$
חדשות נדל

הציבור נטל משכנתאות בהיקף של 58.8 מיליארד שקל ב-2016 - ירידה של 9%

זאת בהשוואה לשנה שעברה. היקף המשכנתאות שלקח הציבור בחודש דצמבר עמד על 4.6 מיליארד שקל - 16% פחות בהשוואה לנתון המקביל אשתקד. גובה ההלוואה הממוצע עלה ל-660 אלף שקל

אביב גוטר 14:3925.01.17
58.8 מיליארד שקל – זהו הסכום שנטל הציבור עבור משכנתאות חדשות בשנת 2016, ירידה של 9% בהשוואה לשנה שעברה, כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ד') בנק ישראל. על פי הנתונים, היקף המשכנתאות שלקח הציבור בחודש דצמבר עמד על 4.6 מיליארד שקל, נתון דומה לחודש נובמבר, אך נמוך בשיעור של 16% בהשוואה לנתון המקביל אשתקד שעמד על 5.6 מיליארד שקל.

 

נובמבר ודצמבר נחשבים לחודשים חזקים מבחינת הלוואות לדיור, שכן הבנקים למשכנתאות מעוניינים לעמוד ביעדים שהוצבו להם עד תום השנה ולכן מעמידים הלוואות במחירים טובים יותר. אולם השנה חלה תפנית באסטרטגיה של הבנקים ובחודשים האחרונים מעדיפים הבנקים להקצות אשראי לסקטורים אחרים. הסיבה המרכזית לכך הוא הצורך לעמוד ביעדי הלימות ההון שהציב אגף הפיקוח על הבנקים, שדורש מהם להקצות יותר הון במטרה להבטיח את כספם של פקדונות הציבור.

 

עוד עולה מהנתונים כי גובה ההלוואה הממוצע עמד השנה על 660 אלף שקל, עלייה של 13% בהשוואה לנתון המקביל בשנה שעברה, שעמד על 583 אלף שקל. לפי נתון נוסף שפורסם לאחרונה, מחירי הדירות עלו בשיעור של 8.1% בשנה האחרונה. הדבר עשוי להצביע על הסיבה לירידה בהיקף המשכנתאות השנה, מאחר שמשקי בית מתקשים לגייס את ההון העצמי הדרוש לרכישת דירה.
משכנתא (אילוסטרציה) משכנתא (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

הסכום אותו נוטלים משקיעים מסך ההלוואות לדיור עומד על כ-13% מכלל ההלוואות החדשות, נתון שנותר יציב לעומת השנה שעברה. לפיכך, כרגע נראה כי המשקיעים אדישים לפעולות שנוקט נגדם שר האוצר משה כחלון עם העברת חוק מס דירה שלישית, אולם ההערכות הן ששיעור המשקיעים יקטן בחודשים הקרובים, כפי שקרה לאחר העלאת מס הרכישה בחודש יוני 2015. בסך הכל נטלו משקיעים 625 מיליון שקל בדצמבר, ירידה של 3% בהשוואה לחודש נובמבר וירידה בשיעור של 18% בהשוואה לחודש דצמבר בשנה שעברה, שבו נטלו משקיעים 771 מיליון שקל.

 

גם החודש ריבית המשכנתא המשיכה לעלות. הריבית הצמודה למדד המחירים לצרכן עלתה מ-3.65% בחודש נובמבר ל-3.75% בחודש דצמבר. בכך משלימה הריבית הצמודה עלייה של 1.19% מדצמבר שנה שעברה. מאחר שגובה ההלוואה הממוצע עלה באופן ניכר, נאלצים הלווים לפרוס את ההלוואה לתקופה ארוכה יותר. תקופת הפירעון הסופי של הלוואה צמודת מדד עלתה השנה בכשנתיים וחצי מ-20.3 שנים בדצמבר 2015 ל-22.7 שנים החודש. גם הריבית השקלית עלתה מ-3.21% בנובמבר ל-3.29% בדצמבר. בכך משלימה הריבית השקלית עלייה בשיעור של 0.84% משנה שעברה. תקופת הפירעון הסופי של הלוואות שקליות עלה אף הוא ועומד החודש על 21.9 שנים, עלייה של שנה בהשוואה לנתון המקביל אשתקד שעמד על 20.9 שנים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x