הקלה לזכאי מחיר למשתכן בפריפריה: המענק יוכר כחלק מההון העצמי
המשמעות היא כי ההון העצמי הנדרש בפריפריה יעמוד על 60 אלף שקל, ולא מינימום של 100 אלף שקל כפי שנדרש כיום. ההוראה, המתייחסת גם לתוכנית מחיר מטרה, תיכנס לתוקף בחודש הבא ומתאפשרת ב-30 ישובים
מענק אזורי עדיפות לאומית הניתן במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" ו"מחיר מטרה" ביישובים בפריפריה יוכר כחלק מההון העצמי של הזכאים – כך נמסר היום (ג') ממשרד האוצר וכן מהפיקוח על הבנקים בבנק ישראל. המשמעות היא כי ההון העצמי הנדרש בפריפריה יעמוד על 60 אלף שקל ולא מינימום של 100 אלף שקל כפי שנדרש כיום.
- הקיפאון בנדל"ן נמשך: צניחה של 26% בהיקף העסקאות בספטמבר
- קרקע בלב תל אביב לא תהיה חלק מתוכנית מחיר למשתכן
- 2,240 דירות שווקו במסגרת מחיר למשתכן
ההוראה החדשה תיכנס לתוקף בחודש הבא (דצמבר) ומתאפשרת ב-30 ישובים בפריפריה, בהם ניתן מענק אזורי עדיפות לאומית לרוכשי דירות במסגרת התכניות הממשלתיות. מבנק ישראל וממשרד האוצר הסבירו כי הכסף של המענק יועבר על ידי הבנק למשכנתאות לקבלן, ולא כהטבה לחשבון עו"ש של הלקוח או הזוכה בתכנית.
בין הערים הזכאיות למענק בגובה 60 אלף שקל והחל מחודש הבא בהקלה בהון העצמי; אופקים, בית שאן, דימונה, חצור הגלילית, ירוחם ונצרת. בין הערים הזכאיות למענק בגובה 40 אלף שקל אילת, אשקלון, חריש, נהריה ועפולה. בשני המקרים יעמיד הרוכש הון מינימלי של 60 אלף שקל, כך שבמענק הגבוה יעמוד ההון העצמי הראשוני שלו על 120 אלף שקל, ובמקרה השני - על 100 אלף שקל, שהוא כאמור ההון הבסיסי הנדרש.
ההוראה החדשה היא בעקבות פניית שר האוצר משה כחלון למפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר ומנתונים שהועברו ע"י ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי עולה כי בדירות שנרכשות בפריפריה, הדרישה לתשלום של 100 אלף שקל ממקורות עצמיים של הזוכים, מביאה בחלק מהמקרים לכך שההון העצמי הכולל את המענק, מהווה חלק גדול יחסית ממחיר הדירה משום ערכה הנמוך.
בחודש מאי 2016 נכנסו לתוקף הקלות רגולטוריות של הפיקוח על הבנקים להלוואות לדיור לזכאים בפרויקטי מחיר למשתכן ומחיר מטרה. לפי ההוראה ניתן לחשב את יחס המימון לזכאים כך שמתאפשר בדירות של 1.8 מיליון שקל לשלם הון עצמי ראשוני של 100 אלף שקל.
בר מסרה כי "ראינו לנכון לסייע ללקוחות בפרפריה והחלטנו להכיר במענק המיוחד שהם מקבלים מהמדינה כחלק מההון העצמי שלהם. לצורך כך התאמנו את דרישות הפיקוח מלקוח הרוכש דירה בפרויקט מחיר למשתכן, באופן שאינו מגדיל את הסיכון לתיק האשראי לדיור של הבנקים או ליכולתם של הלקוחות לעמוד בהחזר ההלוואה".
יצחקי מסר כי "אנחנו ממשיכים להיות קשובים לצרכים של זוכי תוכנית מחיר למשתכן ומנסים להקל עליהם ככל הניתן בדרך לדירה הראשונה. בעקבות מספר פגישות שקיים שר האוצר, משה כחלון עם זוכי "מחיר למשתכן" בפריפריה נודע לנו כי ההון העצמי המינימלי הנדרש מהווה לעתים חסם לרכישת הדירה ללא כל הצדקה. אני שמח שהמפקחת על הבנקים נעתרה לפנייתנו ובכך המשיכה להקל על הזוגות הצעירים".
מומחה הנדל"ן ויו"ר לשכת השמאים לשעבר אהוד המאירי מסר בתגובה: "כאשר קבלנים ורוכשים בורחים ממכרזי מחיר למשתכן הכושלים בפריפריה, שר האוצר משה כחלון שוב מפקיר את היציבות הכלכלית בחוסר אחריות בכדי לממן תכנית שבינה לבין הורדת מחירי הדיור אין כלל קשר. אני קורא לשר האוצר כחלון להתעשת, לחזור ולשווק קרקעות לשוק החופשי בהיקף נרחב לפני שנשאר גם עם מחירי דירות יקרים וגם עם שוק משכנתאות מסוכן שעלול למוטט את שוק הנדל״ן כולו בבחינת גם אכלו הדגים המסריחים וגם גורשו מהעיר״
התאחדות יועצי המשכנתאות קוראת ליישם מעמד דומה להלוואות זכאי משרד השיכון: "ההון העצמי של הלווים הוא כמות הכסף אותה הם מביאים שלא ממקורות הבנק. זו יכולה להיות הלוואה יקרה מגופי מימון, או כסף מהמשפחה. מדוע, אם כך, שהמדינה לא תראה גם את הלוואות הזכאות, הניתנות בתנאים נוחים ואינן מגיעות ממקורות הבנק, כהון עצמי? זהו צעד מחוץ לקופסא שיעשה צדק עם אלה שהסיוע מגיע להם בדין." לטענתם הדבר לא יסכן את החזר ההלוואה "יכולת ההחזר נבדקת בנפרד מנושא ההון העצמי. אם לווה מבקש לקחת הלוואה בסיכון גבוה מידי יש למנוע ממנו. אבל אין לכך דבר וחצי דבר עם דרישת ההון העצמי המהווה סף המונע מאזרחים מעשירונים נמוכים יותר להגיע לדירה ודן אותם לנחשלות".