ריבית המשכנתאות הצמודה עלתה באוקטובר ל-3.53% בממוצע
בארבעת החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 0.6% בריבית המשכנתאות. אחת הסיבות: הבנקים צריכים לגייס סכומים גבוהים יותר כדי לעמוד בדרישת הלימות ההון
ריבית המשכנתאות לחודש אוקטובר ממשיכה לעלות. הריבית הממוצעת הצמודה למדד עלתה ל-3.53% לעומת 2.47% בשנה שעברה – כך עולה מנתוני בנק ישראל. בארבעת החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 0.6% בריבית המשכנתאות, כאשר בחודש יוני הריבית הצמודה למדד עמדה על 2.93%.
- הגורם הסודי לעליית ריבית המשכנתאות
- ריבית המשכנתאות ממשיכה לעלות: הגיעה באוגוסט ל-3.21% בממוצע
- עליית 2% בריבית המשכנתא מקזזת הוזלה של 10% בדירות
גם ריבית המשכנתאות הלא צמודות עלתה החודש ועומדת על 3.13% לעומת 2.94% בחודש ספטמבר. הריבית הלא צמודה הממוצעת משתנה בקצב מתון יותר. בהשוואה לנתון המקביל בשנה שעברה, שעמד על 2.50%, נרשמה עלייה של 0.65%.
גורמים בענף הבנקאות מייחסים את העלייה לדרישת הלימות ההון שבה יצטרכו לעמוד עד סוף השנה. משמעות הלימות הון היא גודלו והרכבו הראוי של הון הבנק ביחס לפרופיל הסיכונים שלו.
ענף המשכנתאות צמח בשלוש השנים האחרונות. לשיא הגיע היקף המשכנתאות בשנה שעברה עם 65 מיליארד שקל, לעומת 52 ו-47 מיליארד שקל בשנים 2013 ו-2014, בהתאמה. כתוצאה מכך הבנקים פחות נלהבים לתת אשראי ומנגד רוצים להגדיל את כמות הכסף שהם מחזיקים, מה שגורם לעלייה בריבית.
הסבר נוסף לעליית הריבית נובעת מהמסלולים השונים של המשכנתא. חלק מהמסלולים מושפעים מעלות גיוס הכסף לטובת ההלוואה שבחלקה נעשית על בסיס אג"ח. למרות שהריבית על האג"ח לא גדלה באופן משמעותי, הבנקים צריכים לגייס סכומים גבוהים יותר כדי לעמוד בדרישת הלימות ההון כך שבפועל הם מגייסים סכומים גבוהים, ומתגלגלים באופן ישיר ללווים.