בלעדי לכלכליסט
תצהירים מהכלא: מה הביא את קובי אלכסנדר להימלט לנמיביה?
בתצהיר ארוך ומפורט שהגיע לידי כלכליסט, מספרים עורכי דינו של קובי אלכסנדר, מייסד ומנכ"ל קומברס לשעבר, על החלטתו לברוח לנמיביה עם התפוצצות פרשת הבקדייטינג. לתצהיר מצורפים מכתבים מחברים ובני משפחה, הכותבים על אורח חייו ועל החשש שיתאבד. כעת, כחודש לפני מתן גזר הדין בארה"ב, סנגוריו מבקשים עונש מקל
10 שנים לאחר שנמלט לנמיביה שבאפריקה בעקבות פרשת הבקדייטינג שנחשפה בארצות הברית, מגולל לראשונה המייסד והמנכ"ל לשעבר של חברת הטכנולוגיה קומברס קובי אלכסנדר את השתלשלות האירועים מנקודת מבטו. את סיפורו מפרט אלכסנדר בתצהיר מפורט בן 102 עמודים, שהגיש ביום רביעי האחרון לבית המשפט הפדרלי בברוקלין ניו־יורק באמצעות עורכי דינו. התצהיר, שהגיע לידי "כלכליסט", הוגש לבית המשפט כחלק משלב הטיעונים לעונשו של אלכסנדר, שהורשע באוגוסט האחרון בביצוע תרמית בניירות ערך.
- קובי אלכסנדר מבקש מבית המשפט בארה"ב שעונשו לא יעלה על שנתיים מאסר
- קרבות בין אסירים והליכה במעגלים באגף: מה עובר על קובי אלכסנדר בכלא?
- מעצרו של קובי אלכסנדר: מידע על אסירים בבתי הסוהר הפדראליים מונגש למשפחות
במסגרת התצהיר לא חוסך אלכסנדר מהשופט ניקולס גארופיס, שצפוי לגזור את דינו ב־23 בפברואר, שום פרט בניסיון לשכנעו להקל בעונשו. העבירה שבה הורשע אלכסנדר נושאת בצדה עונש מקסימלי של 10 שנות מאסר, אך באמצעות סנגוריו בנג'מין ברפמן וג'רמי טמקין הוא מבקש להטיל עליו מאסר בפועל שינוע בין 18 ל־24 חודשים.
בית התמחוי והשירות בסיירת
אלכסנדר נמלט לנמיביה, שלה אין הסכם הסגרה עם ארצות הברית, כדי להימנע מהעמדתו לדין בפרשת הבקדייטינג שנחשפה ב־2006 בתחקיר של "הוול סטריט ג'ורנל". לפי התחקיר, שהתבסס על מחקר אקדמי, כ־2,000 חברות טכנולוגיה שנסחרות בארצות הברית שיחקו עם תאריכי הקצאת האופציות לעובדים ולמנהלים במטרה להגדיל את הרווחים ממימושן. אלכסנדר חזר לניו יורק באוגוסט אשתקד, בעקבות הסדר טיעון עם התביעה, שלפיו מכתב האישום המקורי שהוגש נגדו יימחקו סעיפים כגון הלבנת הון, תשלום שוחד ושיבוש הליכי משפט. ימים לאחר חזרתו הוא הורשע בביצוע התרמית, ומאז הוא שוהה בכלא הפדרלי מטרופולין בברוקלין.
בתצהיר שהגיש הוא מעלה שלל נימוקים אישיים שלטעמו מצדיקים הקלה בעונשו. כך, למשל, הוא מציין את הקמת קומברס שהפכה לחברת טכנולוגיה מובילה בתחומה, הנפקתה בנאסד"ק, תרומתו לקהילה בנמיביה (ובכך תמיכה כלכלית בשני בתי תמחוי בנמיביה, שהאכילו מעל ל־700 ילדים), שירותו הצבאי כקצין מודיעין בסיירת שקד במלחמת יום כיפור, הטיפול בילדיו ועוד.
