הלמ"ס: ירידת מחירים בתל אביב וירושלים
חלה ירידת מחירים של 0.8% בתל אביב וערי גוש דן באוקטובר-נובמבר. בירושלים ובצפון חלה ירידה של 1.3% במחירים ובדרום - ירידה של 1.5%. במחוז מרכז וחיפה חלה עלייה
- כחלון מסכם את 2017: "עליית מחירי הדירות נבלמה. זה עוד לא מספיק, אבל אנחנו בכיוון"
- מחקר: קצב הבנייה הנוכחי ימשיך את התייקרות הנדל"ן
- מדדי הנדל"ן מבולבלים כמו השוק
מהנתונים עלה כי במהלך החודשים אוקטובר-נובמבר חלה ירידת מחירים בשיעור חודשי של 0.8% במחוז תל אביב הכולל את תל אביב וערי גוש דן, בהשוואה לספטמבר-אוקטובר. במחוז ירושלים חלה ירידה של 1.3% במחירי הדירות, וירידת מחירים בשיעור דומה נרשמה במחוז הצפון. במחוז הדרום נרשמה הירידה החדה ביותר - של 1.5%. רק במחוז המרכז (0.8%) ובמחוז חיפה (0.6%) חלה עלייה.
כפי שפורסם לפני שבוע - ברמה הארצית חלה בחודש האחרון ירידה של 0.3% במחירי הדירות.
יו"ר הוועדה המייעצת ללמ"ס בנושא בינוי דיור ונדל"ן ד"ר דני בן שחר הציג את הנתונים, וזאת לצד שורה של המלצות נוספות של הוועדה - בהם שינוי מודל אמידת המחירים וטיוב מאגר הנתונים. בין היתר הוחלט להרחיב את מאגר הנתונים מ-67 יישובים לכלל היישובים בישראל, צעד הצפוי להגדיל את כלל התצפיות ב-14%. בן שחר הוא גם ראש מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב.
עוד בין ההמלצות - הרחבת התוצרים הסטטיסטיים המתפרסמים לציבור, כאשר מלבד מדדי מחירים לפי מחוזות יפורסמו בהמשך השנה גם מדדי מחירים רבעוניים ל-8 היישובים העירוניים הגדולים בהם מספר התושבים גדול מ-200 אלף, מדד ארצי לדירות חדשות, מדד ארצי לדירות יד שנייה, ומדדים מחוזיים לדירות יד שנייה.
מרכז הוועדה דורון סייג מהלמ"ס הציג מודל אמידה ארעי חדש, שלדבריו יותר מדויק ומצמצם את סטיית המדד לעומת הנתונים הסופיים בלמעלה מ -50%. לדבריו, כאשר מתפרסם מדד מחירי הדירות לראשונה, בהתייחס לתקופה המוקדמת בחודשיים לפרסום, מקבלת הלמ"ס מרשות המסים נתונים באשר ל-79% בלבד, דבר אשר מביא לחוסר הדיוק בנתון הראשוני המתפרסם.