דו"ח הבודק על פרויקט של חברת קדם ברמת גן: "4 מיליון שקל מכספי המשקיעים נעלמו"
לפי הבודק שמינה ביהמ"ש, בקופת הפרויקט של חברת קדם ברמת גן, שהאסיר טל יגרמן הוא מבעליה, חסרים 12 מיליון שקל. בשאר הפרויקטים חסרים עוד עשרות מיליונים
סכום של 4.2 מיליון שקל שהועבר לחברת קדם על ידי משקיעים פרטיים לא הגיע לחשבונות הנאמנות ולא ברור מה עלה בגורלו, כך עולה מבדיקת עו"ד אמיר פלמר שמונה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב לשמש כבודק לפרויקט החברה ברחוב גרשום 4 ברמת גן שתקוע מזה כשנה.
חברת קדם בנייה עוסקת בתמ"א 38 ונמצאת בבעלות עו"ד אילן מוריאנו שגם מנהל את הפעילות בפועל יחד עם טל יגרמן. יגרמן מרצה בימים אלה עונש מאסר של שש שנים בכלא בשל חלקו בפרשת פלד־גבעוני שבה קרסה קבוצה של חברות ציבוריות שהותירו אחריהן חובות של 800 מיליון שקל. קדם פעלה בכמה פרויקטים בחולון, ברמת גן, בתל אביב וברעננה.
- לא בונים עליכם: תיקון לתמ"א 38? אולי ההפך
- חברת הנדל"ן עדי עד רכשה 4 פרויקטי תמ"א 38 של יובל בנייה שנכנסה להקפאת הליכים
- ראש עיריית גבעתיים: "הרעיון לעשות תמ"א 38 שתתאים לכל המדינה הוא טמטום"
הולכים ומסתבכים
לפי דו"ח השמאי שנשכר לבדוק את מצב הפרויקט ברחוב גרשום — הפרויקט הראשון והיחיד שבו החלה קדם בבנייה — קדם עשתה שימושים אחרים בכספים שגייסה. כלומר, הם לא הגיעו לפרויקט. עוד עולה מבדיקת השמאי כי בפרויקט קיים גירעון תזרימי של כ־12 מיליון שקל — גירעון גבוה לאור ההערכות לפיהן עלותו הכוללת של הפרויקט עומדת על כ־22 מיליון שקל. כלומר, כחצי מכספי הפרויקט חסרים.
מבדיקת השמאי עולה כי תקציב הפרויקט לפני הוצאות מימון עומד על 18.4 מיליון שקל. מבחינת הרווחים הצפויים, דירה אחת משועבדת לקרן וולת'סטון שהשקיעה בפרויקט כ־3 מיליון שקל וכספיה נמצאים בנאמנות, כך שנותרו כ־2 דירות שבעתיד ניתן יהיה למכור בשוק החופשי. עוד עולה מהדו"ח כי שיוך הדירות שביצעה קדם אינו תואם את השעבודים הרשומים ברשם החברות וחלק מהשעבודים שטענה להם אינם קיימים.
ההסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38 ברחוב גרשום נחתם ב־2008 אך מאז העניינים הלכו והסתבכו. כך למשל, החברה החלה את פעילותה עם קבלן אחד שפשט את הרגל לאחר שהחברה לא העבירה לו תשלומים בהיקף של מאות אלפי שקלים, וכך היה גם עם קבלן שני שפעל בפרויקט. הקבלן השלישי אלון בראלי, ששיתף פעולה יחד עם חברת פנינת עוזיאל, הפסיק גם הוא את העבודה בפרויקט לאחר שלטענתו שולמו לו רק כ־200 אלף שקל מתוך כ־1.6 מיליון שקל שהשקיע בפרויקט. "אני הייתי הקבלן השלישי. הוא (אילן מוריאנו, ד"ל) ביקש שאתחיל בעבודה מיד, השקעתי כ־800 אלף שקל וקיבלתי ממנו כ־200 אלף שקל. המשכתי לעבוד והשקעתי עוד 800 אלף שקל כדי לא לעצור את הבנייה, אבל את יתר התשלומים לא קיבלתי". הוא הוסיף כי בשנה האחרונה ניסה להגיע לבוררות עם מוריאנו, אך זה לא שילם גם לבורר סכום של כ־7,000 שקל בלבד והבוררות נעצרה.
בעיה דומה של היעדר שיתוף פעולה עלתה גם במהלך הדיונים בבית המשפט בנוגע לשיתוף פעולה של מוריאנו עם השמאי והבודק. "יצוין כי קבוצת קדם חיזוק וחידוש מבנים לא שיתפה פעולה עם הח"מ (עו"ד פלמר, ד"ל) ועם השמאי — עניין שגרם לסרבול הבדיקה ולקבלת נתונים חלקיים או סותרים", לשון הדו"ח. גם במקרה הזה נדרש מוריאנו להעביר סכום של כ־10,000 שקל, אך התקשה לעשות כן ובשל כך הדו"ח נדחה כמה פעמים.
אלא שהבעיה שמסתמנת רחבה בהרבה מזו של הפרויקט ברחוב גרשום. ככל שחולף הזמן מתגלים משקיעים נוספים מפרויקטים שונים שהעבירו כספים לקדם בתמורה להבטחות שונות. לפי ההערכות, מוריאנו גייס כספים מקרוב ל־60 משקיעים פרטיים שרכשו מידיו אופציה לרכישת דירה ללא בטוחות מלבד הערת אזהרה על זכויותיו שלו עצמו. לפי ההערכות, כל אחד מהמשקיעים שילם סכומים שנעו בין 400 אלף שקל ל־1.5 מיליון שקל. כמו כן, החברה קיבלה מימון של 3 מיליון שקל מקרן וולת'סטון, אך כ־80% מהכסף לא הועבר אליה ונמצא בנאמנות.
כסף גם לאחותו של יגרמן
לפי התצהירים שהוגשו לבית המשפט על ידי מוריאנו לחברת קדם יש 122 שעבודים. מתוך סכום של כ־35 מיליון שקל הועברו בין היתר כ־14 מיליון שקל כשכר לעובדים, אם כי לא ידוע לכמה עובדים ולאיזה תקופה; 10,000 שקל הועברו לאחותו של טל יגרמן; 50 אלף שקל הועברו לגרושתו של עו"ד מוריאנו; ו־5 מיליון שקל שולמו ליגרמן ומוריאנו במסגרת מה שהוגדר על ידם כדמי ניהול. עם זאת, הערכה היא שהסכום שגויס גבוה יותר ועומד על כ־51 מיליון שקל. עו"ד רועי סלוקי, שותף מייסד בברם סלוקי ושות', שמייצג את חברת וולת'סטון נדל"ן, אמר שאם החברה תצא לכינוס "כל מי שהשקיע שם יאבד את כספו". מעו"ד אלדר אדטו שמייצג את הדיירים בגרשום 4 נמסר ש"מסקנות הדו"ח מחייבות פתיחת חקירה משטרתית". לא ניתן היה לקבל את תגובת מוריאנו.