לתצהיר מצורפים גם 134 מכתבים שכתבו מכריו וחבריו של אלכסנדר. בין כותבי המכתבים נמצאים הפרסומאי יורם באומן; בעלי קבוצת ביטוח ישיר מוקי שניידמן; יו"ר זק"א יהודה משי זהב; סמנכ"ל התפעול לשעבר של קומברס והמדען הראשי לשעבר במשרד התעשייה כרמל ורניה; היועץ המשפטי של קומברס שריצה בעצמו שנת מאסר על מעורבות בפרשה וויליאם סורין; עורך הדין שליווה אותו בהליכים בנמיביה לואיס דה פיסניאי; ועוד.
החשש ממשהו "משוגע"
אחד החלקים המרתקים בתצהיר עוסק בנסיבות החלטתו של אלכסנדר לעזוב לנמיביה לאחר שנחשפה הפרשה. "קובי מכיר בכך שהחלטתו לעבור לנמיביה ב־2006 ולהישאר שם — בלתי ניתנת להגנה", נכתב בתצהיר. "הוא מאשים את עצמו על קבלת ההחלטה הזו, ולא מתרץ אותה. יחד עם זאת, אנחנו חושבים שחשוב לשים את ההחלטה הזו בתוך הקונטקסט הנכון". וכך מתוארים בתצהיר האירועים שהובילו להחלטתו להימלט לנמיביה: "זמן קצר לאחר ש'הוול סטריט ג'ורנל' חשף את סיפור הבקדייטינג, רשות ניירות ערך האמריקאית ולאחר מכן גם משרד המשפטים פתחו בחקירה פלילית. העיתונים סיקרו את הפרשה בצורה יומיומית ועולמו של קובי החל להתפרק. הוא נכנס לדיכאון עד כדי כך שמשפחתו חששה לשלומו".
אחותו של אלכסנדר, שאולה אלכסנדר־ימיני, מתארת במכתב שצורף את תחושותיה באותם ימים. "אני וחנה (אשתו — ת"ג ות"ט) היינו מבועתות מהמחשבה שקובי יעשה משהו 'משוגע'. כך, במשך שלושה חודשים, עד שהמשפחה נסעה לחופשה השנתית בישראל (אלכסנדר ומשפחתו התגוררו באותה תקופה בארה"ב — ת"ג ות"ט), הגעתי לביתו מדי ערב כדי לשמור עליו שלא יתאבד. בזמן שחנה השכיבה את הילדים, שמרתי על קובי מלקחת מעצמו את חייו". על כך הוסיף הפרסומאי יורם באומן במכתבו: "כשקובי עזב את קומברס ב־2006, ראיתי אותו מאבד את כל אשר בנה בעשורים שקדמו לכך. עולמו קרס סביבו והוא נפל לדיכאון עמוק. הייתי מאוד מודאג באותה התקופה ביחס לשלומו של קובי. מבלי להגזים, חששתי לו ועשיתי כל שביכולתי לסייע לו באותה התקופה".
ההבנה שנחתה בישראל
התצהיר ממשיך ומגולל את הימים שבהם גמלה החלטה בלבו של אלכסנדר לעזוב לנמיביה. "בחודש יוני מדי שנה, קובי, חנה והילדים נהגו לנסוע לישראל. קובי נהג לעבוד ממשרדי קומברס ליד תל אביב וחנה והילדים בילו עם חברים ומשפחה. ביוני 2006 קובי וחנה נסעו כמדי שנה לישראל — הם קנו כרטיסים הלוך חזור, רשמו את הילדים לבתי הספר לשנה הבאה ואף שילמו על כך", נכתב. "בהיותו בישראל הוא למד שעל הפרק עומד מאסר של 25 שנה. קובי ידע שעורכי דינו מנהלים מגעים עם הרשויות האמריקאיות, ושהתובעת בתיק מתנה את המשך הדיונים על סעיף האישום בחזרתו לארצות הברית. הצורך לחזור מיידית, ביחד עם חוסר היכולת להבין מה החשיפה המקסימלית, גרמו לקובי לחשוש מהגרוע מכל". עוד נכתב: "קובי היה קשור מאוד למשפחתו. הוא פשוט לא הצליח להשלים עם המחשבה שלא יוכל ללוות את ילדיו מתבגרים".
