאות במחירי השוק ב-10% , כאשר גידול זה מתרכז בפלח השוק של דירות יד שניה. על פי האוצר זאת "על רקע האצה במכירות המשקיעים, בפרט 'מרובי הנכסים', עם תום תקופת 'החסימה' במכירת דירות בשיטת החישוב הלינארי, המעניקה הטבת מס משמעותית".
באוצר ציינו כי עם כניסתו לתוקף של ביטול הפטור ממס שבח על משקיעים, החל בינואר 2014, ניתנה למשקיעים אפשרות לנצל מכירה של עד שתי דירות בחישוב מס בשיטה הליניארית, זאת עד תום 2017. כל מכירה של דירה נוספת (דהיינו דירה שלישית ומעלה) בין השנים 2017-2014 הייתה מביאה את המשקיע לשיעור מס השבח הסטטוטורי הרגיל, העומד על 25%. הרקע למגבלה זו היה החשש של המחוקק ל"זריקה" גורפת של דירות ע"י משקיעים, עם ביטולו של הפטור ממס שבח, ולפיכך נקבעה תקופת מעבר של ארבע שנים, במהלכן "ישתחררו" חלקית, באופן מבוקר דירות אלו.
"הגידול החד שנרשם בפועל במכירות המשקיעים בינואר השנה מעיד עד כמה מגבלה זו הייתה אפקטיבית. במונחים כמותיים הסתכמו מכירות המשקיעים בינואר ב-2.2 אלף דירות, הרמה הגבוהה ביותר מאז מרץ אשתקד, כאשר במהלך הרבעון הראשון אשתקד היתה רמת מכירות המשקיעים גבוהה, על רקע החשש מישומו של "מס דירה שלישית". הגידול החד במכירות המשקיעים בינואר מחק את הגידול הזניח ברכישות המשקיעים (בהשוואה לדצמבר) והביא לגריעתן של 650 דירות מ"מלאי" הדירות המוחזקות ע"י משקיעים, זאת בחודש ינואר בלבד. לשם השוואה, בחודש דצמבר נגרעו ממלאי זה כמאה דירות בלבד", נכתב בסקירה.
משקל המשקיעים בסך הרכישות בחודש ינואר עמד על 17%, גבוה ב-1% בהשוואה לחודש הקודם כמו גם בהשוואה לינואר אשתקד. "גידול זה מוסבר בעיקר בגל המכירות של המשקיעים, אשר בחלקם הקטן נרכש ע"י משקיעים אחרים", כתב הכלכלן.
סך המכירות בפלח השוק של הדירות החדשות, הנמכרות "במחירי שוק" עמד על 1.9 אלף דירות, בדומה לחודש הקודם, ונמוך ב-15% בהשוואה לינואר 2017. בפילוח גיאוגרפי בולטות ירידות חדות, בשיעורים שבין 30%-50% (בהשוואה לינואר אשתקד) באזורי ת"א, ירושלים חיפה וב"ש. מנגד, בולט אזור המרכז עם גידול משמעותי ברכישת דירות חדשות "במחירי שוק", המתרכז בקריית אונו ובבני-ברק. בסקירה צוין כי חלק גדול מהרכישות שהתבצעו בקרית-אונו היו במסגרת פרוייקט של פינוי-בינוי, ולטענת נוה סך רכישות זה מוטה כלפי מעלה משום שרק תוספת הדירות בפרוייקט נמכרה בשוק החופשי.