חיים כצמן: "השלטון המרכזי לא צריך להיות זה שפותר את בעיית הדיור"
יו"ר גזית גלוב אמר לעורכת "כלכליסט" גלית חמי כי הרשויות המקומיות צריכות לטפל במשבר הדיור וכי לראש עיר לא משתלם לבנות בתים, משום שמסי הארנונה מהם לא מכסים את עלויות השירותים
יו"ר גזית גלוב חיים כצמן התייחס למשבר הדיור כי "אנחנו מטפלים בסימפטומים ולא בבעיה עצמה, לא הממשלה צריכה לטפל בזה, אלא הרשויות המקומיות – ובישראל זה כמעט ולא קורה". הדברים נאמרו בשיחה עם העורכת הראשית של "כלכליסט" גלית חמי בכנס השנתי של מכון אהרון למדיניות כלכלית שנערך היום (ה') במרכז הבינתחומי.
בישראל ההשקעה ברשויות מקומיות הוא 5% מהתל"ג וב-OECD ההשקעה ברשויות היא 15%. לראשות עיר לא שווה לבנות בתים, כי הארנונה לא מכסה את עלויות השירותים לתושבים. שווה לו לבנות שטחי מסחר ולהשכיר לבנקים, כי הארנונה שלהם גבוהה".
"מתי יהיה כדאי לראש עיר לבנות דירות? כשהרשות המקומית תוכל להטיל מס רכוש כאחוז משווי הנכס, ואז אם הדירות יהיו שוות יותר, אז ההכנסה של העירייה תהיה גבוהה יותר וזה ייצור כדאיות לבנית דירות" הסביר כצמן.
- "דיור בר השגה זה השקעה בטוחה"
- מחקר בינלאומי: "אי אפשר לברוח מעליית מחירי הדירות בישראל"
- מבעיות ביוב ועד מרפסות לנוי - כך נתקעת הבנייה בטירת כרמל
"התוכנית של כחלון לדעתי נכונה (נטו משפחה, ד.ר.) כי זה למשפחות עם הכנסה נמוכה, הוא גם מסבסד צהרונים שיוצא נשים לעבודה, זה המשאב הכי לא מנוצל בישראל ובשאר מקומות בעולם – זה יגדיל את העוגה, וזה כסף ששווה להוציא אותו", המשיך כצמן.
בהתייחס לתוכנית המסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אמר כצמן כי "טראמפ עושה נכון שהוא רוצה להוריד את מס החברות בארה"ב – אם זה יהיה 20% או 15% אף אחד לא יודע, אבל זה דבר חיובי".
"מי שיש לו תואר ראשון, שכרו יהיה גבוהה בעשרות אחוזים ממי שלא למד, וזאת התשובה האמיתית לפריון העבודה - הזדמנות חינוכית. אנחנו פעילים בפריפריה, ואנחנו מאמינים שאם אנחנו נצליח לתת לילד בירוחם או קרית מלאכי תעודת בגרות טובה, שאיתה הוא יוכל להתקבל לאוניברסיטה, הוא יצליח בחיים". מסכם כצמן. "אנחנו רואים את התוצאות בעלייה של עשרות אחוזים בזכאות לבגרות במקומות שאנחנו פעולים בהם".
"יש מקום לאופטימיות בנושא הרגולציה? מה ששמעתי משרת המשפטים פה מאוד מעודד, אבל מעשית אני לא ראיתי הקלה ברגולציה בשנים האחרונות – ההפך, המצב נהיה כמעט בלתי נסבל".
"תיקון 16 תיקון 20 וחוק הריכוזיות, אלה חוקים שיש רק בישראל, דיברתי עם הממונה על ההגבלים העסקיים בנושא, חשוב לזכור שהמפקח על הבנקים דואג ליציבותם ולא לריכוזיות שלהם" המשיך כצמן.
בנושא חברות ללא גרעין שליטה, נתן כצמן את טבע בתור דוגמא, "לענקית התרופות שיוסדה לפני 110 שנים היה בחור ענק בשם אלי הורוביץ אמר שהוא מעדיף 2% מחברה גדולה ולא 50% מחברה קטנה, זהו שלב בהתפתחות של חברה".
שנת 2016 הייתה אחת השנים העמוסות שהיו לחברת גזית גלוב, קבוצת הנדל"ן שבשליטת חיים כצמן ודורי סגל, המחזיקה מרכזים מסחריים בשווי של 85 מיליארד שקל בלמעלה מ-20 מדינות שונות בעולם.
החברה שהחלה את השנה ברגל שמאל עם הפסד של מיליארד שקל עבור מכירת הבזק שביצעה על החברה הנכדה דורי קבוצה לידי עמוס לוזון, סיימה אותה ברגל ימין עם עסקת מיזוג מוצלחת של החברה הבת אקוויטי וואן אם רג'נסי האמריקאית - עסקה שקיזזה כמעט את כל ההפסד של דורי והביאה לרווח של 900 מיליון שקל (שיוכר חלקו ברבעון הראשון של השנה).
בסיכום שנת 2016, רשמה גזית גלוב עלייה של 26% ברווח הנקי לסכום של 787 מיליון שקל. ה-NOI (הכנסות החברה מנכסים מניבים בניכוי עלויות התפעול) של גזית גלוב בשנת 2016 עמד על 3.1 מיליארד שקל, בדומה לשנה הקודמת. ה-FFO השנתי (רווח נקי בתוספת דיבידנדים על ההשקעות), המדד החשוב ביותר עבור חברת נדל"ן מניב, הסתכם ב-586 מיליון שקל (שלושה שקלים למניה), ירידה של 6.5% לעומת שנה שעברה.