$
בארץ

הדרג המקצועי במשרד המשפטים מתנגד לפיצוי תושבי כפר שלם

לכלכליסט נודע כי הפקידים מתנגדים להצעת החוק שמעניקה לתושבים דירה כפיצוי על פינוים. ההצעה צפויה לעבור משום שהיא משותפת לח"כים משני צדי המתרס

עמרי מילמן 07:0522.01.17

הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים ובמשרד האוצר מתנגדים להצעת החוק הפרטית שמקדמת ועדת הכלכלה של הכנסת בנוגע לפיצויים שיינתנו לתושבי שכונת כפר שלם בתל אביב.

 

לפי ההצעה — שעליה חתומים חברי הכנסת איתן כבל (המחנה הציוני), נאוה בוקר (הליכוד), דב חנין (הרשימה המשותפת) ויעקב מרגי (ש"ס) — כל אדם מעל גיל 25 המחזיק בנכס או מתגורר בשכונה יקבל דירת 4 חדרים ומעלה בשטחה לאחר פינוי. הכנסת הפכה בשבוע שעבר לציר היחיד לטיפול בסוגיית פינוי כפר שלם, סוגיה הנמשכת כבר שנים רבות ונוגעת לשאלת אחריות המדינה כלפי האוכלוסייה המתגוררת שם שקיבלה לפני עשרות שנים התחייבות לא מוסדרת לעלייה לשטח, שכן מועצת מקרקעי ישראל שהיתה אמונה על הנושא החליטה ביום שני האחרון להעביר את הטיפול בו לבית הנבחרים.

 

כפר שלם, 2014 כפר שלם, 2014 צילום: שאול גולן

לפי משרד המשפטים, הצעת החוק המדוברת מעלה בעיות משפטיות הנוגעות לצדק חלוקתי, שכן ההתחייבות הבלתי מוסדרת ניתנה לבני הדור הראשון אך לא לבני הדור השני או השלישי, שחלקם מתגוררים בדירות שאליהן פלשו לאחר שאבותיהם פוצו, וחלקם בנו דירה באופן בלתי חוקי אחרי מתן ההתחייבות הבלתי מוסדרת. בנוסף, על פי הצעת החוק, במקרה שבו בן השכונה מתגורר בדירה שירש ואיתו מתגורר בנו שגילו מבוגר מגיל 25 — שניהם יקבלו דירה כפיצוי — ובכך ירוויחו תמורה כפולה.

במשרד המשפטים חוששים כי הצעת החוק תהווה מקרה חסר תקדים של פיצויי פולשים ופיצוי תושבים שבנו דירה באופן בלתי חוקי, מה שעלול לפתוח פתח לדרישות פיצויים חסרות פרופורציה. מלבד הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים, גם אנשי האוצר מתנגדים, כאמור, להצעה בשל סוגיות הצדק החלוקתי ומכיוון שפתיחת פרצה לדרישות פיצויים על ידי פולשים תאלץ את המשרד להקצות תקציבים רבים.

 

אלא שכל הבעיות המשפטיות האלה לא בהכרח יעצרו את ועדת הכלכלה מלאשר את הצעת החוק הזו, שכן הצעת החוק הוגשה על ידי חברי קואליציה ואופוזיציה, מה שיקשה על הפוליטיקאים להציג לה התנגדות. כך, למרות התנגדות משרדה, שרת המשפטים איילת שקד הודיעה ל"כלכליסט" כי היא תומכת בהצעה. מי שכעת יכול לסנדל אותה הוא שר האוצר משה כחלון, אך הוא מעדיף להרחיק עצמו מהנושא הנפיץ וסירב להשיב לשאלות בנושא.

 

בינתיים בדיון האחרון של ועדת הכלכלה בנושא, נציגו של כחלון, יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי, התמקד בכך שהכרחי שכל מהלך פיצויים יהיה תחת עקרון "משק סגור", כלומר מימונו מהכנסות מכירת הקרקעות. כמו בסוגיות נפיצות אחרות, הממשלה לא מזדרזת לגלות יוזמה לפתרון הבעיות המשפטיות בלי להתייחס לחלוקה צודקת של כספי משלם המסים. העיקר שקופת האוצר לא תיפגע.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x