מנכ"ל מזרחי-טפחות: "תוכנית מחיר למשתכן רק תעמיק את הפערים החברתיים"
אלדד פרשר אמר את הדברים בכנס נדל"ן שהתקיים היום. לדבריו, היות ורוב מכרזי מחיר למשתכן מתפרסמים בפריפריה, ההנחה לתושבי המרכז גדולה לעתים פי 3 מזאת שיקבלו הזוגות הצעירים בדרום ובצפון הארץ
"תוכנית מחיר למשתכן שתעלה למשק כ-6 מיליארד שקל באובדן הכנסות ממיסים, נועדה, בתחילת דרכה, להגדיל את היצע הדירות ולתרום לירידת מחירים. אלא שעם הזמן השתנו יעדיה והיא הפכה להיות 'תוכנית חברתית' שמטרתה לסייע לחסרי דירה לרכוש את דירתם הראשונה בהנחה משמעותית. אלא שבפועל מתברר, שהתוכנית גם אינה חברתית", כך אמר היום מנכ"ל מזרחי-טפחות אלדד פרשר בוועידת הנדל"ן של גלובס.
- פרופ' אשר בלס מצטרף לקרב על מחירי הדירות: "בלמ"ס טעו בשקלול עסקאות מחיר למשתכן"
- הירידה במחירי הדירות עוד לא הושפעה ממחיר למשתכן
- יצחקי על הביטולים במחיר למשתכן: "אף אחד לא רוצה דירה עם כיוון אוויר אחד. קבלנים מנצלים פרצות"
פרשר המשיך ואמר, כי העובדה שרובם המכריע של הפרויקטים שבמסגרת התוכנית מתבצעים בפריפריה תביא לכך שתהיה בלימה ואולי אף הוזלה מסוימת של הדירות באזורים אלה, לעומת המשך עליית מחירים במרכז – כך שהפערים החברתיים רק יעמיקו. "בתל אביב מגיעה ההטבה במחיר למשתכן ל-600 אלף שקל, לעומת 175 אלף בלבד בדרום ובצפון הארץ. כלומר ההנחה לתושבי המרכז היא פי שלושה מאשר בפריפריה – אז האם התוכנית חברתית? לא ממש", אמר פרשר.
בהמשך, ציין, כי מתוכנית מחיר למשתכן ייהנו כ-50 אלף משקי בית בלבד, וזאת ללא שום קריטריון של זכאות. "זה אומר שגם הבן שלי יכול להשתתף בתוכנית הזו, והוא ממש לא זקוק לזה".
כן התייחס פרשר לאוזלת היד של המדינה במתן מענה לשוק משפרי הדיור, היות ומאמצי המדינה מושקעים כעת רק בתוכנית מחיר למשתכן המיועדת לפלח אוכלוסייה מוגדר ומצומצם. "נוצר מחסור בדירות בעיקר באזורי הביקוש מה שגרם להמשך עליית המחירים – בניגוד גמור לכוונת הממשלה והדבר יביא, כבר בעתיד הקרוב, לזינוק במחירי השכירות באזורים אלה". עוד הוא אמר, כי "ללא הגדרה ברורה של היעדים ותוכניות הממשלה, הגדלת ההיצע בכלל השוק – ובמיוחד למרכיב העיקרי שלו שהם משפרי הדיור, ומתן מענה גם למגזר הערבי המהווה כ-20 אחוז ממדינת ישראל, לא נצליח לפתור את בעיות היסוד של שוק הדיור בארץ".