"מי שקם בבוקר לעבוד צריך לשלם פחות מס מאשר מי שמייצר הכנסה פסיבית מדירות"
כך לדברי ח"כ אלי כהן בכנס לשכת שמאי המקרקעין בהתייחסו להצעה להטיל מס על בעלי 3 דירות ויותר. לדבריו, בשנים הקרובות פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי ייצרו יותר מ-20% מהתחלות הבנייה
"צריך לשנות את המשואה ש-54 אלף משפחות קונות דירה שלישית ויש זוגות צעירים שלא מצליחים לקנות דירה", אמר הערב ח"כ אלי כהן בכנס לשכת שמאי המקרקעין בהתייחסו להצעה להטיל מס על בעלי 3 דירות ויותר. "צריך לעשות תיקונים בחוק, אבל יש כאן עיוות שצריך לתקן. מי שקם בבוקר לעבוד צריך לשלם פחות מס מאשר מי שמייצר הכנסה פסיבית מדירות".
- "התיקון לתמ"א 38 יצר חוסר וודאות מוחלט"
- קבינט הדיור אישר את התיקון לתמ"א 38
- מסרבים לחתום על התמ"א? הסיכויים שלכם השתפרו
ויכוח שהתעורר בהמשך הדיון בין כהן לרחמים מלול ראש העיר רחובות, הציף את הדילמות והקשיים שמעקבים פרויקטים של התחדשות עירונית בערים. בעוד שכהן גרס כי "מי שלא בהתחדשות עירונית, לא קיים", טען מלול כי "מי ששם את יהבו לפתרון מצוקת הדיור באמצעות פינוי-בינוי עושה זאת לשווא".
על פי כהן בשנים הקרובות פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי ייצרו יותר מ-20% מהתחלות הבנייה, "בשנת 2015 נתנו היתרי בנייה ל-5,000 דירות בהתחדשות עירונית, ב-2016 יינתנו היתרים ל-9,000 יח"ד". לדבריו, זו "עסקה כלכלית מצוינת למדינה" משום שהתשתיות הנדרשות בפרויקטים כאלה זולות בהרבה לעומת תשתיות לדירות שנבנות בקרקעות חדשות. בנוסף הסביר כהן כי "אלה פרויקטים חברתיים חשובים ביותר".
על כך השיב מלול כי קידום תוכניות של התחדשות עירונית מסובך, איטי ונמשך 15 שנים ואף יותר. בנוסף הסביר כי הפטור מהיטלי השבחה בתמ"א 38, או בפינוי בינוי מקשה על העירייה "איך אבנה בטבורה של העיר שבה תשתיות ישנות, ועוד אוותר על היטל השבחה?!". על כך אמר כהן כי בכוונתו לקדם בשנה הקרובה חוק לפיו המדינה תעניק לעיריות תמריץ של 20 אלף שקל על כל דירה חדשה בפינוי בינוי הוא תמ"א 38.
על כך ענה מלול: "אתם רוצים לפצות אותי ב-20 אלף שקל, אתם עושים צחוק?" לדבריו עלות הקמת התשתיות ומוסדות הציבור גבוה בהרבה. "המדינה נותנת לי 750 אלף שקל להקים גן ילדים, אבל הוא עולה 1.5 מליון שקל". על כך ענה כהן כי "הציניות של מלול בעניין התחדשות עירונית לא משרתת את העיר שלו".
מלול הפנה אצבע מאשימה לועדות המחוזיות המעכבות לדבריו קידומן של תוכניות רבות בקרקעות פנויות "למה לעבוד על פינוי בינוי 15 שנה? למה לא לטלטל את הוועדות המחוזיות שם תקועות תוכניות עם אלפי יחידות דיור".
ישראל גל, ראש העיר קריית אונו הסכים עם דבריו ואמר "כל הבירוקרטיה לוקחת המון זמן. מדינת ישראל צריכה להעביר סמכויות לראשי רשויות ולוועדות המקומיות. אין דרך אחרת רק כך נוכל לקדם תוכניות".
גם על פי כהן "תוכנית לא צריכה להמתין יותר מ-6 חודשים בוועדה מחוזית או מקומית, לא מתכננים כאן את כיפת ברזל".
ועוד בענייני בירוקרטיה: ג'קי סוויסה בעל חברת אילה אגם תיאר את הקשיים בהם הוא נתקל בניסיון לקדם תוכניות בני ה במסגרת תמ"א 38. "אתם יודעים מה קורה ליזמים שנכנסים לתמ"א 38?! ב-5 שנים האחרונות היו 4 תיקוני חקיקה. מנהל מחלקת רישוי באחת הרשויות אמר לי שאינו יודע להגיד מה הן זכויות הבניה שמגיעות לי. בבני ברק מותר להוסיף רק קומה אחת, ברמת גן וגבעתיים עצרו הכל למשך שנה וחצי, ובפתח תקווה ראש העיר החליט שאין תמ"א 38. אז מה נותר- ראשון לציון, תל אביב וקרית אונו?!".