מנכ"ל הבורסה נגד הממונה על ההגבלים: "התערבות בוטה בתהליך הנפקה"
המנכ"ל איתי בן זאב טוען כי ההחלטה של הלפרין נגד הקמת תחנת כוח בדרום ע"י הקבוצה של עידן עופר, תוך פגיעה בתהליך ההנפקה של חברת או.פי.סי השייכת לה, התקבלה "בעיתוי בעייתי ביותר"
מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מחליט שלא לשתוק - לאחר שהרגולציה הישראלית פגעה לשיטתו במהלך התקין של ההתנהלות בבורסת תל אביב.
- המכרז הציבורי הסתיים: הושלמה הנפקת המניות של או.פי.סי
- עופר נגד הלפרין: יעתור נגד ביטול תחנת הכוח בדרום
- הנפקת או.פי.סי: השלב הציבורי המחודש ייצא לדרך ביום חמישי
עשרה ימים לאחר שהמלצת ועדת הריכוזיות בראשות הממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין, שלא לאפשר לחברת איי.סי פאואר (IC Power) להקים תחנת כוח בקריית גת - החלטה שהתקבלה במהלך ימי הנפקת החברה הבת שלה או.פי.סי, ולמעשה הובילה לדחיית השלב הציבורי ולשינוי במחיר המניה - מגיב בן זאב בביקורת חריפה.
"התערבות כה בוטה, תוך כדי תהליך הנפקה ראשונית לציבור, פוגעת ביכולת של הבורסה הישראלית להפוך לאבן שואבת לחברות והוא מהווה הפרה בוטה של העקרונות המקובלים בפעילות שוק ההון בארץ ובעולם", אומר בן זאב, ומוסיף - "תפקידה של ועדת הריכוזיות במרחב הציבורי והעסקי בישראל הוא בעל חשיבות גדולה, עם זאת העיתוי של ההחלטה בעניין OPC הוא בעייתי ביותר".
כפי שעולה מהמשך הדברים, לא רק תזמון פרסום ההחלטה של ועדת הריכוזיות מפריע לבן זאב, אלא גם המהות עצמה. מדבריו עולה כי מדובר בהחלטה מוטעית, שאינה תורמת להפחתת הריכוזיות.
כך מדגיש בן זאב: "אנו מאמינים כי הדרך הטובה ביותר להפחתת ריכוזיות במשק היא באמצעות הבורסה ושוק ההון המקומי. אנו פועלים נמרצות לא רק להגדלת מספר החברות הנסחרות בבורסה אלא גם להגדלת החזקות הציבור בחברות ציבוריות.
הפנסיות של כל אזרחי מדינת ישראל מושקעות בבורסה ולכן בורסה חזקה וצומחת זהו אינטרס של הממשלה ולא רק של האזרחים. אחד המפתחות לכך הוא שיתוף של הציבור בחברות והפיכתו לגורם שייהנה מתחרות שנוצרת במשק כמו במקרה דנן, גם באמצעות שוק ההון. שהרי המטרה של ועדת הריכוזיות היא להגדיל את התחרותיות במשק החשמל ואין דרך טובה יותר מחברה שהופכת להיות חברה ציבורית על כל המשתמע מכך", אמר בן זאב.
מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב | צילום: אוראל כהן |
החלטת הממונה והנפקת או.פי.סי
חברת או.פי.סי, זרוע האנרגיה בישראל של איי.סי.פאואר מקבוצת קנון (שבשליטת עופר) הונפקה בתחילת החודש, כאשר בשלב המוסדי זכתה לביקושים גבוהים של 770 מיליון שקל וגייסה 386 מיליון שקל. שבוע לאחר מכן התכוונה או.פי.סי לפתוח את השלב הציבורי בתהליך הנפקת המניות הראשוני (IPO) ולגייס 80 מיליון שקל נוספים מהציבור ללא קושי.
ואולם, יום לפני השלב הציבורי התבשרה החברה כי הממונה על ההגבלים העסקים לא תאפשר לה להקים את תחנת הכוח "צומת אנרגיה" – התחנה השלישית בפרוטפוליו הנכסים שלה – שבאזור צומת פלוגות. מדובר בתחנת כוח בהספק של 400 מגה-וואט שאת הזכויות עליה (95%) רכשה בחודש אפריל האחרון מדי רפק וקרן דנהאם. הנימוק המרכזי להחלטה - שיקולי ריכוזיות במשק האנרגיה.
ועדת הריכוזיות פועלת מאז כניסת החוק לתוקף מסוף דצמבר 2014 וזוהי המלצתה השלילית הראשונה מאז פרסמה "טיוטת מתודולוגיה לבחינת ריכוזיות כלל-משקית" בדצמבר 2016. זו הפעם השנייה בה הוועדה ממליצה שלא להעניק רישיון לחברה שבקבוצת החברה לישראל: ביולי 2016 המליצה ועדת הריכוזיות למשרד האנרגיה לא להקצות לחברת רותם אמפרט נגב זכות להיתר חקירה של פצלי שמן באזור מישור רותם, משיקולים של ריכוזיות כלל-משקית.
בהמלצת הוועדה בעניין תחנת הכוח נאמר כי "איי. סי פאואר מוחזקת על ידי מר עידן עופר. במקביל לאחזקותיו באיי.סי פאואר ובחברת צים באמצעות קנון, מחזיק עופר גם בחברה לישראל המחזיקה בין היתר בבית הזיקוק בז"ן, בכי"ל, במפעלי ים המלח וברותם אמפרט. בנוסף, מר עופר מחזיק בזכיינית ערוץ 2, רשת, שמחזיקה במשותף עם קשת בחברת החדשות של ערוץ 2. ועדת הריכוזיות סקרה את מידת הריכוזיות הכלל-משקית של הקבוצה כיום, תוך סקירת תחומי הפעילות החיוניים בהם היא פועלת, מאפייני הפעילות המאקרו-כלליים שלה ומאפייני הקשר בינה לבין רגולטורים. הוועדה מצאה כי מדובר בקבוצה הריכוזית ביותר במשק".החלטת הוועדה פגעה קשות בהליך ההנפקה של החברה הבת או.פי.סי כאמור.
מוועדת הריכוזיות נמסר בתגובה: "וועדת הריכוזיות פועלת מכח הסמכויות ולוחות הזמנים שנקבעו לה בחוק. וועדת הריכוזיות אינה שוקלת ואינה רשאית לשקול במסגרת שיקוליה את מועדי ההנפקות או גיוסי הכסף של מי שהיא עוסקת בעניינו".