חוק הפיצויים למפוני כפר שלם אושר בקריאה ראשונה
החוק אושר במסגרת הסכם עקרונות שנקבע עם ראש מטה הדיור לפיצוי התושבים מכספי מכירת הקרקע; עם זאת, בעירייה העריכו כי מכירת הקרקע לא תכסה את הפיצוי ל-582 המשפחות
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה היום (ב') לקריאה ראשונה שתי הצעות חוק שנועדו להבטיח את זכויות המפונים משכונת כפר שלם בתל אביב. הצעת החוק הוגשה על ידי חברת הכנסת נאוה בוקר, יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (מפלגת העבודה), חברי הכנסת דב חנין (חד"ש) ויעקב מרגי (ש"ס) וחברת הכנסת נורית קורן (הליכוד).
- הדרג המקצועי במשרד המשפטים מתנגד לפיצוי תושבי כפר שלם
- חלמיש לא פינתה פולשים בכפר שלם ולא קבעה קריטריונים לפיצוי
- אזורים מכרה את הקרקע בכפר שלם בת"א תמורת 85 מיליון שקל
מהדיון עלה, כי החוק אושר במסגרת העקרונות עליהם סוכם עם ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, של פיצוי לתושבים במשק סגור כאשר הסכום הכולל של הפיצויים לא יעלה על התמורה שתתקבל ממכירת הקרקע. בדיון הסכימו חברי הכנסת שתמכו בחוק כי מדובר במהלך בעל משמעות היסטורית שנועד לסיים את העוול המתמשך שנגרם לתושבי השכונה.
עם זאת, מנכ"ל עיריית תל אביב מנחם לייבה, התייחס להצעה ואמר כי לא ניתן יהיה ליישם את ההצעה במסגרת משק כספי סגור. לטענתו, עלולה להיות חריגה של מיליארד שקל לפחות מהמקורות הכספיים. לפי לייבה, מדובר על כ-582 משפחות שזכאיות לפיצוי, אך להערכתו דמי הפינוי שניתן לעמוד בהם עומדים על בין 1.57 מיליון שקל לעד ל-1.9 מיליון שקל. "אם יסתבר שהמקורות הכספיים גבוהים ממה שחושבים, נציע מנגנון מובנה לחלק את העודפים לזכאים עד לערך של דירת 4 חדרים בכפר שלם, ששוויה הוא קצת יותר משני מיליון שקלים", אמר. בדברי לייבה תמך גם נציג האוצר דניאל מלצר, שהסכים כי הפיצוי עשוי לחרוג בכמיליארד שקל מערך הקרקע.
בתוך כך, נציג התושבים, אהרון מדאול, אמר מנגד, כי הצעתה של עיריית תל אביב מכשילה את הפינוי. לדבריו, "ערכי הקרקע בכפר שלם גבוהים מאוד ורוצים לגזור עלינו קופון". כאמור, למרות דברים אלה הוועדה אישרה את ההצעה בכפוף לכך שהפיצוי יינתן בהתאם לעקרון המשק הסגור. כמו כן אושר כי את הקריטריונים למתן הפיצוי יקבע שר האוצר בתקנות, באישור ועדת הכלכלה, בהתאם למסמך הקריטריונים שנקבע בשנת 1996.