$
חדשות נדל

ראש עיריית גבעתיים: "הרעיון לעשות תמ"א 38 שתתאים לכל המדינה הוא טמטום"

רן קוניק בכנס של מרכז השלטון המקומי: "בתמ"א 38 אין שום מנגנון שעוזר לקדם התחדשות עירונית, אלא רק התחדשות של בניין"; מפגינות מפורום הדיור הציבורי הפריעו לנאומו של יו"ר עמידר יצחק לקס

אמיתי גזית 13:0624.01.17

"הרעיון לעשות תמ"א 38 שתתאים לכל המדינה הוא טמטום שאינו מתאים לגבעתיים" - כך אמר ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, בכנס בנושא התחדשות עירונית במסגרת יריד muni expo של מרכז השלטון המקומי. לדבריו, "בתמ"א 38 אין שום מנגנון שעוזר לקדם התחדשות עירונית, אלא רק התחדשות של בניין. אי אפשר לחדש את מוסדות הציבור והתשתיות באמצעות תמ"א 38".

 

קוני'ק אמר כי הפתרון הנכון הוא פינוי-בינוי, אבל לוקח 15 שנה לקדם פרויקט כזה, ולכן כל תושב בעיר רוצה תמ"א 38: "מדינה שרוצה לקדם התחדשות עירונית לא יוצרת מצב שבה כל תושב בגבעתיים רוצה לעשות תמ"א". הוא הסביר כי גבעתיים לא קיבלה עד עתה מימון למנהלת התחדשות עירונית, זו אחת הדוגמאות לטענתו כי המדינה לא מסייעת לקדם פינוי-בינוי.

 

 

אבנר אקרמן, יו"ר איגוד מהנדסי העיר, הסכים עם קוניק ואמר כי "מרכז הכובד חייב לעבור להתחדשות עירונית, אחרת יגמרו השטחים הפתחים". אבל, לדבריו פרויקטים של פינוי בינוי נתקעים משום שהצפיפות שנוצרת בתוכניות לחידוש השכונות גדולה מידי. אקרמן שמשמש גם כמהנדס העיר נתניה אמר בהקשר זה כי "בנתניה יש 9 פרויקטים של התחדשות עירונית של יקודמו משום שהתנאים שנוצרים הם בלתי אפשריים: לקחת מבנים של 4 קומות ולהפוך אותם ל-45 קומות זה לא נכון". לדעתו הפתרון לכך הוא לתת לחברות הבניה קרקע פנויה להשלמה במקום סמוך, שתאפשר להם לבנות עוד דירות כדי להשיג את הרווחיות הדרושה להם. "מדינת ישראל חייבת להבין שאת הקרקעות הפנויות צריך לשעבד לטובת ההתחדשות העירונית, זה מייצר המון אפשרויות, ומאפשר לדלל את הצפיפות".

 

רן קוניק רן קוניק צילום: דוברות עיריית גבעתיים

 

האדריכל גיל שנהב טען כי כבר שנים מדברים על פתרון של קרקע משלימה, אבל לא קורה עם זה כלום. "להערכתי יש כ-200 פרויקטים ברחבי הארץ שנעצרו משום שהם מחכים לקרקע משלימה, אין עדין שום בסיס חוקי לקרקע משלימה".

 

שנהב התייחס גם לקשיים בעקבות חוסר וודאות תכנונית "בממוצע מתחלפים 2.5 ראשי ערים עד שפרויקט פינוי בינוי יוצא לדרך, ולכן אנשים בוחרים ברע הקרוב- תמ"א 38, ולא בטוב הרחוק- פינוי בינוי".

 

שנהב סיפק דוגמה לקשיים שנוצרים כתוצאה מחוסר הוודאות: "ועדה מחוזית (לתכנון ובנייה, א"ג) מחשבת את זכויות הבנייה עם הערכה של פטור מהיטל השבחה, אבל אז אחרי 7 שנים מגישים בקשה לוועדה המקומית והיא דורשת היטל השבחה של 50 מליון שקל, ואז הפרויקט נתקע. שיחת טלפון אחת בין ועדה מקומית לועדה מחוזית הייתה יכולה לפתור את זה אבל היא לא קורת".

 

ישראל זינגר ראש עיריית רמת גן אמר בהקשר זה כי "כשאין ודאות תכנונית יזמים נאלצים להשתמש במעכרים, זה גורם להם לפרוח".

 

מוקדם יותר היום בעת שיו"ר עמידר עו"ד ד"ר יצחק לקס נשא את דבריו בוועידה בנושא התחדשות עירונית, התפרצו מפגינות מפורום הדיור הציבורי בדרישה כי מבקר המדינה יחקור את ה"חברה המושחתת". המפגינות הוצאו מהאולם בעזרת מאבטחים.

 


 

בעקבות ההתפרעות אמר לקס: "מול דירקטוריון עמידר עומדת משימה אחת לקדם את דיירי הדיור הציבורי, על אף כל אלה שיצעקו אנחנו נמשיך במשימה".

 

במהלך דבריו של לקס העיר אפי גוטמן, מחזיק תיק הרווחה בעיריית אור יהודה, כי עמידר "לא קונים באור יהודה דירות בכלל, אתם צרכים לטפל באזורים האלה ולקנות בהם דירות".

 

לקס בתגובה: "לעמידר אין שום אמירה בהחלטה האם למכור דירה או לקנות דירה, יש לנו את משרד הבינוי שמנחה אותנו איפה לקנות דירה, כמה חדרים ואת מי לשכן בהם. עמידר היא רק הזרוע המבצעת עמידר הדשה לא תמשיך להיות שק החבטות". 

המחאה במהלך דבריו של לקס המחאה במהלך דבריו של לקס

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x