בהמשך התצהיר, מבקש אלכסנדר מהשופט שישקול את מעברו לנימביה אל מול "פרטים רבים שעומדים לזכותו". "קובי מבין שקיבל החלטה מוטעית בקיץ 2006, כמו גם בהחלטה להישאר בנמיביה. הוא מתנצל בפני בית המשפט ובפני משרד המשפטים על כך שלא היה ביכולתו לקחת אחריות על מעשיו. הוא מבין שההחלטה הזו סיבכה את ענייניו", נכתב שם. "אנחנו מבינים שעניין נמיביה יושב כ'ענן' על התיק כולו ומשפיע על גזר הדין. אנחנו מבקשים שבזמן שכבוד השופט משקלל את החלק הזה בענישה, הוא יביא בחשבון גם פרטים רבים שעומדים לזכותו".
הסיבות שהובילו לתרמית
בחלק בתצהיר שמתאר את הליך הבקדייטינג בקומברס, מצוטט בין היתר מכתבו של היועץ המשפטי לשעבר סורין, שכאמור הורשע גם הוא בפרשה. "אני לא מאמין שקובי הונע מבצע כסף", כתב סורין.
"בשעות הרבות שבילית עם קובי הוא מעולם לא דיבר על מה טוב עבור קובי". סורין הוסיף כי השכר והבונוסים של אלכסנדר בקומברס היו "הרבה מתחת לסכומים שניתנים בדרך כלל למנכ"לים של חברות ציבוריות מצליחות", וכי אלכסנדר קיבל אופציות למניות "באותן הזדמנויות ובאותם מחירי מימוש כמו שאר העובדים בחברה". סורין הוסיף גם כי אלכסנדר "הושמץ בתקשורת בשל התפיסה כי הבקדייטינג בקומברס הונע על ידי החמדנות שלו והרצון שלו להתעשרות בלתי הוגנת על חשבון בעלי המניות. אני מאמין כי האפיון הזה שגוי ועומד בסתירה גמורה להיסטוריה של קובי בחברה". על כך מוסיף גם סמנכ"ל התפעול לשעבר ורניה: "גם כשהחברה הפכה למאוד מצליחה קובי נותר צנוע. הוא לא אחד עם אורח חיים אקסטרווגנדי".
התצהיר מוסיף ומתאר את המחיר הכלכלי ששילם אלכסנדר בעקבות חשיפת הפרשה — יישוב שורה של תביעות אזרחיות. "בתביעות הללו שילם קובי סכום כולל של 132 מיליון דולר: 60 מיליון דולר במזומן, והסכמה לוותר על תביעות כנגד קומברס ששוויה המוערך 72 מיליון דולר", נטען בתצהיר. "תוספת זו היתה מעל ומעבר לפיצויים שפסק בית המשפט בעניינו של סורין, והן קומברס והן הממשלה הסכימו כי לא יבקשו פיצויים נוספים מאלכסנדר".
סנגורו של אלכסנדר לכלכליסט: "בהינתן התנאים, מצבו טוב"
"במשך 40 שנה, אני לא חושב שאי פעם הייתי מעורב בפרשה כזאת, שבה הנאשם הוא אדם כל כך יוצא מהכלל מכל הרבה סיבות" — כך כתב לבית המשפט סנגורו של קובי אלכסנדר, עו"דבנג'מן ברפמן, במכתב שהעביר לעיונו של השופט ביחד עם התצהיר. "אף שאין זה פשוט לחזות מה בדיוק יהיה גזר הדין במשפט הזה, השופט גארופיס הוא אדם מאוד הוגן ואני מאמין שהוא יבחן בשימת לב את החומרים שהגשנו לו", אמר ברפמן ל"כלכליסט", בתשובה לשאלות שנשלחו אליו במייל.
מה לדעתך הסיכוי להקלה משמעותית בעונשו?
"תקוותי היא שיראה (השופט — ת"ט) בקובי אדם נפלא שמגיעה לו הקלה. למרות הטעות הטיפשית שעשה כשהלך לנמיביה ונשאר שם שנים כה ארוכות לפני ששב ביוזמתו וקיבל אחריות".
איך הוא שורד את תנאי הכלא?
"מצבו טוב ככל שניתן לצפות, בהינתן התנאים הקשים מאוד".
תמר טוניק