בנק ישראל: ירידה של 18% בהיקף המשכנתאות שנטל הציבור באפריל
זאת בהשוואה לחודש מרץ. בהשוואה לחודש אפריל אשתקד שגם בו התקיים חג הפסח היקף נטילת המשכנתאות עמד 4.68 מיליארד שקל - ירידה של 22%. בסך הכל הבנקים העמידו 5,800 הלוואות למטרת דיור, מתוכן 793 בלבד למטרת השקעה
היקף המשכנתאות שנטל הציבור בחודש אפריל עמד על 3.65 מיליארד שקל, ירידה של 18% בהשוואה לחודש מרץ וירידה של 22% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה – כך עולה מנתוני המשכנתאות שפרסם היום (ג') בנק ישראל.
- היקף המשכנתאות צפוי לעמוד במאי על 4–4.3 מיליארד שקל
- יועצי המשכנתאות גיבשו מתווה עבודה מול הבנקים: יוכלו לנהל מו"מ ללא הלקוח
- רוצים לחסוך עשרות אלפי שקלים? תתחילו בביטוח המשכנתא
בסך הכל הבנקים העמידו 5,800 הלוואות למטרת דיור, מתוכן 793 בלבד למטרת השקעה ירידה של 42.2% לעומת אשתקד אז ניטלו 1,128 משכנתאות לצורך השקעה. גובה ההלוואה הממוצע עמד החודש עמד על 630 אלף שקל. בחודש אפריל נטלו המשקיעים הלוואות בסך 515 מיליון שקל, ירידה של 70 מיליון שקל בהשוואה לחודש הקודם ו-162 מיליון שקל בחודש המקביל בשנה שעברה. עם זאת, שיעור ההלוואות שנטלו משקיעים עמד החודש על 14% מהסכום הכולל שניתן לצורכי רכישת דירה ונותר דומה בהשוואה לשיעורים בכל אחד מהחודשים בשנתיים האחרונות.
בתוך כך, גורמים בענף הנדל"ן מציינים כי בחודשים האחרונים נרשמת מגמת ירידה במכירת דירות חדשות, כפי שפרסם משרד האוצר רק לאחרונה, בעיקר בגלל המחסור בקרקעות פרטיות וקצב הנפקת היתרי הבנייה הנמוך של מיזמי מחיר למשתכן המונע מהקבלנים למכור דירות לרוכשים, אולם סבורים כי טרם ניתן לקבוע האם המחירים בשוק מתחילים להתייצב.
שיעור הריבית
שיעור הריבית הצמודה למדד עמדה בחודש אפריל על 3.79% לעומת 3.78% בחודש הקודם, מדובר בנתון מעודד שעשוי להראות על מגמת התייצבות בעלייה שנרשמה בשנה וחצי האחרונות בריביות המשכנתא. בחודש המקביל בשנה שעברה עמדה הריבית על 2.89%, אולם בהסתכלות רחבה מחדש דצמבר שיעור הריבית צמודת המדד נעה סביב 3.80%. שיעור הריבית השקלית (הלא צמודה) עמד בחודש אפריל על 3.2% ובחודש קודם 3.23%, בחודש אפריל אשתקד הריבית השקלית עמדה על 2.68%.
יש לציין כי בחודש מרץ היה נראה כי ישנה עלייה בקצב נטילת המשכנתאות, כאשר נצפתה עלייה של 7% וניטלו משכנתאות בהיקף של 4.46 מיליארד שקל לעומת 4.12 במהלך חודש פברואר. אך בהשוואה שנתית היה מדובר בירידה של 15%. גורמים במערכת הבנקאית הוסיפו כי בניתוח רצוי להסתכל על היקפי המשכנתאות בראייה שנתית ולא חודשית ועל כן חודש מארס ואפריל ממשיכים להראות את מגמת צינון המשכנתאות.