בלעדי לכלכליסט
עידן עופר רוצה למכור חשמל לירדן
מיומן הפגישות של שר האנרגיה, שהגיע לידי כלכליסט, עולה כי כיל ביקשה להתיר לה לייצא חשמל למפעל פוטאש בירדן. לפי הערכות, היצוא לירדן יניב לכיל הכנסות גבוהות יותר ממכירה ללקוחות ישראלים או לרשת הארצית
משרד האנרגיה דן באפשרות להתיר לכיל למכור חשמל למפעלי האשלג של חברת פוטאש הירדנית. הדיונים נחשפו בעקבות הדרישה לחשוף את יומן הפגישות של השר יובל שטייניץ, שהוגשה על ידי הסטודנטית רוני מיכלס מהקליניקה לחופש המידע שבמכללה למינהל, ושהגיעו לידי "כלכליסט".
- מה רוצה ועדת הריכוזיות מעידן עופר
- מנכ"ל הבורסה נגד הממונה על ההגבלים: "התערבות בוטה בתהליך הנפקה"
- עופר נגד הלפרין: יעתור נגד ביטול תחנת הכוח בדרום
מבדיקת הנושא עולה כי כיל פנתה למשרד האנרגיה לפני כמה חודשים, כדי שיתיר לה למכור חשמל מתחנת הגז הטבעי הפרטית שהקימה במפעליה באזור סדום, ושצפויה להתחיל לפעול רשמית בשבועות הקרובים בתפוקה של כ־250 מגה־ואט. המשמעות היא הקמת חיבור חשמל פרטי סגור בין מפעלי כיל למפעלי פוטאש בירדן. עד כה נהנתה כיל מתחנת כוח ישנה שפעלה על מזוט והפיקה כמחצית מההספק של החדשה. עתה, עם הפעלת תחנת הגז, כיל יכולה למכור את העודפים, ולפי הערכות המכירה למפעלי פוטאש תניב לה הכנסות גבוהות יותר מאשר מכירה ללקוחות ישראלים או לרשת החשמל הארצית.
החברות שבשליטת עידן עופר מחזיקות בכמה תחנות כוח פרטיות, ומתכננות להקים עוד. כיום ישנן שתי תחנות פעילות, אחת בשלבי הפעלה אחרונים, ושלוש תחנות מתוכננות. בתחילת החודש פסלה ועדת הריכוזיות תוכנית של OPC של עופר להקים תחנה נוספת באזור קריית גת, בנימוק של אחזקות גבוהות מדי במשק החשמל הישראלי. פוטנציאל יצור החשמל של התחנות שבשליטתו של עופר, בצירוף זו שנפסלה, מגיע לכ־20% מהתפוקה המקסימלית של חברת החשמל. איי.סי פאוור, בעלת השליטה ב־OPC, הודיעה שתשקול להגיש ערעור, אך כזה טרם הוגש.
מעיון ביומנו של שטייניץ בין אוקטובר 2016 למרץ 2017 עולה כי השר ערך פגישות חודשיות עם אנשי חברת החשמל בנוגע לרפורמה, כולל ארוחת ערב עם יו"ר ועד העובדים מיקו צרפתי. עוד עולה כי שטייניץ טס כמה פעמים לאסדת הקידוח של מאגר הגז לווייתן בליווי חברי כנסת שונים.
נושא נוסף שנערכו בו דיונים הוא הקמת מצוף גז נוזלי שני, נושא שעלה בעבר ונזנח בשל עלויות גבוהות. כעת, לאור מחירי הגז הנוזלי הזולים ברחבי העולם, החליטו במשרד האנרגיה לקדם שוב את התוכנית.
עו"ד אור סדן, היועץ המשפטי של התנועה לחופש המידע, מסר כי "יומנו של שטייניץ, שבעבר נמסר לתנועה רק לאחר פניות חוזרות ונשנות, מציג מבט מקיף על עבודתו, וללא השחרות רבות שמצויות ביומנים אחרים שהתפרסמו לאחרונה".
ממשרד האנרגיה נמסר שמדובר בדיונים פנימיים שכרגע לא התקדמו.
מכיל סירבו להתייחס לדברים.