רק תתפנו: קשישים שימכרו דירתם בפרויקט התחדשות עירונית לא ישלמו מס שבח
כוונת רשות המסים עלתה בדיון בוועדה המשותפת לוועדת הרפורמות ולוועדת החוקה חוק ומשפט בכנסת. בכירה בחברת "מוריה" לפיתוח י-ם: "רוב הקשישים מעדיפים שיקנו מהם את דירתם וירכשו להם דירה במקום אחר כדי לא להתמודד עם הפרויקט"
רשות המסים מוכנה לפטור ממס שבח קשישים שיבקשו למכור את דירותיהם ליזמים בפרויקט התחדשות עירונית – כך עולה מדיון שהתקיים היום (ד') בוועדה המשותפת לוועדת הרפורמות ולוועדת החוקה חוק ומשפט בכנסת, בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו).
- פינוי-בינוי באור יהודה: 400 דירות ייבנו במקום 66 יחידות במערב העיר
- לראשונה: תוכנית פינוי-בינוי תעבור מסלול אישור מואץ בוותמ"ל
- 288 דיירים שוחררו מהסכם פינוי-בינוי
הדיון עסק בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של התיקון לחוק פינוי-בינוי (פיצויים) אשר דן בפינוי בשל סירוב בלתי סביר של 'דייר סרבן' והאפשרות להקשיח את ההתייחסות לסרבנים בפרויקטים אלה כדי לקדם מימושם.
מיכל סופר, מרשות המסים אמרה בדיון כי "בנושא של רכישת דירה במקום אחר, לדעתי אנחנו נכונים לתת החלטת מיסוי, שפוטרת ממס השבח, אבל לא ממס הרכישה של הדירה החדשה". עוד ציינה כי כיום החוק בפרויקטי פינוי-בינוי מאפשר פטור ממס שבח רק במעבר של קשישים לדיור מוגן.
"רוב הקשישים מעדיפים שיקנו מהם את דירתם"
נועה אפיק, מנהלת קשרי קהילה בחברה העירונית "מוריה" לפיתוח ירושלים, סיפרה על מפגש עם יזמים שאמרו כי רוב הקשישים מעדיפים "שיקנו מהם את דירתם וירכשו להם דירה במקום אחר, עצמאית משלהם, ולא יצטרכו להתמודד עם כל הפרויקט. היזמים אמרו שמכירת הדירה דורשת מס שבח וקניית הדירה נדרש תשלום מע"מ, וללא העלויות האלה הם היו שמחים לפתרון כזה. עוד אמרו לנו היזמים כי הם מעדיפים לשלם לקשיש בתשלומים, ולא בבת אחת, אך הקשישים חוששים כי תשלום חודשי פוגע בקצבת הבטחת ההכנסה שלהם", אמרה אפיק.
יו"ר הוועדה, עזריה, הזמינה לדיון מספר אזרחים ותיקים כדי לשמוע מהם ישירות על הקשיים בהתחדשות עירונית עבורם.
עמי סופר, מנהל פרויקטים בחברת עזרה וביצרון, החברה העירונית של עיריית ת"א, העוסקת בין היתר בקידום התחדשות עירונית, סיפר על כך שרבים מהקשישים נפטרו במהלך הקמת פרויקט התחדשות העירונית בנווה שרת. "בכובעי השני אני בוועד שכונת נוה שרת וקיבלתי לאחרונה את דירתי החדשה באותו פרויקט. פונו אצלנו 120 משפחות וייבנו 350 יחידות דיור. ערב היציאה לשכירות, לפני כארבע שנים, היו בערך 31 מבוגרים, ולצערי 14 מהם נפטרו בתקופה זו".
כנרת טל, דיירת מנווה שרת בת"א, אמרה במהלך הדיון "מאיפה יש לאנשים מבוגרים כסף לשלם את התחזוקה של המגדלים האלה? התנגדתי לפרויקט אבל בגלל שאני דיירת עמידר לא התחשבו בי. גרתי קודם בקומה שניה, והיום אני בקומה חמישית. אני שומרת שבת, ואפילו עוד לא יודעים להגיד לי מתי תהייה מעלית שבת בבניין".
הי"ו עזריה סיכמה את הדיון: "בשנים הקרובות כל המדינה הולכת להיבנות מחדש. תוחלת החיים מתארכת ושיעור הילודה גבוה וזה מבורך, אבל זה דורש מאתנו להוסיף מאות אלפי יחידות דיור ולעבות את מרכזי הערים הגדולות. אנחנו רוצים שהפרויקטים האלו יצאו לפועל וצריכים למצוא את הדרכים הרכות למנוע מאנשים את הסיבה להיות סרבנים. לתת להם חליפה שמותאמת לצרכיהם ולבטל מראש את הסיבות לסירוב. ביטול מס שבח בקרב אזרחים קשישים הוא הישג גדול וחלק מהרבה צעדים שאנו הולכים לנקוט בדרך לזירוז תהליכי התחדשות עירונית והקלה על אוכלוסיית האזרחים הוותיקים."