יואב גלנט: "שכונה שבונים בסין בחמש שנים נבנית בישראל ב-15 שנה"
שר השיכון אמר בכנס בנושא נדל"ן כי הורדת מחירי הדיור תושג דרך ויתור על רווחים ושימת דגש על יעילות בבנייה: "פעם מכרו קפה ב-20 שקלים והיום מוכרים ב-5 שקלים. יש משמעות רבה לאיך שהמנגנון עובד ויעילות היא המפתח"
"האם אני נשאר במשרד הבינוי? יש לנו עד נובמבר 2019. איך אני יודע שזה תפקיד טוב? כי כולם רוצים אותו. אני נמצא בתפקיד שר הבינוי והשיכון ואני מייצג 8 מיליון אזרחים ולהם יש בעיה שאין להם דירות", כך אמר שר הבינוי והשיכון יואב גלנט בכנס "עיר הנדלן" באילת.
- השמאי הממשלתי: "מי שעומד עם סטופר ומחכה שמחירי הדירות יירדו - משלה את עצמו"
- האוצר: 9,500 דירות נרכשו בספטמבר, ירידה של 2% לעומת אוגוסט
- מנכ"ל האוצר: "מטרתנו היא להגדיל את היצע הדיור, הנגזרת של זה היא ירידת מחירים"
"מהרגע שבונים שכונה לוקח בישראל 15 שנה, בעוד שבסין ובניו יורק לוקח עד 5 שנים. אנחנו צריכים לעשות שינויים גדולים ואנחנו רתומים לעשות אותם. לא תהיה ברירה, על מנת שלזוגות יהיה יותר זול כל מי שיושב כאן יצטרף לוותר על חלק מהרווחים שלו וזה כדי שלילדים שלנו יהיה איפה לגור. פעם מכרו קפה ב-20 שקלים והיום מוכרים ב-5 שקלים. כלומר, יש משמעות רבה לאיך שהמנגנון עובד. היעילות היא מרכיב מפתח. שמגיעים למקום כמו ראש העין שבונים שם 8,000 יחידות דיור שמוערכים בכ-10 מיליארד שקל אתה רואה שהבנייה נמשכת 7-8 שנים. בונים בניינים של עשרות קומות ואין מים. ככה צריך לעבוד? אני משנה את ההתנהלות הזאת שכל אחד בונה משהו אחר ומתקדם בקצב אחר. באמצעות תכנן ובנה, שהמכרז הראשון במסגרת הזאת פורסם כבר בחריש, ייבחר יזם שידאג להעסיק קבלני משנה וכולם מנוהלים תחת גוף אחד ייעל את הליכי הבנייה".
אנחנו יודעים היום מה קורה עם כל הפרויקטים, אנחנו יודעים מה נמצא בבנייה ומה באיכלוס ומה השלב של כל פרויקט.
באשר למאמצים להגדיל את סך הדירות בשוק אמר: "בשנת 2017 יהיו זכיות במחיר למשתכן וזו תהיה שנת בנייה מאסיבית בישראל. בשנים 2019-2020 יהיו שנים של איכלוסים רבים".
בהמשך נשאל גלנט על אמון הציבור במאמצי הממשלה לאור עליות המחירים בשנה האחרונה ובמיוחד בחודש האחרון בה נרשמה עלייה של 1.3% במחירי הדיור. "בסופו של עניין יש שכבה מאוד גדולה שיש לה שליטה על חברות הבנייה, הבנקים ואמצעי התקשורת. הסיטואציה הזו מייצרת תמונת מצב קצת משובשת. לא ייתכן שההיצע ימשיך ויגדל והמחירים ימשיכו לעלות. מדובר בזרם מים קרים במחיר למשתכן עם הנחה של 20% ממחירי השוק. זה צינון לשוק, אבל לא בהכרח ישפיע על הירידה בקומה ה-15 במגדל בתל אביב".
על החלטת האוצר להפסיק את פרסום מדד מחירי הדירות של השמאי הממשלתי אמר גלנט: "מצד אחד פרסום השמאי מייצר פלורליזם, אבל מצד שני הוא מייצר בלבול בקרב הציבור. אני חושב שבמצב הנוכחי חשוב שיהיה גוף אחד שיפרסם נתונים".
גלנט התייחס גם לתרגילים שעושים קבלנים במחיר למשתכן ומנצלים את הפרצות בחוברות המכרזים על מנת להגדיל רווחים: "בדומה למה שעשינו בחוק המכר שיגיע לקריאה שנייה ושלישית שהסדרנו את מערכת היחסים שבין הקבלן לבין האזרח, אנחנו נסדיר את מערכת היחסים שבין הקבלן למחיר למשתכן ונעשה את ההתאמות הנדרשות. כאשר המדינה לוקחת 100 אלף שקל ליחידת דיור כפול 70 אלף יחידות אז היא מסבסדת את הציבור ב-7 מיליארד שקל. זו הטבה מאוד גדולה ושיפור של דבר שהיה בעייתי ואנחנו מטפלים בזה.
לגבי העובדה שהגרלות אישיות לא מתאימות לצביון החרדי הגיב גלנט: "זה נכון שלחרדים יש צרכים שונים ומאפיינים שונים ואנחנו מטפלים גם בפתרונות דיור לאוכלוסייה הזאת כי כל ציבור אוהב לחיות עם עצמו. כולם, בין אם יהודים או ערבים, צריכים פתרונות. אם יש דבר אחד שאפשר לקבל 120 הצבעות בכנסת זה נושא הדיור – השאלה היא איך לחבר את כולם ביחד".
על המגזר הערבי אמר: "ממשלת ישראל העבירה החלטה להקצות 15 מיליארד שקל לקידום המגזר הערבי. מתוכן 4 מיליארד שקל מוקצות לנושא הדיור וחתמנו על הסכמים לסיוע בבנייה עם 15 יישובים מהמגזר הערבי ואנחנו במו"מ עם 36 יישובים נוספים.